Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hızlı tren için ziyarete giden Kemal Demirel TCDD’den umutlu döndü

Şunu biliyoruz… Büyük bütçeli yatırımlar kentler çok istediğinde ve bu isteği belli ettiğinde gündeme gelip gerçekleşiyor.

Gerçi…

Kent olarak sahip çıkma noktasında ne kadar başarılı olduğumuz tartışılır, ama Bursa çok uzun yıllardır demiryolu istiyor, hızlı tren bekliyor.

İşte…

1.-yazi-icin-kemal-demirel-tcdd-genel-mudurlugunde.jpgBu konuyu kent gündemine taşıyıp kamuoyu oluşturma anlamında önemli bir misyon üstlenen 22. ve 23. Dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’i unutmamak gerekiyor.

23 Aralık 2012 günü Balat’taki hızlı tren temel atma törenine de “Bu konunun en büyük takipçisi” olarak davet edilen Demirel siyasette aktif değil, ama takibi bırakmadı.  TCDD Genel Müdürlüğü’nde üst düzey yetkililerden bilgi alıp “hızlı trenin Bursa için önemini” anlatmaya gitti.

Görüşmenin nasıl geçtiğini sorduğumuzdaysa şunu anlattı:

“Ankara’ya gidip TCDD Genel Müdürlüğü’nde üst düzey yöneticilerle bir araya geldim. Onlara hızlı trende durumun ne olduğunu, hangi aşamaya gelindiğini, en önemlisi bitiş tarihini sordum.”

Şunu aktardı:

“TCDD gündeminde öncelikli olarak Sivas ve Bursa hızlı tren projeleri var. Fakat Sivas projesinin Bursa’dan önce biteceği izlenimi aldım.”

Bu noktada…

1997’den beri yaptığı çalışmaları tek tek anlatan Demirel’e, görüştüğü TCDD yöneticileri çok ilgi gösterdiler, yapılanlarla yakından ilgilendiler.

Aralarında, 2012’deki temel atma töreninde bulunup da Demirel’e kürsüden teşekkür edildiğini anımsayanlar vardı.

O nedenle…

Biraz da samimi havada geçen görüşmede Demirel şu soruya TCDD yönetiminden cevap istedi:

“2012’te temeli atılırken 2016’da biteceği söylenen hızlı trene ne zaman bineceğiz?”

Şu cevabı aldı:

“Proje değişiklikleri süreyi uzattı. Gölbaşı geçişi tadilatı çok uzun süreye mal oldu ve projeyi öteledi. Çünkü bu projeler milim milim yapılıyor.”

Sonra da şu tarihi verdiler:

“Hattın inşaatı planlandığı şekilde ilerliyor. Ödenek sıkıntısı yok. 2020’de test sürüşü yapacak şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

 

Bursa birlik olduğunu göstermeli

 

CHP Bursa eski Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Kemal Demirel’le sohbet ederken, Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü ziyaretinde dile getirilen bir noktayı paylaştı.

Dedi ki:

“TCDD’deki görüşmemizde, Bursa hızlı tren projesinin kaynak sorunu olmadığı söylendi. Fakat, tasarruf önlemlerine girmemesi için de Bursa’nın birlik ve beraberliğini yukarı yansıtması gerektiğini vurgulandı.”

Şunu da ekledi:

“Bursa milletvekili olan tüm partiler bu konuda ortak çaba içinde olmalı.”

 

Kemal Demirel TCDD’ye önerdi: Kültür trenlerinde kütüphane

 

Aktif siyasetten uzaklaştıktan sonra kendini kitap ve sanata veren, 2 şiir kitabı yayınlanan Kemal Demirel, hızlı treni sormak için Ankara’ya gidip TCDD Genel Müdürlüğü’nde yaptığı görüşmede bir de öneri gündeme getirdi:

“Yurdumuzun değişik bölgelerine kültür treni seferleri düzenleniyor. Bu seyahatlerde, trenin vagonlarından biri kütüphane haline getirilebilir.”

