Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

AK Parti kontenjanı sevdi: İlk 10’da 5 kontenjan aday

Şunu kabul ediyoruz: Siyasi partiler aday listelerini hazırlarken yalnızca teşkilat isteği ve beklentisi doğrultusunda hareket etmek zorunda değil.

Çünkü…

Hükümet olduklarında, Meclis çalışmalarında, ya da partide kadro olarak çalışacaklar var. Onları listeye yerleştirmenin tek yolu da kontenjan kullanmak.

Zaten…

Bürokraside çalışmış, sivil toplum örgütlerinde görev almış, sanayici-işadamı olarak elini taşın altına uzatmış kişileri parti teşkilatı ile yarıştıramazsınız.

Bunu herkes kabul ediyor. Fakat kontenjanın da bir sınırı olmalı.

Örneğin…

7 Haziran seçimine ilk 10 sırada 4 kontenjanla giren AK Parti’nin 1 Kasım için ilk 10 sırada tam 5 kontenjan aday olan liste hazırladığını görüyoruz:

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Somali eski Büyükelçisi Dr. Cemalettin Kani Torun, engelli Bennur Karabarun, İl Çevre eski Müdürü Müfit Aydın.

Gerçi…

Dün Zekeriya Birkan için “kontenjan gibi” diyenler oldu, ama onun yine Bursa geçmişi ve Milli Görüş içinde geçmişten gelen adaylıkları var. Bennur Karaburun’un durumuysa engelli olduğu için farklı bir mesaj.

Bütün bunları…

Olay Televizyonu’nun özel canlı yayınında değerlendirirken Olay TV Haber Müdürü meslektaşımız Esat Kaplan’ın sorusu üzerine şu yorumu yaptık:

Listenin üstü, yani 10. sıraya kadar olan bölümü tam bir ekabir adaylar topluluğu. Altındaysa, yani 10. sıradan sonrası savaşçılardan oluşuyor.”

Bunu söylerken…

Şu noktaya da dikkat çekmeye çalıştık:

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun naif ve beyefendi bir yapısı var. Bursa’ya uyum sağladı. Efkan Ala sert yapılı. Başbakanlık Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı yaptı. Görevleri onu ulaşılmaz kıldığı için, bırakın vatandaşı, teşkilat bile ulaşamaz.”

Bir noktayı daha vurguladık:

Dr. Cemalettin Kani Torun Londra’da Yeryüzü Doktorları Başkanıyken Somali’ye Büyükelçi olmuş. Sonra Başbakan danışman olarak yanına almış. Şubat ayından beri Bursa’da aday adayı ve adaylık süreçleri yaşadı. Biz de hasbelkader siyaset yazıyoruz. Daha hiç karşı karşıya gelmedik.”

Belli ki…

Seçildikten sonra gidecek, kimseyle görüşmeye ihtiyaç duymayacak.

Şunu da ekledik:

Haziran’da Sağlık Bakanı Müezzinoğlu her gün temel atma ve açılış törenlerine katıldı. Fakat her yerde aynı kişilere konuştuğu için anlattıkları halka ulaşmadı.”

Düşüncemizi söyledik:

Çalışmak Hüseyin Şahin ile eski milletvekilleri İsmail Aydın ve Hakan Çavuşoğlu’na kalıyor. Özellikle Hüseyin Şahin’in yükü çok ağır olacak.”

İşte…

AK Parti böyle bir listeyle 1 Kasım’da oyları arını arttırmak istiyor. Onun için AK Parti teşkilatlarının işi hiç kolay değil.

Bir de anladığımız şu:

Demek ki Bursa 450 kilometre ötedeki Ankara’dan çok munis ve hiç itiraz etmeyen bir kent olarak gözüküyor. Bu da üzücü…

 

Demografik temsilde sorun var

 

AK Parti listesinin 7 Haziran’da demografik yapıyı temsil etmediği eleştirileri yapılmıştı Bu kez telafi için çalışılmış, fakat yine de sorunlar var.

Örneğin…

Bursa’daki en büyük dış nüfusu oluşturan Bulgaristan göçmenlerinden aday yok, ama en düşük nüfusa sahip Batı Trakyalılar’ın iki adayı var.

