Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

150 bin kişi rahat nefes aldı, Türkiye’de model oluşturdu

Bu sütunların okurları kaçak yapılara elektrik, su, doğalgaz bağlanması ile ilgili gelişmeleri seçim öncesinden itibaren biliyorlar.

Osmangazi’nin Bağlarbaşı Mahallesi’nde, seçim çalışması sırasında AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’e iletilen sorun, Şahin’in girişimleriyle AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer aldı.

1 Kasım 2015 seçimi sonrasında yapılan ilk yasal düzenlemeler arasında kaçak inşaatlara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilmesine ilişkin yasa kabul edildi.

Ancak…

Yasada kentsel dönüşüm şartıyla hükmünün yer alması, kaçak yapılaşmanın olduğu bölgelerin de kentsel dönüşüm dışında kalması çözümü engelledi.

İşte…

Bu ortamda devreye Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali girdi. Kaçak yapılaşmanın en fazla olduğu ilçe Yıldırım’ı yönetmenin deneyimiyle sorunu aşan formülü geliştirdi.

O formül…

Yıldırım Belediye Meclisi’nin aldığı kentsel gelişim kararını içeriyordu.

Böylece…

Bir Bursa milletvekilinin AK Parti seçim vaatleri arasına soktuğu sorun, Bursa’dan bir belediye başkanının formülüyle çözüme kavuştu.

Dahası…

Aynı sorunu yaşayan, fakat yasanın çıkmasına karşın kentsel dönüşüm koşuluna takılan pek çok il ve ilçe belediyesi kendilerini elleri-kolları bağlı hissederken Edebali formülü onların da imdadına yetişti.

Yıldırım Belediyesi’yle temasa geçen belediyeler, aldıkları bilgiyle kendi kentlerinde de uygulamaya başladılar ve Edebali formülü böylece Türkiye’nin her yerinde model oldu.

Biz de…

Uygulamanın başlamasından bu yana Yıldırım’da tablonun ne olduğunu merak ettik. Karşımıza çok ilginç rakamlar çıktı.

Örneğin…

Yıldırım Belediyesi’ne bağımsız ev, daire, işyeri olarak toplam 31 bin kaçak yapı için 18 bin 450 başvuru yapılmış.

Bu rakam…

Yıldırım’ın demografik yapısının kalabalık hane halkı gerçeğine göre; 150 bin kişinin elektrik, su, doğalgaz sorununa çözüm bulunduğunu ve vatandaşın rahatlatıldığını gösteriyor.

Yani…

Gelinen nokta, belediyelerin sorun üretme değil, sorun çözme yeri oldukları gerçeğini ortaya koyuyor.

 

Sular Vadisi Yıldırım’a değer katacak

 

​Arşivimizi açıp baktık… 3 Nisan 2015 günü Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimiz Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ilk kez Sular Vadisi projesini açıklamış, biz de 5 Nisan 2015 günü bu sütunlarda yazmışız.

İşte…

Tematik park uygulamasının en özeli olan su parkı projesi için Namazgah’taki Karıncalıdere kenarında 40 evin yıkımına dün başlandı.

Teleferik güzergahında yer alan proje, Yeşil Cami ve türbesine de yakın. Bu nedenle, Yıldırım’a görsel güzellik katmanın yanında Bursa turizmi için de farklı bir cazibe merkezi oluşturacak.

 

Vali Küçük’ün eşinden çocuklar için BTM’ye destek

 

Açık açık söylemekte yarar var… Türkiye’nin belediye bünyesindeki ilk Bilim ve Teknoloji Merkezi açıldığından beri çok büyük ilgi görüyor. Sonradan Bursa örnek alınarak benzerleri açılsa da BTM kendini yenileyerek Türkiye’nin en büyüğü olmayı sürdürüyor.

Üstelik…

Sergilenen ve deneye sunulan araçlar BTM bünyesinde üretildiği gibi, başka kentler için de üretim yapılıyor.

Kuşku yok ki, BTM’nin eriştiği bu başarıda, adeta orada yatıp kalkan Genel Koordinatör Rıfat Bakan’ın çok emeği var.

Okul ve grup gezileriyle hiç boş kalmayan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi salonlarında hem çocuklar, hem büyükler eğlenerek deney yapıyorlar ve farklı bir yolla da öğreniyorlar.

İşte…

Böylesine özel ve farklı bir mekan olan BTM’nin önceki gün çok özel bir konuğu olduğunu sosyal medyadan öğrendik.

Önce…

Sevgi Uyumaztürk Etkinlik Yönetimi’nin, dün sabah da Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin sosyal medya hesaplarında Bursa Valisi İzzettin Küçük’ün eşi Ayşe Küçük’ün yaptığı ziyaretlerden fotoğraflar paylaşıldığını gördük.

Gerçi…

Paylaşımlarda ayrıntılı bilgi yok, ama fotoğraflardan Vali’nin eşi Ayşe Küçük’ün ziyaretinde BTM Müdürü Murat Bakan’dan bilgi alıp bazı deneylere katıldığını ve dinozorlar sergisini gezdiğini anladık.

Ziyareti de…

Küçük’ün eğitime ve çocukların gelişimine verdiği önemin göstergesi olarak algıladık.

 

Celal Beysel’den bir övgü, bir hayal kırıklığı, bir sitem

 

​Gerçi… Son dönemde kenarda durmayı tercih etti, ama Celal Beysel’in bu kentin ekonomisi ve siyaseti için neler yaptığını bilenlerdeniz.

Anavatan Partisi’nde İl Sekreteri olduğunda, siyasete farklı bakış getirme ideali vardı. BUSİAD’a genel sekreterlik ve başkanlık yaptı. Türkonfed’in kurucusu oldu. GESİAD ve TÜGİAD’ın, hatta TÜSİAD’ın geçmişlerinde var.

Uzun süre sonra aradığında bir övgü, bir hayal kırıklığı, bir de sitem dile getirdi:

“İki gündür İstanbul’dayım. TİM tarafından İnovasyon Haftası kapsamında çok iyi konuşmacılarla program düzenlendi. Yurt dışından gelen konuşmacılar var, çok etkilendim. Katılımcı üniversite öğrencileriyle de gurur duydum.”

Sitemi şu:

“Fakat böylesine güzel konuşmacıları bir araya getiren organizasyon bir felaket. Salonlar bile belli değil. Zaman en az 1.5 saat sarkmalı gidiyor”

Hayal kırıklığı şu:

“14 üniversiteden öğrenciler teknoloji sergilediler. Olmayan tek üniversite bizim Uludağ Üniversitemizdi. Çok üzüldüm.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X