Türkiye yüzde 40’ı konuşuyor

Faruk Çelik’in, ‘Cumhurbaşkanı seçilmek için ilk turda barajın yüzde 40’a indirilsin’ önerisi siyasetin gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da öneriye yeşil ışık yaktı.

Türkiye yüzde 40’ı konuşuyor

Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın Olay TV‘de yayınlanan ‘Her Açıdan Programı‘nda konuşan eski bakan Faruk Çelik “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 artı 1 Türkiye’yi yorar, yüzde 40 olmalı. Bazı ülkelerde var. Birinci turda yüzde 40 ve üzeri alan seçilir, olmazsa ikinci turda yüzde 50 artı 1 şeklinde formüllerin geliştirilmesinde yarar var” dedi. Çelik, “Cumhurbaşkanlığı sistemini biz getirdik, eksiği-yanlışı varsa parti olarak revize etme sorumluluğumuz da var. Cumhurbaşkanı yüzde 52 küsur oyla seçilmiş. Dolayısıyla millete dayalı bir cumhurun başkanını seçtik. 1 yıl olmuş, çok kısa bir süre ama 1 yıl kısa diye bu süreci daha da uzatma gibi bir lüksümüz yok. Millete dayalı başkan seçildi, şimdi millete dayalı bir meclis düzenlemeleri ele alınmalı. Dar ya da daraltılmış bölgeyle halka dayalı, halkın tercihleriyle seçilmiş bir milletvekilinin parlamentoya girmesi. Millete dayalı başkan, millete dayalı parlamento olunca bunlar birbirini dengeleyecek” şeklinde konuştu.

“MUHALEFET DE  İSTEMELİ”…

Hem iktidarın hem de muhalefetin gündemine bomba gibi düşen öneri dün TBMM açılışı sonrası gazeteciler tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soruldu. Erdoğan, “Anayasa değişikliği gerektiriyor. Biz sadece iktidar olarak kendimiz ön hazırlık yaparız ve buraya getirebiliriz. Onun için de iktidarıyla muhalefetiyle el ele vermek ve ondan sonra da böyle bir şey hakikaten gerçekleştirilebilirse bu olabilir. Aksi takdirde bunların üzerinde durup konuşmamız, asıl o bizi yorar” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X