Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

75 yıl öncesindeki demiryolu hattı ‘bisikletle gezinti’ güzergahı oldu

Köşe Yazısını Dinle

Bugün anılarda kaldı… Yapımına 1875 yılında başlanan Bursa-Mudanya Demiryolu hattında ilk tren seferi 1892’de yapıldı. Ekonomik getiri sağlamadığı gerekçesiyle 1948 yılında devre dışı kaldı ve raylar da söküldü.

Oysa…

Merinos, Acemler, Geçit, Yörükali, Mudanya istasyonlarıyla Mudanya Treni yolcu taşımanın yanında bölge için önemliydi.

Gerçi…

O yılların istasyon binaları görselliğiyle günümüzde otel, restoran ve sosyal tesis olarak ayakta duruyor ve hizmete devam ediyor, ama demiryolu güzergahı neredeyse unutuldu.

Hatta…

Geçmişin anıları dile getirilirken pek çok kişiye masal gibi geliyor. Çünkü, bugün bu hattı anımsayanların sayısı da çok azaldı.

Anımsayanlar da…

Hızı çok düşük trenin yokuş tırmanırken daha da yavaşladığını, hatta yokuşta ilk vagondan inen yolcuların, bağlardan üzüm ve meyve toplayıp son vagondan trene yeniden bindiklerini anlatıyorlar.

İşte…

Geçmişte kalan ve Bursa’nın anılarında yaşayan Mudanya Treni güzergahı, Mudanya’nın Ülkü Mahallesi Muhtarı Taner Bayrak’ın projesiyle Yörükali-Ülkü-Mürsel köyleri bölgesi için yepyeni bir özellik kazandı.

Projeyle…

Eğimin olmadığı bölgede zeytin ve çam ağaçlarının arasından geçen eskinin demiryolu hattı güzergahı günümüzde doğa ve bisikletseverler için bisikletle gezinti güzergahı haline dönüştü.

Hatta…

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, başta Bademli sakinleri olmak üzere bölgede yaşayanlar hafta sonları ailece bisikletli gezinti turlarına başladılar bile.

Ülkü Mahallesi Muhtarı Taner Bayrak projesinin amacını anlatırken şunu söyledi:

“Mürsel ve Yörükali mahalleleri arasında yer alan eski tren yolunu vatandaşların güvenle kullanabileceği bir güzergah haline getirmek öncelikli hedefimiz. Bu sayede bisiklet ve doğa tutkunu vatandaşları bölgeye çekip kırsal turizm canlandırarak bölge halkına ekonomik kazanç sağlamak istiyoruz.”

 

Eski tren yoluna ‘akıllı bisikletle’ ticari bereket

Ülkü Mahallesi Muhtarı Taner Bayrak deniz havasının Bursa Ovası’na buradan giriş yaptığını anımsatıp şunu söyledi:

“Yerel yönetimler sağlıklı yaşam için bisiklet kullanımını destekliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi akıllı bisiklet uygulamasını yaygınlaştırıyor. Biz de eski tren yolunda güvenlik standartları sağlanmış doğanın içinde, eğlenceli ve deniz havası ile deneyim yaşatmak istiyoruz.”

Böylece…

Bölgenin zeytin, incir, üzüm, mantar, süt ve yumurtası doğrudan tüketiciyle buluşacak.

 

Ödenek gelmedi, kazı durdu, Bursa tarihinin başladığı yeri ot bürüdü

Kazı alanını…  2 yıl önce gezdiğimizde çok etkilenmiştik. Akçalar’daki Aktopraklık Höyüğü 8 bin 500 yıl önce, Bursa’nın tarihinin başladığı yerdi.

Çıkan bulgular…

Dünyanın ilk süt ürünlerinin Yenişehir Barcın Höyüğü ile birlikte burada üretildiğini, ekili tarımın Avrupa’ya buradan gittiğini gösteriyordu.

Avrupa’nın en büyük açık hava müzesi olması yanında, kazıdan çıkan bulguların sergilenmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, ama bir türlü açılamayan müze binasını da gezmiştik.

İşte…

O binanın açılmasını beklerken, MHP ve İYİ Parti’de Yıldırım İlçe Başkanı olarak siyaset yapan Erkan Subaşı’nın gönderdiği fotoğraflar içimizi sızlattı.

Çünkü…

Aktopraklık Höyüğü’nde kazıların ödeneksizlikten durduğunu söylüyor.

Kazı durunca da…

Bursa’nın 8 bin 500 yıllık tarihinin başladığı alanı ot bürümüş. İnsan ne söyleyeceğini bilemiyor.

 

Tophane’de ‘saygı nöbeti’ büyük ilgi görüyor

Uygulama… Jandarma Genel Komutanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle başladı.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve Bursa’nın fatihleri Osman Bey ile oğlu Orhan Bey’in Tophane’deki türbeleri önünde dönemin Osmanlı askeri giysili nöbetçiler tarafından bir süredir saygı nöbeti tutuluyor.

Osmanlı askeri giysili nöbetçilerle nöbet değişimleri Bursalılar ve turistlerin ilgisini çekiyor.

 

Öğretmen kardeşler 2 farklı okulda çocuklar için 2 farklı proje hazırladı

İkisi de öğretmen… Süheyla Aydoğan halen Macide Gazioğlu Kükürtlü Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak görev yapıyor. Kardeşi Yasemin Çınar ise Nilüfer’deki Zekai Gümüşdiş Ortaokulu İngilizce Öğretmeni.

İki kardeş, görev yaptıkları okullarda öğrenciye yönelik 2 özel proje hazırladılar.

Projesini…

İngilizce İle Dijital Olma adıyla hazırlayan Yasemin Çınar günümüzde önemli olan İngilizce öğrenimi ve teknoloji kullanımını birbirine entegre ederek öğrencilerin dil öğrenimindeki dijital okuryazarlıklarını geliştirmeyi hedefledi.

Ablası…

Süheyla Erdoğan ise Birlikte Yaşa Mutlu Ol projesiyle; nezaket prensiplerini yaşantı haline dönüştürüp duygusal, sosyal, zihinsel yönden geliştirmeyi ve nezaketi yaşayarak öğrenmelerini amaçladı.

İki proje de yurt içi ve dışından proje ortağı okullarla birlikte yürütüldü.

 

Yalçınbayır: Bursaspor üyeliği düşürülmesi hukuksuz

Bursaspor kongresinde önerge üzerine, aralarında milletvekilleri ve belediye başkanları bulunan bazı isimlerin “Beşiktaş’ı kutladıkları” gerekçesiyle üyeliklerinin düşürülmesi oylandı.

Bu oylama için…

“Güç gösterisi kime, kibir neye?” diyen AK Parti döneminin ilk Başbakan Yardımcısı olan Ertuğrul Yalçınbayır hukukçu kimliğiyle itiraz etti:

“Apaçık hukuka aykırı ve keyfidir, iptale mahkumdur.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X