Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

700 yıllık Dışkaya şaşkın: Arazileri Hazine’nin çıktı, ellerinden gidiyor

Gördüğümüz kadarıyla… Mudanya’da mübadele göçmenlerini 93 yıldır kullandıkları tarla ve bahçelerin tapularına kavuşturacak yasal düzenleme, başka tapu sorunlarını ortaya çıkardı.

Meğer…

Özellikle tarihi köylerde çok ciddi tapu krizi varmış. Hatta, yüzyıllardır kullandıkları arazileri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlar.

Örneğin…

Gürsu’nun tepelerindeki Dışkaya Köyü Muhtarı Veli Esen ile eski muhtar Hüseyin Demirayak ve Ali Sarıefe kent merkezinde yaşayanların hiç bilmedikleri bir sorunu anlattılar.

Aslında…

700 yıllık geçmişi olan ve Osmanlı ile birlikte kurulan Dışkaya Köyü 1936 yılında korkutularak yanlış bir karara yönlendirilmiş, ya da o günün zor koşullarında ödeyeme korkusuyla bir yola girmiş.

Konu şu:

İsmet İnönü döneminde, geliri olmayan devlet çiftçiden aldığı vergileri arttırmış. Köylüler de çok vergi vermemek için sahip oldukları arazilerin yarısını ya da üçte birini bildirmişler, ama kullanmaya da devam etmişler.

Hatta…

Dışkaya’da 40 dönüm arazisinin 5 dönümünü yazdıranlar olmuş.

Sonra…

1985’te Kadastro gelince de köylüler durumu kavrayamamışlar. Bunda biraz korku ve biraz da cahillikten kaynaklanan “Nasıl olsa araziyi kullanıyoruz” düşüncesi etkili.

Ne var ki…

Asılan listeler itiraz olmayınca araziler Hazine üzerine kaydedilmiş.

Nitekim…

Gürsu’nun tepelerindeki TOKİ konutları bu şekilde köylüden Hazine’ye geçen araziler üzerine yapılmış.

Dışkaya Muhtarı Veli Esen bugün yaşananları da şöyle anlattı:

“Ekip biçtiğimiz yerler şüyulsmsyls Hazine’ye geçmiş. Nerede kullanımı zor ya da ormanlık arazi varsa oraları da köylüye yazılmış. Şimdi orman ekip biçtirmiyor.”

Yeni tehlike de şu:

“Orman sorunu yetmiyormuş gibi, ekip biçtiğimiz araziler Hazine’nin gözüktüğü için TOKİ buraları da kendi üstüne alıyor.”

Şunu da ekledi:

“Dedemin yerini yıllardır ecrimisil ödeyerek ekiyorduk, 2014’ten beri onu da almıyorlar. Çünkü Hazine arazileri TOKİ’ye devretmiş.”

Kısacası…

700 yıllık Dışkaya Köyü sakinleri dedelerinden kalan arazileri kullanamadıkları gibi kaybetme tehlikesiyle de karşı karşıyalar.

Geçmişten gelen sorunun düzeltilmesi için de siyasi otoriteden yardım bekliyorlar.

 

365 parsel Hazine’de 130 parsel de ormanda

 

700 yıllık Osmanlı Köyü olan Dışkaya Muhtarı Veli Esen ile eski muhtar Hüseyin Demirayak ve Ali Sarıefe dededen kalan ve yüzyıllardır ekip biçtikleri arazilerde yaşadıkları sorunu anlatırken “2 bin dönümden fazla arazi Hazine’ye geçti” dediler.

Şunu da eklediler:

“Üzerinde meyve bahçesi olan arazi ormanın, ormanlık arazi de şahsın gözüküyor. 365 parsel bu şekilde Hazine’nin olmuş, 130 parsel de orman nedeniyle 2B sorunu yaşıyor.”

 

Dr. Elif Güler Kazancı Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı oldu

 

Dr. Elif Güler Kazancı adını Bursalılar son dönemde Hetader Başkanı olarak tanıdı. Çocuk Hastanesi bünyesinde ilk çocuk onkolojiyi devreye sokan çalışmaları yanında bir ayağı da Ankara’da olan Dr. Kazancı 2 yıl önce Sağlık Bakanlığı’nda Daire Başkanı olarak görev aldı.

Bursa’ya döndüğündeyse hemofili ve talasami hastası çocuklar için Hetader’i kurup farkındalık kampanyaları düzenledi.

Özellikle…

“Hadi bir iyilik yap, kan ver, hayat ver” sloganıyla hemofili ve talasami hastası çocukların ihtiyaç duyduğu kan kardeşliği kampanyası düzenledi ve toplumun pek de farkında olmadığı bu hastalığa karşı bilinçlendirme yaptı.

Hatta…

Biz de sosyal medyada yayınlanan küçük bir videoyla bu kampanyaya katıldık.

İşte…

Kendini, bir çeşit kan hastalığı olan hemofili ve aynı şekilde talasemi hastası çocuklara adayan Dr. Elif Güler Kazancı cuma günü akşam saatlerinde Sağlık Bakanlığı’ndan gelen yazıyla büyük bir sürpriz yaşadı.

Çünkü…

Müsteşar Yardımcısı olarak atandığı duyuruluyordu.

Anlaşılan…

Çocukların kan hastalığına Bursa’nın dikkatini çekmeye çalışan Dr. Kazancı çalışmaları ve projeleriyle Ankara’nın dikkatini çekmiş. Yeni evine taşındığı gün, kolilerini açamadan gelen tebligatla yeni görevine başlamak için çarşamba günü Ankara’ya gidecek.

 

Hasan Çepni menisküs ameliyatı oldu

 

Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni bir süredir devam eden diz ağrıları nedeniyle gittiği Doruk Hastanesi’nde dün sabah acilen menisküs ameliyatına alındı.

Dr. Mustafa Esgin tarafından yalnızca operasyon bölgesine anestezi uygulanarak yapılan ve Çepni’nin de izlediği ameliyat çok başarılı geçti.

Daha çok futbolcu hastalığı olarak bilinen menisküs ameliyatı sonrası Hasan Çepni kısa sürede Bursa Kent Konseyi ve Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki çalışmalarına dönebilecek.

 

Altepe’nin yerine kim gelecek? Büyükşehir’de adaylar çoğalıyor

 

​Süreç işliyor… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle Recep Altepe’nin istifasından sonra, Bursa Valisi İzzettin Küçük’ün çağrısı üzerine 2 Kasım Perşembe günü toplanacak olan Büyükşehir Belediye Meclisi yeni başkanı seçecek.

Bu nedenle…

Siyasi irade konumundaki AK Parti daha çok Genel Merkez düzeyinde istişarelerini sürdürüyor.

Gündemde de…

Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi olası isimler olarak; İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir adım önde durmakla birlikte Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan konuşuluyor.

Bununla birlikte…

Altepe görevdeyken Büyükşehir Başkanvekili olarak görev yapan, istifa sonrası da Vali tarafından vekalet verilen Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Atilla Ödünç olası adaylar arasına girdi.

Hatta…

AK Parti Genel Merkezi’nin Ödünç’le ilgili bilgi istediği ve kimi kanaat öderlerinden görüş alındığı bile konuşuluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X