Okul masrafları cep yakıyor

Okulların açılmasına 10 gün kala öğrenci ve velileri alışveriş telaşı sardı. Ancak kalemden çantaya, defterden okuma kitaplarına kadar birçok ürüne yüksek oranlarda kur zammı geldi. Kırtasiye malzemeleri için en az 200 liranın gözden çıkarılması gerekiyor

Okul masrafları cep yakıyor

ASLIHAN AYDIN

Yeni eğitim öğretim yılında Bursa’da yaklaşık 600 bin öğrenci ve 35 bin öğretmen 17 Eylül’de ders başı yapmaya hazırlanıyor. Bir öğrencinin kırtasiye, okul kıyafeti gibi birçok kalemde ihtiyacı bulunuyor. Ancak veliler bu yıl yüksek döviz kuru nedeniyle zamlı alışveriş yapacak.

Kırtasiyeciler, reyonlardaki birçok ürünün ithal olduğuna vurgu yaparak, “Çoğu ürün dolar kuru üzerinden ülkeye geliyor. Sürekli fiyat güncelliyoruz. Örneğin geçen yıl 8 liraya satılan 500’lü A4 fotokopi kağıdı şimdi 20 liraya çıktı. Fiyatlar yüzde 50 ile 100 arasındaki oranlarda arttı” şeklinde görüş belirtti.

Bir öğrencinin her şey dahil kırtasiye masrafının devlet okulları için 200-400 lira arasında değiştiğini dile getiren kırtasiyeciler, özel okullarda söz konusu rakamın bin lirayı bulduğunu kaydetti.

ETİKETLER SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Öte yandan ithal kağıt nedeniyle okuma kitaplarına da zam üstüne zam geldi. Fiyatların sürekli değiştiğini belirten kitapçılar şu bilgileri verdi: “Yayınevleri normalde yılda 2 kez kitaplara zam yapardı. Ancak bu yıl 9 ayda 4-5 kez fiyatlar arttı. Biz de sürekli etiket değiştirmek zorunda kalıyoruz, hatta yetişemiyoruz.

Yıl bitene kadar maalesef tekrar zam gelmesini bekliyoruz. Geçen yıl 20 lira olan bir çocuk kitabı şu anda 30-32 liraya çıkmış durumda. Kampanyalar yaparak fiyatları düşük tutmaya çalışsak da artışlar çok yüksek.”

ÖZEL OKULLARIN SETLERİ  2 BİN 500’E KADAR ÇIKIYOR

Devlet ilkokulları için ek okuma kitaplarının en çok 100 lirayı bulduğunu belirten kitapçılar, “Onu da her öğretmen vermiyor. Ancak özel okulların çok yüksek. Sadece okuma kitabı masrafı 200-500 lira arasında değişiyor.

Bazı özel kolejlerin verdiği listelere göre hazırlanan setler bulunuyor; içinde okuma kitabı, yardımcı kaynak, kırtasiye ve okul kıyafetleri dahil. Bunların fiyatları bin 600-2 bin 500 lira arasında değişiyor” dediler. 

BAZI ÜRÜNLERİN ORTALAMA FİYATI (TL)

Kurşun kalem    1,25- 1,50
Uçlu kalem    2- 30
Küçük boy defter    2- 8
Büyük boy defter    8,5- 20
Kalemtraş    1-13
Boya kalemleri (12’li)    11,5- 20
Pastel Boya 5- 76,5
Resim defteri    3,25- 6,75
Kalem kutu    10- 100
Çanta    80
Suluk    20
Beslenme çantası    40

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X