Artvin’den, Karadeniz’den, Doğu’dan ilk 10’da adaylar var. 11. sırada dağlı, 12. sırada Karacabey-Mustafakemalpaşa adayları itici güç kabul edilebilir.

18. sıradaki Dinçer Akyel ise hem Yörük Türkmen geleneğini, hem Mustafakemalpaşa-Karacabey bölgesini temsil ediyor.

 

Faruk Çelik olayı ve çekilme kararı

 

Siyasi yaşamı Bursa’da geçti. Parlamentodaki 16 yılının son 4 yılı hariç hep Bursa Milletvekili seçildi. 7 Haziran’da AK Parti’nin 3 dönem kuralı gereği aday olamadı. 1 Kasım için Bursa’dan aday gösterilmesi bekleniyordu.

Fakat…

Şanlıurfa’dan adaylığı için çok yoğun istek geldi. Genel Merkez’e heyetler gönderen Urfalılar cuma çıkışı Cumhurbaşkanı’nın önünü bile kestiler.

Sonuçta başarıya ulaştılar ve Faruk Çelik yeniden Şanlıurfa Adayı gösterildi, ama Bursa’ya dönmek isteyen Çelik dün akşam saatlerinde adaylıktan çekilme kararı aldı. Bu kararda liste krizi de etkili oldu.

Buna karşın AK Parti aday listesinden çıkarmadı.

 

İsmet Su: Daha çok çalışacağız

 

​Açıkça söylemek gerekirse, AK Parti’nin aday listesinde adını göremeyince şaşırdık. Çünkü İsmet Su kurulduğu günden beri AK Parti İl yönetimlerinde yer almış, teşkilattan gelen bir milletvekiliydi.

Dün listede olmadığı görüldükten sonra teşkilatçı olmanın sorumluluğuyla şunu söyledi:

Kendi isteklerimizden çok partinin hedefleri doğrultusunda çalışmak zorundayız. Partimin ve teşkilatımın emrindeyim. Daha çok çalışıp, daha iyi sonuçlar elde edeceğiz.”

 

Eski 10 numaranın yorumu

 

7 Haziran’da AK Parti 10. sırada Gürsel Dönmez vardı ve Bulgaristan göçmenlerini temsil ediyordu Seçilemeyince Başbakanlık Başdanışmanı ve Dış İlişkiler Başkanı olarak görev aldı.

Yeni listeyi konuşurken şunu vurguladı:

Efkan Ala Beyin enerji katacağı listede tek eksik Bulgaristan göçmeni. Çorbanın tuzu eksik kaldı, ama diğerler adaylar onu tamamlar.”

Yorumu şu:

Geçen seçimin 10 numarası olarak, bu listenin 10 numara olduğunu düşünüyorum.”

 

CHP’de örgüt, MHP’de teşkilat, HDP’de rotasyon

 

AK Parti’nin sıkıntı yaşadığı ve yaşattığı aday listeleri konusunda rakipleri konumundaki CHP, MHP ve HDP rahattılar.

CHP önseçimden çıkan aday listesini korurken, yeniden aday olmayanların yerine kaldırmalar yaptı. Yani listede sürpriz beklendi ama yaşanmadı.

Boşalan sıralar da gençlik ve kadın kotalarıyla dolduruldu.

CHP listesinde parti örgütü belirleyici oldu.

MHP listesi de 4 eski il başkanını arka arkaya sıralayarak tam bir teşkilat listesi oldu. CHP listesi gibi MHP de boşalan sıralar doldurdu.

HDP’de göze çarpan iki şey var.

1. sıra olarak yerini koruyan Asiye Kolçak partinin iki eş genel başkanından Selahattin Demirtaş kontenjanı. 2. sıradaki Metin Kılıç da diğer eş genel başkan Figen Yüksekdağ’la birlikte Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nden gelme.

Böylece, ilk iki sıra eş genel başkanlar kontenjanı olmuş.

Bunun dışında…

Kimi isimler aşağı, kimileri yukarı kaydırılarak, futbol takımlarında teknik direktörlerin kadro değişiklikleri gibi liste içinde rotasyon uygulanmış.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X