Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

AK Parti aday yapılacak ilçe başkanları için karar veriyor

Süreç aniden hızlanınca Ankara’daki gündem 31 Mart yerel seçimine döndü. Özellikle siyasi partiler adaylıklar konusunu ön plana aldıkları için neredeyse başka bir şey konuşulmuyor.

Öyle olunca…

Siyaset kulisleri de partilerin genel merkezlerinden çıkıp Ankara’nın değişik semtlerindeki kafelere, çay ve nargile salonlarıyla restoranlara dağıldı.

İşte…

1.-yazi-icin-ak-parti-genel-merkezi-001.jpgO ortamlarda hafta başından beri AK Parti daha fazla konuşuluyor.

Kuşku yok ki…

Bunda AK başvuru takvimini işlemeye başlaması bir etken. Fakat AK Parti’nin daha çok konuşulmasında iktidar partisi olma kadar en çok belediye başkanı çıkaracak parti görünümü de önemli.

O nedenle de…

Siyasi ilgi yoğunluğu AK Parti’ye tüm partilerden daha fazla yansıyor.

Buna karşın…

AK Parti, CHP, İYİ Parti’de genel merkezler aday kriterleri doğrultusunda arayışlarını sürdürürlerken, dışarıda isimlerle kriterlerin eşleştirilmesi yapılıyor.

İşte…

Bu Ankara ortamından, AK Parti kulisi olarak iki söylenti kulağımıza geldi.

Birincisi…

AK Parti Genel Merkezi’nin yurt genelinde sahip olduğu 890 belediyeden 690’ını değiştirmeye hazırlandığı konuşuluyor.

Rakam yüksek. Çünkü yüzde 77.5 değişim siyasette radikal adım olur.

Onun için…

Son zamanlarda görevdeki belediye başkanlarının da Ankara ziyaretlerini sıklaştırdıkları ve stratejileri doğrultusunda görüşmeler yaptıkları duyuluyor.

İkincisi…

Adaylık başvurularını 5 Kasım Pazartesi günü başlatan ve 12 Kasım Pazartesi günü kapatacak olan AK Parti Genel Merkezi, halen il ya da ilçe başkanı olup partinin kararıyla aday gösterilecekler için bu hafta kararını verecek.

Yani…

Görevdeki il ya da ilçe başkanlarından bazılarına “Seni il ya da ilçene aday yapacağız, istifanı ver” denilecek.

Bursa’da bu kararı Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli ilçe başkanlarının bekledikleri kulağımıza geliyor.

Genel Merkez istifa etmelerini isterse görevden ayrılıp aday olacaklar, yoksa açıklanacak adayın seçilmesi için çalışacaklar.

 

Sri Lanka’nın Fahri Konsolosu oldu

 

2.-yazi-icin-buyuksehir-belediye-meclisi-baskanvekili-ahmet-yildiz.jpgSri Lanka coğrafi olarak Güney Asya’da bir ada ülkesi. Çevresel tarifle de, Hindistan’ın 31 kilometre güneyinde ve Hin Okyanusu’nda bulunuyor.

Geçmişte Seylan olarak anılan 21 milyon nüfuslu Sri Lanka’nın artık Bursa ile bir bağı var. O bağ da, Büyükşehir Belediye Meclisi başkanvekili Ahmet Yıldız oldu.

AK Parti Gençlik Kolları’ndan yetişen Yıldız’a, karşılaşılan bir sorunun çözümüne yardımcı olması nedeniyle Sri Lanka hükümeti tarafından Fahri Konsolosluk verildiği kulağımıza geldi.

 

Sarıbal sürprizleri: Nilüfer’i düşünüyordu, Yıldırım düşünülüyor

 

3.-yazi-icin-chp-genel-baskan-yardimcisi-orhan-saribal-002.jpgCHP’de şubat ayında ortaya çıkan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in Büyükşehir Adayı olması formülü Genel Merkez’de devam ediyor.

