Devlet okullarında sıkıntılar bitmiyor

Milli Eğitim Bakanlığı, hükümet tarafından en fazla bütçe ayrılan bakanlık olmasına rağmen, okullardaki eksiklikler bitmek bilmiyor.

Devlet okullarında sıkıntılar bitmiyor

HATİCE DAL

Derslik açığının yüzlerle ifade edildiği Bursa’da, okullara hizmetli ve güvenlik elemanı atanmaması hem eğitimcileri hem de velileri isyan ettiriyor.

Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da eğitim öğretimdeki sorunlar devam ediyor. Özellikle hayırsever desteğiyle derslik açığının giderilmeye çalışıldığı Bursa’da, gözden kaçan diğer ayrıntılar velileri isyan noktasına getirdi.

Hem bakanlığın hem de yerel yönetimlerin derslik açığını gidermeye yönelik hayırseverleri teşvik etmek için yaptığı çalışmalar sırasında önemli ayrıntıların gözden kaçırıldığını savunan veliler, okullardaki güvenlik zafiyetine ve hijyen koşullarına tepki gösteriyor.

Velilerin tepkisinin haklı olduğunu savunan Bursa’daki eğitim sendikaları da kaliteli eğitim için kadrolu hizmetli ve güvenlik görevlisi atamalarının biran önce yapılmasını istiyor. 

Bursa’nın derslik ihtiyacı en yüksek iller arasında yer aldığını belirten Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, “Bursa’nın sürekli artan bir nüfusu var. Bu durum da ihtiyaç duyulan derslik sayısını arttırıyor.

Derslik ihtiyacını çözemeyen yöneticilerde sınıf mevcutlarını yükselterek bu konuyu çözüme ulaştırdıklarını düşünüyorlar. Ancak yanılıyorlar” dedi. 

Okulların ihtiyaçlarını karşılamak adına velilerden toplanan paraları da eleştiren Özkan Rona, “Eğitim zorunlu. Dolaysıyla bütün ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmalı. Güvenlik çok önemli. Bu nedenle de okulun içerisindeki güvenliği sağlamak amacıyla mutlaka resmi güvenlik görevlisi verilmeli” diye konuştu.

 OKUL BAŞINA YARIM HİZMETLİ… 

Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu da okuldaki hijyen koşullarının tehlikesine işaret etti. 2 binin üzerindeki okula 700 civarında kadrolu hizmetli verildiğini ifade eden Türkoğlu, “Okullardaki yeterli sayıda hizmetli olmaması şehrimizin eğitim alanındaki en büyük sorunlarından bir tanesi.

Normalde her okula en az 3 tane hizmetli gerekli. Her okula yarım hizmetli düşüyor bunu da okullar kendi imkanları ile tamamlamaya çalışıyor. Tamamlayamayınca da hijyen ortamı olmuyor. Bu durum sağlık açısından büyük risk oluşturuyor” dedi.

ACİLEN KADRO VERİLMELİ

Birçok okulda güvenlik ve hizmetli kadrosunun olmadığını söyleyen Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker ise okullardaki ihtiyaçların karşılanmasına yönelik bakanlığa birçok kez teklifte bulunduklarını belirtti.

“Devlet okullara hizmetli ihtiyacını karşılamak adına bir yardım yapmıyor” diyen Şeker, “Bununla birlikte velilerden para toplanmasına karşı çıkılıyor.  Bizlerde kesinlikle okullarda para toplanmasına karşıyız.

Ancak ihtiyaçların karşılanması adına velilerin okul yönetimine yardımcı olması gerekiyor. Bakanlığın her okula bir güvenlik kadrosu vermesi gerekiyor.

Çünkü eğitimciler, öğrenciler ya da veliler tarafından şiddete maruz kalıyor. Ayrıca okulların daha güvenilir hale getirilmesi için fiziki açıdan da tedbirlerin arttırılması gerekiyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X