Uzmanlar uyarıyor! Sinsi ölüme dikkat…

Havalar artık iyice soğudu. Soba ve kalorifer evlerde haftalar önce yakılmaya başlandı. Ancak, bilinçsiz ısınma facia yaratabilir. Bu yüzden uzmanlar uyarıyor: Bacanızı temizletin.

Uzmanlar uyarıyor! Sinsi ölüme dikkat…

Kış aylarında, soba ve bacaların zehir tütmesi yüzünden her yıl onlarca kişi canından oluyor. Ölümlerin hepsinde ise ihmal ve bilinçsizlik var. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin başında dikkatsizlik ve tedbirsizlik geldiği için Bursa’nın kâbusu lodoslu havalarda hastanelerin acil servisleri zehirlenenlerle dolup taşıyor.

Zehirlenmelerin önüne geçmek için ise uzmanlar, ‘baca temizliği’nin önemine vurgu yapıyor. Bacalarınızı temizletmeyi unutmayın’ diyerek vatandaşları her fırsatta uyaran yetkililer, ‘Basit tedbirlerin hayatımızı kurtardığını unutmayalım’ ifadesini kullanıyor.

DR. AKAN DA UYARDI…

dr-akan.jpgİl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kış aylarında artış gösteren karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Karbonmonoksitin renginin ve kokusunun bulunmadığına dikkat çeken Dr. Akan, “Bu özelliklerinden ötürü halk arasında ‘Sessiz Katil’ olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, her yıl onlarca insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır’ dedi.

LODOSTA YAKMAYIN…

Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Akan, “Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak, sobayı terk ederler. Ayrıca vatandaşlarımız, sobayı aşırı doldurulmamalıdır. Çünkü aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır’ şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X