Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Adaylar için ‘yapılacaklar’ dosyası: Nasıl yerel yönetim, sorunlar neler?

Köşe Yazısını Dinle

Seçime 32 gün kaldı… Siyasi partiler adaylarını belirlediler, belediye meclisi aday listelerini hazırladılar. Geçmişteki seçimlerin saha heyecanı ve saha coşkusu yok, ama çalışmalar sürüyor.

İşte…

Seçime doğru son düzlük olarak kabul edilebilecek süreçte, en ayrıntılı ve en kapsamlı raporu Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi Başkanı Gürhan Akdoğan açıkladı.

İşte…

Oda Başkanlığı ve siyaset dönemlerindeki Bursa duyarlılığını bildiğimiz Akdoğan, aynı titizliği “adaylar için hazır dosya niteliğinde bir çalışma ortaya koydu.

Bunu da kitapçık haline getirdi.

Önce…

“Siyasetin kalitesi, yaşam kalitemizle doğru orantılıdır. Zira siyasal erozyon çağdaş demokrasinin önündeki en büyük engeldir” deyip şu çağrıyı yapıyor:

“Siyasal görevler, bireysel çıkarlar için kullanılmamalı. Ticaretle siyasetin bağı kesilmeli. Siyaset, basın ve ticaret arasındaki ilişkilerde saydamlık sağlanmalı. Siyaset kurumu ve kamu yönetimi, sermaye, cemaat ve çıkar ilişkilerinden arındırılmalı.”

Şunu vurguluyor:

“Siyasette ve kamu yönetiminde, her türlü yozlaşma ve kirliliğe, etik dışı ilişkilere, tüccar siyaset anlayışına son verilmeli.”

Yerel yönetimlerin nasıl olması gerektiğine ilişkin düşüncelerin ardından, adaylara kılavuz olacak Bursa’nın sorunları sıralaması yapıyor:

“Kente ilişkin uzun vadeli planlama, hava kirliliği, gürültü kirliliği, Gemlik Körfezi kirliliği, İznik ve Uluabat gölleri kirliliği, Nilüfer Çayı kirliliği, toprak kirliliği, bilinçsiz tarımsal ilaçlama, OSB-sanayi siteleri-kent içi sanayi, atıklar, kent içi ulaşım, Uludağ, Bursa Ovası, kaçak yapılaşma, kent demokrasisi, kent ve kentli kültürünün gelişmesi, yargı kararlarının uygulanması.”

Bunları saydıktan sonra şuna dikkat çekiyor:

“Sonuçta; soluk alınamaz bir Bursa.”

Biz de…

Kitapçığa dönüşen adaylara özel dosya niteliğindeki Bursa raporundan zaman zaman bölümler aktarmaya devam edeceğiz.

 

Yerel yönetimlere sivil toplum denetimi

Açıkçası… ADD Bursa Şubesi Başkanı Gürhan Akdoğan’ın yerel seçim öncesi, adaylara özel dosya niteliğinde açıkladığı manifesto çalışmasının son bölümündeki uyarı önemli:

“Kentin yağmalanması, hukuksuzluklar, kuralsızlıklar, rant ilişkileri, katılımcılıktan uzak planlamalar, parsel bazında imar değişikliklerini kabul etmeyeceğiz. Alışmayacağız, reddedeceğiz.”

Yerel yönetime sivil denetimi biz de önemsiyoruz.

 

İnsana dokunan siyaset: Yıldırım’ın Yetiş Ferit’inden çarpıcı gözlemler

Açıkçası… Zafer Partisi Yıldırım Adayı olarak sahaya çıkan, insana dokunan siyaset yaptığı için Yıldırımlılar tarafından yıllardır Yetiş Ferit olarak çağırılan Ferit Gürsoy yüksek performans sergiliyor.

Yıldırım’ın çok iyi bildiği sokaklarına siyaset enerjisi yansıtırken, iki fincanlık kahve poşetleriyle de hatır siyaseti yapıyor.

Ceren Gazi, Murat Budak, Mehmet Emin Avşar’la ziyarete geldiğinde, söze “Yıldırım’da müthiş değişim arzusu var. Zafer Partisi alternatif parti” diye başlayıp gözlemlerini sıraladı:

“Suriyelilere tepki var. Pazaryerlerinde bir tek mutlu kul görmedim. Sebze-meyve taneyle satılıyor, 40 lira altında ürün yok. Kentsel dönüşüm vatandaşın umurunda değil, bozuk ekonomi herkesin canını yakıyor.”

İzlenimi şu:

“Değişim isteyenler bizi umut görüyor. Gittiğimiz her yerde kucaklandık.

 

Ortak akılla Nilüfer için ilk adımı attı

Deneyimli bir siyasetçi… Üstelik siyasetin kavga tarafında olmadı. Güler yüzlü, karşısındaki düşüncesini dinleyen farklı tarzı var.

CHP İl Başkanı olduğu süreçte rahatsızlık geçirmeseydi, Şadi Özdemir’in siyaset yolu farklı olacaktı. Bugün CHP Nilüfer Adayı olarak sahada çalışmaya başladı.

Üstelik…

Aday adayıyken verdiği “Nilüferi ortak akılla yöneteceğiz” sözü gereği, ilk ziyaretini Akademik Odalara yaptı, görüş ve öneri dinledi.

 

Yapılması için çok emek verdiği yolun test sürüşünde öyküsünü anlattı

Bursa Devlet Hastanesi’nde… Ortopedi uzmanı olduğu, Başhekim Yardımcılığı yaptığı günlerden tanıyoruz.

Dr. Mustafa Esgin…

AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2014’te AK Parti Nilüfer Adayı oldu, 2018’de AK Parti Bursa Milletvekili seçildi.

Milletvekilliği dönemine sığdırdığı izler arasında, ulaşım projeleri çok.

Nitekim…

Yapılması için emek verdiği Mustafakemalpaşa-Ovaazatlı yolunda kendi aracıyla test sürüşü yaparken, duygularını paylaştı:

“5 yılda sadece Mustafakemalpaşa’da 550 kilometre yol yaptık. Bunlardan biri Mustafakemalpaşa-Ovaazatlı/Tepecik arasındaki 8.5 kilometrelik yolumuz. Aynı Karacabey-Okçugöl arası gibi tarımın en verimli ovalarından birinde yollarımızı yeniledik.”

Öyküsünü de anlattı:

“Toplulaştırmayı kullanarak, kamulaştırma kaynağı bulmadan 7 metrelik yolu 14 metreye çıkardık. İkisi köprü 4 sanat yapısı, kanaletler yapıp yepyeni bir yol ortaya çıkardık.”

 

406 bin kilometreden dolunayı çekti

Gökyüzü fotoğrafçılığı… Manzara önünde selfi çekmeye benzemiyor. Bir kere bilgi gerek. O bilgiyle strateji üretebilmek gerek. En uygun ân için sabır, görüntü için de iyi bir ekipman gerek.

İşte…

Bursalı gökyüzü fotoğrafçısı Şenol Şanlı da, yenilediği fotoğraf ekipmanıyla 24 Şubat  gecesi 406 bin kilometre uzaktaki dolunayı Bursa’dan çekti.

Ortaya da dört mozaik parçanın birleşimiyle bu görüntü çıktı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X