Yağışlar buğdayda verimi artıracak

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, ”Ülke genelinde buğday ekim alanları geçen yıl yüzde 3 daralmıştı ancak son 6 ayda gerçekleşen yağışlar ekim alanlarının daralmasından kaynaklanacak rekolte düşüklüğünü tolere edecek” dedi.

Yağışlar buğdayda verimi artıracak

Taşpınar, konsey olarak hazırladıkları ‘2018-2019 Ülkesel Buğday Gelişimi ve Rekolte Tahmin Raporu’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yağışların geçen yıla oranla arttığını belirten Taşpınar, çiftçinin verimli bir hasat sezonu beklediğini söyledi. Taşpınar, ”Ülke genelinde buğday ekim alanları geçen yıl yüzde 3 daralmıştı ancak son 6 ayda gerçekleşen yağışlar ekim alanlarının daralmasından kaynaklanacak rekolte düşüklüğünü tolere edecek.

Yani bu yıl da ekim alanları daralmamış gibi 20-21 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz. Ülke genelinde uzun yıllar yağış ortalaması 439,5 milimetredir.

Geçen yıl ise bu miktar 381,2 milimetre olmuştur ancak son 6 aylık hububat yılı yağış ortalamasına baktığımızda bu oranın 535,3 milimetreye çıktığını gördük. Bu da uzun yıllar yağış ortalamasının yüzde 22 arttığını göstermektedir. Geçen yılla kıyaslandığında bu artışın yüzde 40 olduğunu görmekteyiz” dedi.

Taşpınar, buğday ekim alanlarında geçen sezon yaşanan daralmanın daha çok buğday fiyatların düşük seyretmesi ve özellikle sulu tarım alanlarında pamuk, patates, mısır, ayçiçeği, kanola gibi alternatif ürünlerin getirisinin yüksek olmasından kaynaklandığını da sözlerine ekledi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X