Rusya’dan Türkiye’ye Kıbrıs tepkisi: Endişeliyiz

Türkiye’nin Kıbrıs açıklarına ikinci sondaj gemisini göndermesine Rusya’dan da tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ‘Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edildiği’ni belirterek ‘Endişeliyiz’ açıklaması yaptı.

Rusya’dan Türkiye’ye Kıbrıs tepkisi: Endişeliyiz

Türkiye, doğalgaz sondaj çalışmaları kapsamında Kıbrıs açıklarına Fatih sondaj gemisinin ardından ikincisi gemi Yavuz’u da gönderince Rusya’dan endişe mesajı geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Jeolojik araştırma için Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine yeni bir Türk gemisinin daha girdiğine dair haberlerden dolayı bölgedeki gelişmeleri endişeyle izliyoruz” denildi.
Rus Dışişleri Bakanlığı, “Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edilmesinin, Kıbrıs sorununun kalıcı, uygulanabilir ve adil bir şekilde çözülmesine engel olmaktan başka bir sonucunun olabileceğine inanmıyoruz” ifadelerini kullandı. “Tüm taraflara Doğu Akdeniz’de kriz ihtimalini artıracak adımlardan kaçınma ve itidalli hareket etme” çağrısı yapan Rusya, söz konusu tarafları “her türlü anlaşmazlığı diyalog ve birbirinin çıkarına saygı göstererek çözmeye” davet etti.

AB UYGUN ÖNLEMLERİ DEĞERLENDİRİYOR

AB de konuya dair açıklamalarda bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’in sondaj krizinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne verdiği desteği yineledi. Ankara’yı AB-Türkiye ilişkileri üzerinde ‘ciddi anlamda olumsuz bir etki yaratacak’ eylemlerine son vermeye ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi egemenliğine, uluslararası hukuk uyarınca saygı göstermeye davet eden Mogherini, ‘Planlanan bu ikinci sondaj operasyonu, Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal eden, kabul edilemez yeni bir gerginlik unsurudur’ ifadesini kullandı. Mogherini, Türkiye’nin ikinci sondaj gemisini göndermesinin ardından AB Konseyi’nin ‘uygun önlemleri’ değerlendirdiğini ve ‘Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile tam bir dayanışma içinde’ karşılık vereceğini bildirdi.

RUM BASININI KORKUTTU

Türkiye’ye ait Yavuz sondaj gemisinin Karpaz açıklarına ulaşması Rumları tedirgin etti. Rum medyası, Fatih sondaj gemisi ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin ardından Yavuz’un da bölgeye ulaşmasını, ‘kuşatma’ ve ‘Ada etrafında Türk üçgeni’ yorumlarıyla verdi.

Gazeteler, Türk sondaj ve araştırma gemilerinin güvenliğinin, 9 insansız hava aracı, savaş gemileri ve denizaltılarla sağlandığı ifade edildi.

Gazeteler ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri konusunda kararlı olduğuna dikkat çekti.

Rum Yönetimi de Türkiye’yi, Kıbrıs sorununda BM kararları temelinde diyaloga çağırdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X