Bütün sorun…

Bozbey’in Büyükşehir adaylığı sonrası CHP’nin Nilüfer adayında çıkıyor.

Başlangıçta…

Bozbey sonrası için İl Başkan Yardımcısı Özgür Şahin adı gündeme geldi. Fakat daha sonra CHP Bursa örgütü ve Genel Merkez’den il Başkanı Hüseyin Akkuş üzerinde “Nilüfer’e aday ol” baskısı oluştu.

Akkuş adaylığı düşünüyordu ki, CHP  Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal adı sürpriz bir şekilde ortaya çıktı, kulislerde de bomba etkisine yol açtı.

İşte o kulislerin tam göbeğindeki deneyimli bir CHP’li şunu söyledi:

“Sarıbal’ın Nilüfer’i istediği sır değil, uzun süredir burasıyla ilgileniyor. Fakat Genel Merkez’de ‘Yıldırım’da güçlü aday bulamıyoruz, belediye başkanlığı düşünüyorsan kendi seçim bölgen Yıldırım’dan gösterelim denildiğini duydum.”

Görünen o ki…

CHP’deki sürprizler adaylar belli oluncaya kadar sürecek.

 

Bozbey’e Nilüfer’i belirleme sözü verildi mi?

 

4.-yazi-icin-yasar-isikyildiz.jpgNilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey son açıklamalarında Nilüfer’e veda eder gibi mesajlar veriyor. Bu nedenle CHP kulislerinde yeni söylenti başladı.

Anlatılan şu:

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Adayı olmasını istediği Bozbey’e ‘Yerine kimin aday olacağına sen karar ver’ sözü vermiş.”

O nedenle…

Kulis radarı Nilüfer’deki iki isme çevrildi.

Biri, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Işıkyıldız, diğeriyse Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Fırat Emiroğlu.

 

Kırat’ta seçim öncesi yenilenme: Yeni kadroyla eski dostlara çağrı

 

5.-yazi-icin-dp-il-baskani-cagri-kaplan-ve-yonetimi.jpgYerel seçime gidilirken revizyon yaşayan partilerden biri de Demokrat Parti oldu. Ömer Seymen sonrası atamanın yenilenmemesi süreci, Osmangazi İlçe Başkanı Çağrı Kaplan’ın ekim ayı sonunda DP İl Başkanı atanmasıyla sonuçlandı.

Aralık ayında da il kongresi planlayan DP, böylece seçime yeni kadro ve heyecanla girme hazırlığı yapıyor. Çiçeği bununda DP İl Başkanı Kaplan’la sohbet ederken hedeflerini de konuştuk.

Öncelikle…

“Eski partililere çağrı” yapan Kaplan, herkesi yuvaya dönmeye bekliyor. 2013’ten bu yana 7 ilçe aktifken, atanması sonrası 13 ilçeyi faal aktif getirdiklerini vurguladıktan sonra da, seçime kadar 17 ilçe aktif olmak istediklerini söyledi.

Bu arada…

İstişare Kurulu oluşturup yol haritasını birlikte belirleyeceklerini de ifade eden DP İl Başkanı Çağrı Kaplan seçime yönelik şu mesajı verdi:

“Referans kabul edilebilecek 2-3 isimle adaylık görüşmelerimiz oldu. İz bırakan adaylarla Büyükşehir ve 17 ilçede sahaya çıkacağız.”

 

Görüşmelerini yaptı, şimdi bekliyor

 

6.-yazi-icin-necmettin-sengul.jpgRamazan Altunöz döneminde Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı olan Necmettin Şengül, 31 Mart’ta Yıldırım’da partilerin ortak adayı olmak için yola çıktı, 10 siyasi partinin il başkanları ve 7 ilçe başkanıyla görüştü.

Görüşmelerini anlatırken, “Ortak aday için güçlü bir irade göremedim, fakat görüştüğüm tüm il ve ilçe başkanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Şengül şimdi genel merkezlerin kararlarını bekliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X