Sarı Yelekler protestoları Macron’un sonu mu?

Fransa’da akaryakıt vergisinin artırılmasına karşı eylem düzenleyen Sarı Yelekler protestoları, Cumhurbaşkanı Macron’un koltuğunu sallıyor.

Sarı Yelekler protestoları Macron’un sonu mu?

Parlamentodaki üç sol parti, Macron hükümetine karşı güvensizlik oyu önergesi vermek için anlaştı.

Fransız BFMTV kanalının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, üç parti arasında, Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa, Fransa Komünist Partisi ve ülkeyi 2017 başkanlık seçimlerinden önce yöneten Sosyalist Parti var.

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Pazartesi günü günü bir hükümete karşı güven oylaması  sunmak için birlikte çalışmaya karar verdik. Önümüzdeki günlerde imzalayanların sayısını artırmaya çalışacağız. Diğer yolların mümkün olduğunu göstermeliyiz ” dedi.

MACRON’A DESTEK DÜŞÜŞTE

Cumhurbaşkanı Macron’u kamuoyunda destekleyenlerin oranının yüzde 23’e düştüğü bildirildi. Gelir vergisini düşürmek Macron’un cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasındaki en önemli vaatlerinden biriydi. Macron bu nedenle ‘zenginlerin cumhurbaşkanı’ olarak anılıyor.

Sarı Yelekliler daha çok orta gelir grubuna dahil Fransızlardan ve çiftçilerden oluşuyor.

ÖĞRENCİLER EYLEMDE

Fransa’da, öğrencilerin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto için düzenledikleri eylemler sırasında çıkan olaylarda 32 öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler, pazartesiden bu yana ülkenin birçok kentinde Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto ediyor.

Bordeaux kentindeki Stalingrad Meydanı’nda düzenlenen gösteride 6 öğrenci, araçlara zarar verdiği ve polislere bazı maddeler attığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Toulouse’de eylemde ise 11’i 18 yaşından küçük olmak üzere 13 öğrenci çevreye zarar verdikleri ve polise saldırıda bulundukları için gözaltına alındı. Henin-Beaumont’ta yapılan eylemde de öğrencilerle polis arasında gergin anlar yaşandı.

Öğrenciler, bir lisenin önünde çok sayıda çöp bidonunu ateşe verdi. Gösteride çıkan olaylarda 13 öğrenci gözaltına alındı. Birçok kentteki liselerde de blokaj eylemi yapılıyor. Ülke genelinde 150 lisede eğitime tamamen veya kısmen ara verildiği bildirildi.

POLİS SENDİKASINDAN DESTEK

Fransa’da en köklü polis sendikalarından Vigi, akaryakıt zamları ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi için gösteriler düzenleyen Sarı Yelekler’i desteklemek amacıyla cumartesi gününden itibaren grev yapacak. Sendika açıklamasında, ‘Sarı Yelekler’in istekleri hepimizi ilgilendiriyor. Yasal olarak onlarla dayanışma içinde olmanın zamanıdır’ ifadeleri kullanıldı.

 Greve, İçişleri Bakanlığı’nda çalışan idari, teknik ve adli tıp memurları ve işçilerin katılacağı belirtildi. Sarı Yelekler, cumartesi Paris’in sembolleri arasında yer alan Champs-Elysees Caddesi’nin çevresinde gösteri düzenleyecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X