Karpuzda süt helvası

Osmanlı Saray mutfağının en gözde tatlılarından süt helvası, Bursa’da hala damak zevkinin vazgeçilmezleri arasında. Bursalı bir işletmeci ise süt helvasını müşterilerine karpuzda pişirip sunuyor.

Karpuzda süt helvası

Yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağı’na giren süt helvası ise, o dönemde sarayda en çok tercih edilen tatlıydı. Zaman içinde Anadolu’ya yayılan süt helvası günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, Bursa’daki esnaf lokantaları bu lezzeti menülerinden hiçbir zaman çıkarmadı. Günümüzde neredeyse sadece Bursa’da yapılan süt helvası, maliyetinin de düşük olması sebebiyle  en çok tercih edilen tatlı haline geldi. 

Bursa’daki yemek kültüründe öğle saatlerinde tüketilen süt helvası, saat 14.00’den sonra tüm lokantalarda tükeniyor ve gün içerisinde bir daha yapılmıyor. Kış aylarında süt helvasını bal kabağında, yaz aylarında ise karpuzda pişiren Emir Topuk. müşterilerine farklı bir lezzet sunuyor.

Anadolu mutfağında helvaların altında tatlılar diye bir ana başlık açılabileceğini belirten  Emir Topuk, ‘Bu helvaların arasında da unutulan onlarca tarif vardır, bu tariflerin biri süt helvasıydı. Yalnızca Bursa’da esnaf lokantaları süt helvasına sahip çıktı. 120 yıldır her öğlen Bursa’da esnaf lokantaları süt helvasını pişiriyor. Biz de bu lokantalardan biriyiz. Süt helvasını kış aylarında bal kabağının içinde pişiriyoruz, yaz aylarında da karpuzla birlikte pişiriyoruz’ diyor.

Osmanlı Saray mutfağının en gözde tatlılarından süt helvası, Bursa’da hala damak zevkinin vazgeçilmezleri arasında. Emir Topuk ise süt helvasını müşterilerine karpuzda pişirip sunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X