Saçınızla ilgili sizi strese sokan nedir?

Saçlar! Kadınların görünüşleriyle ilgili belki de en önemli endişe kaynaklarından biri. Kötü saç günü yaşarken hissettiklerinizi hatırlayınca ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Saçınızla ilgili sizi strese sokan nedir?

Cosmopolitan bu kadim soruna el attı ve tam 1.200 kadınla konuştu. Neydi saçlarımızın sorunu? Birçok neden sıralanabilir belki ama neyse ki profesyonellerin içinizi rahatlatacak önerileri de var.

1)SAÇ TELLERİNİN İNCELMESİ VE YAVAŞ UZAMASI: Yaptığımız araştırmaya katılan kadınların yüzde 27’si bu durumun kendilerinde endişe yarattığını söylüyor. Dermotolog Esra Bilgen, saç tellerindeki incelmenin genetik olduğunu fakat fiziksel ve psikolojik stresin de bu sorunu tetiklediğini söylüyor. Uzamayla ilgili olarak da saç telinin ayda yaklaşık 1.2 cm civarında gelişmesinin sağlıklı olduğunu ekliyor.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Dermotolog Esra Bilgen’e göre saç diplerine haftada bir kapsamlı masaj yaparak ovalamak saç derisinde inflamatuar madde oluşumunu önlüyor. Ayrıca HC Complex gibi besleyici ürünler kullanmak da saç derisindeki kan dolaşımını artırarak mevcut tellerin güçlenmesine ve hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz.
 

2) BEYAZLAR: Hakan Köse Difference’dan Cemil İrez, “Müşterilerimiz arasında 18 yaşında saçları beyazlamış kızlar var” diyor. Aslında her dört kadından biri saçlarının beyazlaması ile ilgili üzüntü yaşıyor. Doktorlar saçların beyazlamasının büyük ölçüde genetikle ilgili olduğunu söylüyor. Akademi Saç Terapi Merkezi’nden Trikolog Burcu Bayraktar, çok sık yıkanan saçların daha çabuk beyazladığına dikkat çekiyor. Sık yıkamayla deri yağdan arınıyor ve daha fazla oksijen alıyor. Oksijen de saçları ne yazık ki beyazlatıyor. Hatırlayın, saçlarımızı sarartmak için oksijen kullanıyorduk. O nedenle saçların yağ dengesini bozmadan yıkamak önemli unutmayın!
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Saçların beyazlaması uzun vadede antioksidan kullanımı ile yavaşlatılabilir. Ama kısa vadede saç boyası ve geçici müdahaleler en iyi yardımcılarınız olacaktır. Birçok ünlü ismin de saçlarını boyayan Cemil İrez: “İki boyama arasında biraz zaman kazanmak için son zamanlarda popüler olan Grey Free gibi beyaz kapatma maskaralarını kullanabilirsiniz” diyor.
 

3) ELEKTRİKLENEN SAÇ TELLERİ: Araştırmaya katılan kadınların yüzde 25’i, elektriklenen tellerin saçlarıyla ilgili en önemli stres kaynakları olduğunu söylemiş. Saç stilisti Nuri Şekerci de ilginç şekilde bu sorunun müşterilerinin birinci sıradaki şikayeti olduğunu söylüyor. Sizin saçlarınızın da bu yönde eğilimi varsa o zaman “nem” anahtar kelime diyebiliriz.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Suyu bloke edebilirseniz saçlarınızın uçlarının kıvrılmasını da engelleyebilirsiniz. Su geçirmez tekstil ürünlerinde kullanılan teknolojiye benzer olarak Bonacure gibi gün boyu saçın nemini muhafaza edecek bir nem yükleme spreyi kullanabilirsiniz.
 

4) KIRILAN SAÇ UÇLARI: Araştırmaya katılan kadınların yüzde 36’sının kırılan saç uçlarını saçlarıyla ilgili en önemli sorun olduğunu söylemiş. Sorun şöyle ortaya çıkıyor: Saçın zarar görmesi korteks oluşumuna sebep olur. Korteks protein tellerinin ip benzeri yapısıdır. Kozmetik kimyageri Tuğçe Sabaz’a göre eğer bu teller zarar görürse ip kopar, bu da kırılan saç ucu demektir. Kırık saç uçları aynı zamanda ışığı da farklı yansıtır. Özellikle koyu renk saçlı kadınlarda bu durum farklı tonların görünmesine yol açar.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Kırılan saç uçlarını kesmek bu sorunun tek kati çözümüdür. Daha pratik ve geçici bir çözüm ise Sephora’nın Shea Hair Sleeping Mask’ı gibi deneyebilirsiniz. Haftada 1-2 kere uygulayacağınız shea özlü bu maske kırık uçlara karşı birebir.
 

5) RENKLER ARASINDA GEÇİŞ: Boyalı saçınızdan kendi doğal renginize dönmek istediğinizde zahmetli bir süreç başlar. Özellikle doğal saç renginden uzak bir renk kullananlar için daha da büyük sorun bu. Ünlülerin saç stilisti Mesut Öner, daha az sancılı geçiş süreci yaşamak için ciddi bir kesimle saçların kısaltılmasını öneriyor. Bu öneri kulağınıza pek hoş gelmedi biliyoruz ama o çirkin renk geçişlerini aylar boyu yaşamaktansa tek seferde mümkün olduğunca kurtulmak en akıllıca yol.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Kendi renginize dönerken saçlarınızı kestirmek ve kimyasal işlem yaptırmak istemiyorsanız, mümkün olduğunca kendi renginize yakın tonlarda ve Phyto gibi doğal içerikte bir boya deneyebilirsiniz. Böylece renkler arasındaki sert geçişleri yok etmiş olursunuz.
 