Şunu vurguladı:

“Vagondaki kütüphanede kültür treni güzergahındaki yörelerin yapan kültür ve geleneklerini anlatan kitaplar bulunabilir. Böylece trenle yolculuk yapanlar, gezip gördükleri yerleri daha iyi tanırlar.”

Gerçekten de…

Farklı ve kültür treni uygulamalarıyla örtüşen bir öneri. Demirel’e, bu öneriye TCDD yönetiminin nasıl yaklaştığını sorduk.

Şunu söyledi:

“Çok ilgilerini çekti. Konuyu inceleyeceklerini söylediler. Hatta bir vagon olmasa bile vagonlardan birinin yarısına kütüphane kurulabileceği üzerinde durdular.”

 

22 yılda tren için gitmedik yer bırakmadı

 

4.-yazi-icin-kemal-demirel-hizli-tren-eylem-brosuru.jpgDile kolay… CHP Bursa eski Milletvekili Kemal Demirel 19 Ocak 1997’den bugüne 88 bin kilometre yol kat etti, 40 il ve 22 ilçede basın açıklaması yaptı.

Değişik güzergahlarda toplam 310 kilometre yürürken “demiryolu istemek için dünyada yürüyüş yapan ilk kişi oldu, yüzbinlerce imza topladı, yüzlerce basın toplantısı düzenledi.

Hatta…

Kampanya fotoğraflarından oluşan sergileri pek çok ilde açtı, ilgi gördü. Kurduğu Demiryolu Sevdalıları Derneği ile de çalışmalarını sürdürüyor.

 

Kurtuluş arayan Bursaspor bu kez ‘cefa’ ve ‘vefa’ yılı yaşayacak

 

5.-yazi-icin-ismail-kemankas.jpgBursaspor’un Süper Lig’e ikinci vedası, 1. Lig’le ikinci tanışması, ama bu kez durum farklı. Çünkü borç çok fazla, kolay ödenebilecek gibi de değil.

Yıllarca Olay’da birlikte çalıştığımız, Bursaspor’da antrenörlük yapan İsmail Kemankaş sıkıntılı tabloya özel bir tanım getirdi:

“47 yıldır futbolun içinde bulunan, 35 yıllık spor gazetecisi ve Bursaspor Divan Kurulu Üyesi olarak gördüğüm şu: Bu kez cefa ve vefa sezonu yaşayacağız.”

Süreçte…

Ödenmesi mucizelere bağlı borç batağından çıkışı iki unsura bağlayan İsmail Hoca, örnek olarak “Malatya maçı bitimi kulübede ağlayan gençlere kucak açılmasını” önerdi ve liglerdeki Bursalı teknik adamları anımsattı:

Faruk Korkmaz Göztepe’de Bayram Bektaş’la, Ersel Uzgur Sivasspor’da Hakan Keleş’le, Tahsin Tam üç sezondur Tamer Tuna ile çalıştı. Buna sezon başında Malatya’da görev yapan Ertuğrul Sağlam’ın yardımcısı Gökhan Geylani’yi de eklenebilir.”

Sonra da özel paragraf açtı:

“Onlardan da deneyimli İsmail Ertekin unutulur mu? Ben sadece anımsattım.”

 

Faruk Çelik adı heyecana yol açtı

 

Düşünce kimden çıktı bilmiyoruz, ama gördüğümüz şu: Bursaspor Başkanlığı için Faruk Çelik adının geçmesi Bursa’da heyecana yol açtı.

Öyle ki…

Bugüne kadar siyaseten Çelik’le farklı noktalarda bulunanlar bile “Bu süreçte Bursa’yı Faruk Çelik’ten başkası bir araya getiremez, yaptırım gerektiren kararları da başkası alamaz” deyip ekliyorlar:

“Gündeminde başkanlık olmadığını söylüyor, ama inşallah kent kenetlenir de kabul eder.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X