Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

AK Parti, Büyükşehir için 3 başkanı Ankara’ya çağırdı

Vali İzzettin Küçük’ün yaptığı çağrı doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi yarın toplanacak ve istifa eden Recep Altepe’nin yerine yeni Büyükşehir Belediye Başkanı’nı seçecek. 

Bu konuda…

AK Parti Genel Merkezi’nin istifa istenmesinden bu yana başlayan istişare görüşmeleri yanında pazartesi günü de temayül yapıldı. Teşkilatlar ve Büyükşehir Meclis Üyeleri verilen boş kağıda birer isim yazarak kimi Büyükşehir Belediye Başkanı görmek istediklerini ifade ettiler.

İşte…

Tüm bu süreç yarın yapılacak seçimle sona erecek. O seçime AK Parti’nin adayı girecek isim de bugün Ankara’da belli olacak.

Hatta…

Dün akşam saatlerinde 3 belediye başkanı için Ankara’dan davet geldi.

Gelen davette…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bu sabah itibarıyla AK Parti Genel Merkezi’nde olmaları istendi.

Gün içinde yapılacak görüşmeler sonunda, 3 ilçe belediye başkanından biri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Bursa’ya dönecek.
 

AK Parti kurultayı eylüle aldı, erken seçim hesaplarını bitirdi 

 

Beklenen şuydu… AK Parti kurultayını Mayıs 2018’de yaptıktan sonra, erken seçim hesaplarını gündemine alacaktı. Çünkü, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimden 7 ay sonra, 3 Kasım günü cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimi iktidar partisi açısından risk oluşturabilecek özellikteydi.

Nitekim…

Siyasette 2018 sonbaharında erken seçim beklentisinin arttığı süreçlerde gündeme 15 Temmuz 2018’de seçim söylentisi de girdi.

İddiayı ortaya atanlar, halkın destan yazıp demokrasiye sahip çıktığı 15 Temmuz 2016 darbe girişimi yıldönümünde yapılacak seçimin siyasi atmosfer olarak seçmeni etkileyeceği düşüncesindeydiler.

Ne var ki…

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, gündemdeki siyasi gelişmeler ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik ifadelerine karşılık verirken, önümüzdeki sürece ilişkin siyasi strateji açısından önem taşıyan bir kararı da açıkladı.

Dedi ki:

“Büyük kongremizi 12 Eylül 2018’de yapmayı planlıyoruz.”

Bu tarihi ilginç kılan nedenlerin başında, 12 Eylül’ün çarşamba gününe rastlaması geliyor. Oysa siyasi partiler kurultaylarını genellikle hafta sonları, cumartesi ve pazar günleri yaparlar.

O bakımdan…

Ünal tarihin değişebileceğini söylese de, hafta içi kurultay siyaset için de özel bir deneme olacak.

İkincisi…

Kurultayın eylül ayında, üstelik 12 Eylül 1980 darbesinin yıldönümünde yapılması halinde, seçimi erkene çekme olasılığı ortadan kalkıyor. Açıklamayı siyasi strateji açısından önemli kılan da bu.

Anlaşılan o ki…

Herkesin siyaseti en iyi okuyan ve en iyi siyaset kuran olarak kabul ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 Kasım 2018’de yapılacağı anayasa maddesi olarak açıklanan cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde yüzde 50 artı 1 oyu garanti etmek istiyor.

Zaten…

Seçimin ne kadar kritik olduğunu bildiği için de tepeden tırnağa değişim yaparak kendisinin ve AK Parti’nin önünü açmaya çalışıyor.

Oysa…

Yakın zaman öncesine kadar, yerel seçimden sonra yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin risk olacağı görüşü vardı. Böyle bir riskin de belediyelerdeki radikal değişimle ortadan kaldırılmak istendiği anlaşılıyor.
 

İYİ Parti Bursa İl Başkanı hafta sonuna kadar belli olacak! 

 

Kuruluşu geçtiğimiz hafta Ankara’da açıklandı. Sonrasında adı, logosu ve sloganı siyasi hedeflerinden daha çok tartışılan Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti’ye en sert tepkiler MHP’den geliyor.

Nedeni de belli…

Kurucu kadrosu MHP’den kopanlar tarafından oluşturulan İYİ Parti’nin MHP’ye etkisi her şeyden çok önemseniyor.

O bakımdan…

200 kişilik Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu listelerinde Ülkücü yapıların ortaya çıkmasından sonra, cuma gününe kadar atanması beklenen İYİ Parti Bursa İl Başkanı ve yönetim kurulunun nasıl bir yapı ortaya koyacağı merak ediliyor.

Bu noktada…

Meral Akşener hareketinin MHP sürecinden itibaren hep yanında olan, hatta bu nedenle MHP İl Başkanlığı’nı kaybeden Yüksel Yılmaz herkesten daha şanslı görülüyor.

Dahası…

Yılmaz’ın 200 kişilik Kurucular Kurulu’nda yer almasına karşın GİK’e girmemesi İl Başkanı olacağının işareti kabul ediliyor.

Bununla birlikte…

MHP’nin Bursa eski milletvekillerinden Orhan Şen ile son seçimde milletvekili adayı olan Zafer Milli’nin de il başkanlığı için adı geçiyor.

Yanı sıra…

ANAP dönemi bürokratlarından Dr. Yavuz Yenidünya ile DYP Osmangazi İlçe Başkanlığı yapan Nevzat Kocakurt da il başkanı adayları arasında anılıyorlar.
 

DSP’den İYİ Parti’ye geçiş olur mu?

 

15 gün önce Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun oğlunun düğününe gelen Meral Akşener’le tanışmak ve tokalaşmak isteyenler çoktu.

DSP eski il başkanlarından Erdem Baydaroğlu da bu isimler arasındaydı.

Ne var ki…

Konuştuğumuz İYİ Parti kurucularından biri, Baydaroğlu’nun DSP İl Başkanı olduğu kongrede yarışan, halen de DSP Parti Meclisi Üyesi olan Hüseyin Kul’la görüşüp teklif götüreceklerini söyledi.

DSP’den İYİ Parti’ye geçiş olur mu bilemeyiz, ama siyasetin sürprizleri sevdiği de bir gerçek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X