Trablus savaşı

Halife Hafter’in liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu Trablus’a doğru ilerleyişini sürdürürken saldırılarda ölü sayısının 32’ye, yaralı sayısının da 50’ye çıktığı bildirildi.

Trablus savaşı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo pazar günü Washington’da yaptığı açıklamada “Trablus yakınlarındaki çatışmalar konusunda çok kaygı duyduklarını” açıklamış ve Hafter’in saldırılarını durdurmasını istemişti. ABD askerlerini de güvenlik gerekçesiyle tahliye etmişti.Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Sağlık Bakanı Ahmed Ömer ölü ve yaralı sayısıyla ilgili son durumu El Ahrar televizyonuna bildirdi.

Buna göre, çatışmalarda 32 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Haftar güçleri, kendi birliklerinden 14 kişinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalar, BM’nin ve ABD’nin acil ateşkes çağrılarına karşın devam ediyor.Dün UMH yanlısı birlikler Hafter güçlerine karşı “Öfke Volkanı” adını verdikleri karşı saldırıyı başlattı. Askeri sözcü Muhammed Gnounou operasyonun “saldırgan ve yasadışı güçlerden tüm Libya’nın temizlenmesini” hedeflediğini duyurdu.

NATO MÜDAHALESİYLE BAŞLADI

Libya’da 2011’de NATO müdahalesiyle başlayan ve Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin öldürülmesiyle devam eden kamplaşmaların sonucu  ülkede farklı siyasi ve askeri güçler çatışıyor. Ulus devlet niteliğini yitirmiş olan ülkenin zengin petrol kaynakları, emperyalist güçlere vekaleten savaşı sürdüren silahlı çetelerin temel hedefi.

BM raporlarına göre, 75 yaşındaki Mareşal Haftar, cihatçı çetelere karşı konumlanıyor ve Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteğini alıyor. TASS’a göre Haftar, “uluslararası toplum’ tarafından desteklenen Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı, ülkenin doğusunda seçilmiş bir parlamentoyla birlikte davranan Abdullah El Tani’nin geçici hükümetini destekliyor.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X