Türkiye’nin uzun süredir beklediği haber çıktı

Brüksel’de göç gündemi ile toplanan Avrupa Birliği devlet liderleri zirvesinden Türkiye’nin uzun zamandır beklediği haber çıktı.

Türkiye’nin uzun süredir beklediği haber çıktı

Sığınmacı göçmenler için Türkiye’ye taahhüt edilen toplam 6 milyar Euro’luk yardım paketinin ikinci 3 milyarlık kısmı zirvede onaylandı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin liderleri yaklaşık 10 saatlik görüşmenin ardından göç krizinin yönetimi konusunda anlaştı ve Türkiye’ye yardımda karara vardı.

Zirvede İtalya’nın zirveye ilk kez katılan popülist başbakanı Giuseppe Conte’nin “İtalya’nın göç konusunda talepleri karşılanmazsa, güvenlik ve ticaret gibi diğer konuları içeren zirve metnini imzalamayacağız” şeklindeki itirazlarına karşın para ve güvence sözü verildi ve  gece boyu  süren tartışmaların ardından kriz aşıldı. 28 ülkenin liderleri göç konusunda anlaştı. 

TÜRKİYE’NİN HESABINA YATIRILACAK

Anlaşmayla birlikte Türkiye’ye sığınmacılar için ödenecek 6  milyar Euro’luk yardım paketinin ikinci diliminin önündeki engel de kalktı.

Liderler sığınmacılar için harcanacak paranın projeler hayata geçtikçe Türkiye’nin hesabına yatırılmasına karar verdi. 

Göç anlaşmasına göre Avrupa’ya sığınan mülteciler 28 üye ülke arasında gönüllük esasına göre paylaşılacak. Sığınma başvurularının değerlendirilmesi için, AB içinde güvenlik merkezleri kurulacak. İtalya’nın talebi üzerine, denizden kurtarılan sığınmacıların sorumluluğu da, üye ülkeler arasında paylaşılacak. Sığınma başvurularının değerlendirilmesi için, AB sınırlarında kontrol  sıklaştırılacak. Göçü önlemek için Türkiye’ye ve Kuzey Afrika ülkelerine mali yardımlar artırılacak. 

Umarım uygulama hızlı olur

AB’nin Türkiye’ye ikinci 3 milyar Euro’luk yardımı serbest bırakma kararını değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Umarım para aktarma hızı bu kez daha hızlı olur’ dedi.

İlk 3 milyar Euro’nun 2016 sonunda aktarılması gerektiğini ancak henüz tümünün gelmediğini ifade eden Çavuşoğlu, “Son dönemde hızlandırıldı. 2018 yılı sonuna kadar vermeyi taahhüt ettikleri 3 milyar Euro’nun onayı çıktı. Umarım para aktarma hızı bu kez daha hızlı olur’ sözleriyle değerlendirdi. Çavuşoğlu, ‘Göçü sadece transit ülkelerde durdurmak akılcı değil, asıl göçün geldiği ülkelerde durdurulması gerekiyor’ dedi.

Akdeniz’de yine mülteci faciası

AB liderlerinin kritik zirvede göç konusunda anlaştığı gün, Akdeniz’den bir felaket haberi geldi. Libya açıklarında göçmenleri taşıyan bot battı.

Libya sahil güvenlik ekipleri, kayıp olan yaklaşık 100 göçmenin boğulmasından endişe ediyor. Sahil güvenlik yetkilileri, başkent Trablus’un doğusunda 14 kişiyi kurtardıklarını ancak yaklaşık 100 kişinin boğulduğunu açıkladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X