Ticaret savaşların Avrupa’yı az etkiledi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) araştırmasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın dünya genelinde başlattığı ticaret savaşının etkisinin Avrupa’yı ‘ılımlı’ etkilediği tespitinde bulunuldu.

Ticaret savaşların Avrupa’yı az etkiledi

Avrupa Merkez Bankası ekonomistleri Vanessa Gunnella ve Lucia Quaglietti tarafından hazırlanan “Artan korumacılığın ekonomik etkileri: Avro Bölgesi ve Küresel Bakış Açısı” adlı araştırma bankanın internet sitesinde yayınlandı. Araştırmaya göre, yaklaşık bir yıl önce ABD Başkanı Trump’ın Avrupa’dan alüminyum ve çelik ithalatına getirdiği gümrük vergilerinin kıtanın ihracatına etkisi, ‘şaşırtıcı’ derecede hafif kaldı.

Hatta, ağır ekipman üreticileri gibi imalat sanayinin bazı alt sektörleri, ABD’nin Çin ürünlerine daha geniş gümrük vergileri uygulamasının Avrupa’nın ürünlerini daha ucuz hale getirmesi ve pazar payını artırması dolayısıyla daha fazla kazanç sağladı.

ABD Başkanı Trump’ın ek gümrük tarifelerinin küresel ve Euro Bölgesi ekonomik görünümleri için yalnızca ‘ılımlı’ bir risk oluşturduğu belirtilen çalışmada, ticarette korumacılığa ilişkin küresel belirsizliğin Avrupa’daki ılımlı büyümenin sebeplerinden bir tanesi olarak gösterildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X