Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Adı Saatçilik Okulu, asıl misyonu uzay teknolojisinin altyapısı olacak!

Köşe Yazısını Dinle

İlk adımlar… Dünyanın en önemli saat markalarının, kuruluş aşamasında olan TEKNOSAB’da fabrika kurmayı düşünmeleriyle başladı.

O fabrikalarda çalışacak mikromekanik ustalarının yetiştirilmesi için planlanan Saatçilik Okulu’yla ilgili ilk girişimleri de 6 Mart 2016 günü duyurduk.

Bursa’da Pırlant Saatçilik Sahibi olarak tanınan ve kısa adı TÜSAD olan Tüm Saatçi İşadamları Derneği Başkanı Hayrettin Akpınar, ilk görüşmeyi Karacabey Belediyesi ile yaptı.

Belli bir aşamaya gelinmesine karşın, fabrikalar gelemeyince Karacabey’deki okul projesi de aksadı.

Ama…

Akpınar’ın girişimleri devam etti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 7 Aralık 2018’de Türkiye’nin ilk Mikromekanik ve Saatçilik Okulu’nun Bursa’da Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılacağını açıkladığında, büyük proje için en somut adım da atılmış oldu.

Türkiye’nin en eski Meslek Lisesi olan, Bursa’nın 150 yıllık eğitim kurumu Tophane MTAL böylece tarihi bir misyon üstlendi.

Ankara’da Bakan Selçuk’un TÜSAD’la imzaladığı protokolün ardından Bursa’da kollar hemen sıvandı.

Önce…

Mikroekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı kuruldu. Bakanlık da okul için, dünyaca ünlü saat firması Rolex’in kurucusu Hans Wilsdırf’un kurduğu Hans Wilsdorf Vakfı’nın bağışıyla Tophane MTAL kampusundaki binayı tahsis etti.

Böylece, proje daha da anlamlı hale geldi.

İşte…

Tüm gelişmelerini 5 yıllık süreçte bu sütunlardan duyurduğumuz Mikromekanik ve Saatçilik Okulu’nu, Vakıf Başkanı olarak her şeyiyle yakından ilgilenen Hayrettin Akpınar’la birlikte gezdik.

Geride bıraktığımız eğitim yılında, okul içinden 12 öğrenciyle başlayan eğitim için eylül ayında yeni öğrenciler alınacak.

Akpınar okulun önemini şöyle açıkladı:

“Saatçilik, çok küçük parçalar nedeniyle mikromekanik gerektiriyor. Bu da uzay teknolojisi. Burası Bursa sanayisi için uzay teknolojisinin altyapısı olacak.”


Özel makineler İsviçre’den geldi

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içinde eğitime başlayan Türkiye’nin ilk Mikromekanik ve Saatçilik Okulu bölümleri laboratuvar gibi.

Mikroekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Hayrettin Akpınar makinelerin özelliğini şöyle açıkladı:

“Hassas makinelerin büyük bölümü İsviçre’nin en iyi fabrika ve okullarından TIR’larla geldi. Bazı makineleri de Ankara’dan getirdik.”

 

Hedef büyük: Bu okuldan Bursa ve Türkiye’nin saat markası çıkar mı?

Açıkçası… Türkiye’nin ilk Mikromekanik ve Saatçilik Okulu’nu gezerken çok heyecanlandık. Sanayide uzay teknolojisinin altyapısı olarak öğrenci yetiştirecek bu okuldan beklentilerimiz arttı.

Gördük ki…

Mikroekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Hayrettin Akpınar’la birlikte ziyaret ettiğimiz Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Taşdelen de heyecanlı.

Okulun her şeyiyle yakında ilgilenen Taşdelen’le sohbet ederken “Bu okuldan Bursa ve Türkiye’nin saat markası çıkar mı?” diye sorduk.

Türkiye’nin tanınmış bir duvar saati üreticisinin makinesiyle birlikte kalıplarını da bağışladığı okulda bunun heyecanı da var.

Taşdelen ve Akpınar sorumuza “Neden olmasın? Fabrika boyutunda olmasa bile saat de üretilebilir” dediler.

Anladık ki, Bursa yeni bir sektör kazanıyor.


Bursa Teknik Üniversitesi’nde aşı günü

Son dönemde… Aşı randevusu başvurularında gözlenen düşüşe karşın İlçe Sağlık Müdürlükleri ekipleri fabrikalarda sabahlara kadar özveriyle yerinde aşı yapıyorlar, engellilerin evlerine gidiyorlar.

Bu kapsamda…

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de, yerinde aşı için kampusa gelip öğrencileri ve çalışanları aşılayan Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci’ye teşekkür etti.

Çavuşoğlu, gönül coğrafyamız Balkan ve Rumeli temsilcileriyle buluştu

Rahmetli Süleyman Demirel’in tanımıyla Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar uzanan bölge gönül coğrafyamızın sınırlarını oluşturuyor.

Bu bölgede…

Balkanlar ve Rumeli’den ata topraklarına gelenlerle Bursa’da büyük bir aile ortaya çıktı.

İşte…

Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu gönül coğrafyamızda çok özel yeri olan Balkan ve Rumeli temsilcileriyle bir araya geldi.

Namık Kemal Mahallesi Muhtarlığı’nda, Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi Ali Mollasalih’in de katıldığı buluşmada; Vatanspor, Nakem, Sırder, Tuna, Bosna Sancak, Kosova Üsküp, Namıkkemalspor, Makder, Kosova Kültür Elçiliği, Kumanova derneklerinin temsilcileri, Rumeli kökenli olan Çavuşoğlu ile hem sohbet ettiler, hem gözlemledikleri sorunları paylaştılar.

BUİKAD kongresini yaptı Atatürk’e gitti

Bir anlamda… Bursa’dan Türkiye’ye yayılan kadın gücünün ışığı oldular. Kısa adı BUİKAD olan Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği 14 yıldır çalışmalarıyla iş dünyasında kadınlara yön veriyor.

Hafta içinde…

BUİKAD Başkanı olarak kongrede güven tazeleyen Oya Eroğlu, kongreden hemen sonra yönetimiyle birlikte Ankara’ya hareket etti ve ilk ziyareti Anıtkabir’de Atatürk’e yaptı.

Bu da bir mesaj oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X