6) SIKI SAÇ STİLLERİ: Örneğin saç örgüsü gibi gergin saç modelleri saç diplerinizi çekerek saçlarınıza yük bindirir, bu da kopmalara ve hatta saç köklerinizin zarar görmesine neden olur. Özellikle her gün aynı saç stilini kullanıyorsanız elastik tokalar da saça baskı uygular ve kırılmalara yol açar.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Saçınıza bu şekilde yüklenmeye bir ara verin ve daha hafif aksesuarlar kullanın. Kalın kumaştan saç tokalarını ince elastik olanlara tercih edilebilirsiniz. Ayrıca Avon’unki gibi sarmal şekildeki tokalar topuzunuzu saç diplerinize baskı uygulamaksızın sabit şekilde tutar.
 

7) ISI: Isı ile elde ettiğiniz saç stilinizi gelecek sefer yaptırırken ısının saçınızın neminin buharlaşmasına sebep olacağını, koruyucu lipid dengesini bozacağını ve protein yapısını yıprandıracağını hatırlamalısınız. Trikolog Burcu Bayraktar’a göre bu faktörlerin bir araya gelmesi saçınızı güçsüzleştirir.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Daha az agresif saç stilleri uygulayın! Saç maşasını uygulamasını 10 saniye ile sınırlandırın ve ısıyı 200 derece olarak ayarlayın. (Eğer saçınız kalın telliyse 300 derece de olabilir.) Eğer bu derecede istediğiniz sonucu alamazsanız her defasında 50 derecelik artışlar uygulayarak denemeler yapabilirsiniz. Toni &Guy’ın ısıya karşı koruyucu ve onarıcı spreyi de şekillendirme işlemleri sonucu saçta oluşan yıpranmayı, kırılmayı ve elektriklenmeyi önlüyor. Saçın yumuşaklığını ve pürüzsüzlüğünü sağlıyor. Bu sayede stilinizi uzun süre koruyabilir, daha az ilave müdahaleye ihtiyaç duyar ve daha düşük ısılarda istediğiniz sonucu elde edersiniz.
 

8) GÜNEŞ IŞINLARI: Tüm vücudumuzda olduğu gibi güneş ışınları saçı da en çok yıpratan faktörlerin başında geliyor. Güneşin yaydığı zararlı ışınlar, saçların kurumasına, tel tel ayrılarak kırılmasına ve renginin açılmasına sebep oluyor. Bu sebeple güneşin şiddetli olduğu yaz aylarında, deri gibi saçları da direk güneş ışınlarından korumak gerekiyor. Lancaster’in Güneş Koruyucu Saç Spreyi’i bu görevi üstelenen bir ürün. Saçları güneşe, tuza ve klora karşı koruyan bir içeriğe sahip.
 

9) GEREĞİNDEN FAZLA PROTEİN: Keratin proteini hem saçı güçlendirir hem var olan hazarı onarır. Ama fazlası saç telinin sertleşmesine ve kolay kırılmasına neden olur. Keratin proteini içeren maske kullanımını ya da kuaförlerde yaptırdığınız bu tarz bakımları sınırlayın. Bu arada sağlıklı saç için diğer anahtar kelimeyi unutmayın: Nem. Mutlaka haftalık saç bakımınıza Davines gibi kuru saç maskesi ekleyin. Omega 9, mandalina yağı, keratin proteini ylang ylang yağı gibi içeriklere sahip olan bu maske, saçı hem onarıyor, hem besliyor.
 

10) RENK: Boyamak saça zarar verir ve birçok saç boyası nemi ortadan kaldıran amonyak içerir. Hele saçı ağartarak açmak ve daha sonra toner uygulayarak boyamak iki kat zararlıdır. Mümkün olduğunca kullandığınız içeriklere dikkat edin ve saçınızda sık sık değişiklikler yapmayın. Aslında her zaman saçınızın en güzel hali doğal halidir; bunu unutmayın.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Saçınızı boyamaktan tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Ve evet, tahminen kadınların yüzde 70’i saçlarını boyatıyor. Eğer siz de bu grubun içerisindeyseniz sizin de saçlarınızın ekstra neme ihtiyacı vardır. Saç stilisti Önder Tiryaki’ye göre Pantene Pro-V Radiant Color Shine Air-Light Foam Conditioner üst saç derinizi yalıtarak saç tellerinizin düz ve parlak kalmasını sağlıyor, saçı yıpratmadan nemlendiriyor ve içerdiği antioksidanlar ile saç renginizin zamanından önce solmasını önlüyor.
 

11) KİRLİ ÇEVRE: Ne yazık ki soluduğumuz havanın çok temiz olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu kötü hava şartlarından saçlar da nasibini alıyor. Havadaki toz kir ve bu sayede yağlanan saç derisi bir süre sonra nefes alamamaya başlıyor. Saçlarda biriken kiri gidermenin en etkili yollarından biri saç peeling’i kullanmak.
 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Kirli çevreden saçları korumak çok mümkün değil. Bu noktada kozmetik ürünlerinden yardım almak en iyisi. Urban Care’in geçen yıl çıkardığı saç peeling’i tam da bu sorun için geliştirilmiş. Doğal deniz tuzu kristalleri, çay ağacı yağı ve limon özü içeren bu ürün, kafa derisinde günlük biriken kirleri ve kullandığınız saç ürünlerinin kalıntılarını etkili şekilde arındırıyor ve harika bir canlılık sağlıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X