Riskler muslukları açmaya zorluyor

ABD ile Çin arasında yaşananlar ve merkez bankalarının arka arkaya yaptığı faiz indirimleri küresel büyümeye yönelik endişeleri iyice artırdı. Euro Bölgesi’nde ise enflasyonun yüzde 1,1’e inmesi Avrupa’da soru işaretleri yarattı.

Riskler muslukları açmaya zorluyor

Küresel ekonomide artan jeopolitik riskler resesyon beklentilerini yükseltirken, bu durum merkez bankalarını daha gevşek para politikası duruşuna yönlendiriyor. 

ABD Başkanı Trump’ın, geçen hafta, 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını duyurması, söz konusu açıklamanın ardından yaşananlar ve açıklanan makroekonomik veriler global büyümeye ilişkin endişeleri arttırdı. Trump’ın kararına, yuanı son 11 yılın en düşük seviyesine çekerek cevap veren Çin, ABD tarafından ‘kur manipülatörü’ ilan edildi. Bunun üzerine ticaret anlaşmalarında Trump için önem arz eden tarım ürünleri satışı, Çin tarafından gündeme alındı ve Çin, ABD’den tarım ürünleri alımını durdurduğunu açıkladı. 

GÜÇLÜ RESESYON SİNYALİ

Söz konusu gelişmelerin de etkisiyle pay piyasalarında önemli değer kayıpları yaşandı ve küresel büyümeye ilişkin belirsizlikler daha da arttı. Piyasalarda dikkatle izlenen göstergelerden biri olan getiri eğrisi, hafta içi yaşanan olayların ardından son 12 yılın en güçlü resesyon sinyalini verdi. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi ile 3 aylık devlet tahvili faizleri arasındaki fark, hafta içinde eksi 41,23 baz puana düşerek Mart 2007’den bu yana en geniş halini aldı. Analistler, getiri eğrisinin ABD’de son 50 yılda gerçekleşen bütün krizlerden önce tersine döndüğünü ifade etti.

FED’DEN YENİ İNDİRİM BEKLENTİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuzdaki toplantıda politika faizini 25 baz puan indirmesine karşın Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası yaptığı konuşma ‘şahin’ olarak algılanırken, analistler, Çin ile yaşanan gelişmeler ve açıklanan makroekonomik verilerin ardından bu tutumun değişebileceğini kaydetti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın, hafta içinde, ‘Fed’in yaptığı faiz indiriminin, ticaret savaşının ortaya çıkardığı belirsizliklere cevap verdiğini, her tehdide faiz indirerek cevap veremeyeceklerini’ söylemesine karşın Fed’in eylül ayındaki toplantısında faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. Analistler, eylül ayındaki Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine yüzde 60, 50 baz puanlık indirime ise yüzde 40 olasılık veriyor.

KORKU DAHA DA ARTTI

Analistler, küresel ekonomide hakim olan resesyon korkularının hafta içi 3 farklı merkez bankasından gelen faiz indirimleriyle daha da arttığını söyledi. Yeni Zelanda Merkez Bankası, 25 baz puan faiz indirimi beklentisine rağmen 50 baz puan indirime giderek politika faizini tarihinin en düşük oranına çekerken, politika faizinde 35 baz puan indirime giderek beklentileri aşan Hindistan Merkez Bankası, politika faizini yaklaşık son 10 yılın en düşük oranına indirdi. Beklenmediği halde faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 1,75’ten yüzde 1,50’ye çeken Tayland Merkez Bankası da ekonomiyi desteklemek adına daha geniş para politikası uygulayacağını duyurdu. Dünyanın önemli ekonomilerden biri olan Avustralya’da da merkez bankasından yapılan açıklamada, faiz indirimine rağmen ekonominin desteklenmeye devam edileceği, gerekmesi halinde tekrar faiz indirimine gidilebileceği belirtilmişti. Ülkede, mayıstan bu yana yapılan indirimlerle politika faizi yüzde 1,5’ten yüzde 1’e indi.

AVRUPA’YA YÖNELİK ENDİŞELER

Euro Bölgesi’nde temmuzda yüzde 1,3’ten yüzde 1,1’e gerileyen enflasyon, Avrupa ekonomisine dair endişeleri artırırken, analistler, halihazırda eylülde faiz indirimine gitmesi beklenen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), sadece faiz indirerek istenilen sonucu almasının zor olduğunu vurguluyor. AB’de yaşanan siyasi gelişmeler, gelecek döneme ilişkin beklentileri karamsarlaştırıyor. Söz konusu gelişmelerin başında, anlaşmasız Brexit ve İtalya’da başlayan hükümet krizi gelirken, analistler, AB’de tedirginliği artıran asıl meselenin, birliğin motoru konumundaki Almanya’nın makroekonomik verileri olduğunu belirtiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X