Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

12 bin kişilik dev ankete göre Bursalılar Aktaş’tan umutlu!

Mutlu Çınar’ı bu kentte pek çok kişi tanır. Siyasetçi profillerine yer verdiği Bursa Aktüel adlı dergi nedeniyle bir dönem siyaset camiası özellikle bilir.

Üretkendir. Son dönemde kentin tarihi ve kültürel geçmişiyle ilgili projeler üretiyor, sosyolog gözüyle toplumsal konulara farklı bakıyor.

Aynı zamanda…

1.-yazi-icin-mutlu-cinar.jpgFeedback Araştırma firmasının Bursa Koordinatörü olarak saha çalışmaları yapıyor ve bu yolla kentin nabzını görüyor.

Sohbet ederken…

Büyükşehir Belediyesi için 12 bin kişiyle dev bir anket yaptıklarını tesadüfen öğrendik. 1 Kasım 2017’den beri görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı vatandaşa sormuşlar.

Sorarken de…

İnegöl dışındaki 16 ilçede bu çalışmayı yapmışlar. Nedeni şu:

“İnegöl Alinur Aktaş’ın 3 dönem belediye başkanlığı yaptığı ilçe. Herkes tanıyor biliyor, o nedenle genel sonucu ve oranları etkilememesi için İnegöl’de saha çalışması yapmadık.”

Çıkan sonuçlarla ilgili rakamsal bilgi vermedi, ama vatandaşın Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a bakışını gösterecek bazı bilgiler paylaştı.

Örneğin…

 “Alinur Başkan’ın en beğenilen hizmeti su indirimi” dedi, “en takdir edilen hizmetinin de bürokratların makam araçlarını toplaması” olduğunu ekledi.

Önemsediği nokta şu:

“Anket için sahaya çıktığımızda Başkan henüz dördüncü ayındaydı, ama bilinirlik oranı yüzde 50’yi çok aşmıştı. 4 aylık bir başkan için önemli.”

Dikkat çekici sonuç şu:

“Bursalılar’ın Alinur Aktaş Başkan’dan umutlu olduklarını gördük. Özellikle bekleyip görmek gerektiğini söyleyenlerin oranı çok yüksek. Sorunları n üstesinden geleceğine güveniliyor.”

Şunun da altını çizdi:

“Değişime karşı vatandaşta bir tavır yok. Hatta CHP’ye oy veren seçmen bile değişime olumlu bakıyor. Karşı olan CHP seçmeni oranı yüzde 12.”

Ankette…

Bir de yorumlu sorular var. Seçenek belirtilmeden doğrudan vatandaşın ne düşündüğü öğrenilmek istenmiş. Çıkan tablo şu:

“Alinur Aktaş’ın beğenilen yönlerini yorum olarak sorduk. Çevresinde kalabalık olmadan yalnız gezmesi ve samimi davranması cevabı aldık.”

 

BTSO’da seçim geri sayımı Burkay’ın 2 önemli hedefiyle başladı

 

2.-yazi-icin-btso-secimi-ve-ibrahim-burkay-adaylik-sunumu.jpgBenzer değerlendirmeyi, İbrahim Burkay’ın seçildiği 5 yıl önceki seçim sürecinde de yapmıştık. 80’li yılların ortalarına kadar olan süreçte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri kentin en önemli gündemi olurdu.

Kahvede, lokantada, dolmuşta, otobüste, kısacası BTSO ile hiç ilgisi olmayan kesimlerde bile Oda seçimi konuşulur, yerel gazeteler kulisleri aktarırdı.

Ne var ki, Bursa da çok büyüdü ve toplumun ilgi alanları değişti.

Nitekim…

Adaylar açıklama yapmasa, ilgili komiteler için kulis yürütülmese Oda’da seçim olduğu fark edilmeyecek bile.

Oysa…

Bugün Türkiye’nin en önemli Ticaret ve Sanayi Odaları’ndan biri olan, hatta Anadolu değişimine öncülük eden BTSO’nun bugünkü yapısı o günlere göre çok daha büyük ve çok daha güçlü.

BTSO Başkanı olarak 5 yıl görev yapan İbrahim Burkay’ın yeniden adaylığını açıkladığı konuşmasını çok dikkatli okuduk. Her zamanki sakin tarzıyla kentte ve Oda’da son süreçteki baş döndürücü değişimi gözler önüne seriyor.

Konuşmada elbette altı çizilecek çok bölüm var, ama sanayi ve iş dünyası hedefi anlamında iki cümle ilgimizi çekti:

Bir…

“Türkiye’nin 2023’te gelmek istediği kilogram başı ortalama birim fiyatına bugünden ulaşan Bursa’mız inşallah yakın gelecekte 8 Dolar’lık kilogram hedefini de yakalayacak.”

İki…

“Bursa iş dünyası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bizlere sunulanlarla yetinmek yerine planladığımız geleceği hep birlikte inşa edeceğiz.”

 

Bu yılın seçimi geçen seçimden farklı

 

BTSO üyeleri 3 Nisan’da sandık başına giderek meslek komitelerini seçecekler. O komitelerden meclis üyeleri çıkacak, onlar da başkan ve yönetim kurulunu seçecekler.

5 yıl önce yapılan seçimlerin havası çok farklıydı. Dolayısıyla seçimin tarafları adına müdahale etmek isteyen yapılar ortaya çıktı.

Bugün o yapıların hiçbiri yok.

O nedenle BTSO’daki seçim baskı unsuru ve yapılar olmadan, üyelerin üstüne kimilerinin gölgesi düşmeden yapılacak.

Bir anlamda, bu da bir dönüşüm olacak.

 

Bursa’da Zaman şiirinin 77. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar anılıyor

 

4.-yazi-icin-ahmet-hamdi-tanpinar-bursada-zaman-siiri-77.-yili.jpgHani o “Bursa’da bir eski cami avlusu, / Küçük şadırvanda şakırdıyan su; /  Orhan zamanından kalma bir duvar… / Onunla bir yaşta ihtiyar çınar / Eliyor dört yana sakin bir günü” diye başlayıp buram buram Bursa’yı anlatan şiiri herhalde bilmeyen yoktur.

İşte…

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1941 yılında Tasviri Efkar gazetesinde yayınlanan ve Bursa’yı en güzel anlatan mısraların yazılmasının üzerinden tam 77 yıl geçti.

Üstelik…

Kitaplaştırılan 5 şehir şiirleri daha sonra Tanpınar’ın şehirleri adıyla edebiyat dünyasında çığır açtı.

Yıldırım Belediyesi bu önemli yıldönümü, bugünün kuşaklarına tanıtmak amacıyla Yeşilyayla Mahallesi’nde bulunan Ahmet Hamdi Tanpınar İlkokulu’nda 13 Mart Salı günü tören düzenleyecek.

Saat 11.00’de başlayacak ve Kent Kültürü Derneği’nin de katkı koyacağı törenden sonra Ahmet Hamdi Tanpınar İlkokulu öğrencileri, Yıldırım Belediyesi’nin sağlayacağı otobüsle “Tanpınar’ın Yıldırım’ını Keşfe Çıkıyoruz” turu yapacaklar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X