Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

AK Parti yenilgisini sorguluyor: Tepede ne oldu, taban ne yaptı?

Köşe Yazısını Dinle

Demokrasimizin… 1960 sonrası döneminde en uzun süre genel ve yerel iktidar olan partisi unvanını AK Partı taşıyor.

Dile kolay…

2001’de kuruldu. 2002’deki ilk genel seçimde iktidar oldu. 2007, 2011, 2015, 2019, 2023 genel seçimlerinde iktidarını sürdürdü. 2004, 2009, 2014, 2019 yerel seçimlerinden de birinci parti çıktı. 2019’da Ankara ve İstanbul’u kaybederken, elindeki en büyük il kalan Bursa’yı da 31 Mart’ta kaybetti.

Bu sonuç…

Bursa’daki 20 yıllık yerel iktidarı sonlandırdığı gibi, yerel seçim yenilgisi oldu.

Gerçek olan şu:

AK Parti Genel Başkanı olarak partisini omuzlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplumu tanıyıp nabzını tutan başarılı siyasetçi olması yanında, siyaset kuran özelliğiyle de hep kazandı.

Şimdi…

Nerede yanlış yaptık?” sorgulamasını başlatırken, çarşamba günü TBMM Grup Toplantısı’ndaki konuşmasında bazı ipuçları verdi.

Aslında…

İşaretler doğru. Çünkü, önce ilk düğmenin nasıl yanlış iliklendiği belirlenmeli. Aday belirlerken geçmişte yapılmayan hataların bu dönem nasıl ortaya çıktığı sorgulaması, siyaset adına da önemli.

Bu da…

AK Parti Genel Genel Merkezi’nin yürüttüğü aday belirleme süreçleriyle doğrudan bağlantılı.

Sorgulamaya gelince…

İlk toplantılar, doğal olarak ilçelerde başladı ve her ilçe seçim değerlendirmesini yaptı. Sonra İl Yönetim Kurulu ve ilçe başkanları toplantısında ilin sonuçları enine boyuna ele alınıp değerlendirildi.

Bazı ilçe başkanları Genel Merkez’e davet edilip görüş ve önerileri dinlendi.

Ne var ki…

Dinleyenlerin ilk düğmeyi yanlış ilikleyenler olması dikkat çekici.

Eğer…

Erdoğan’ın siyaset bilgisiyle süreç doğru devam ederse, tepede neler olduğu ve tabana bunların nasıl yansıdığı sağlıklı belirlenirse, atılacak adımlar toplumla uzlaşmayı yeniden sağlayabilir.

Geçmişte bunu yapamayan ANAP ve DYP’nin bugün siyasette olmaması önemli örnek.

Varank, Salman ve Gürkan’dan ziyaretler

31 Mart’ta… Büyükşehir ve 8 ilçede kaybeden AK Parti 9 ilçede seçimi kazandı.

Yeni dönem başlarken, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan önce geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı olan Alinur Aktaş’la görüştü.

Ardından…

AK Parti Bursa milletvekilleri Mustafa Varank ve Ayhan Salman’la birlikte İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ı ziyaret etti.

Varank ve Gürkan’ın ziyaretleri Kestel ve Gürsu’yla devam etti.

Marmara Belediyeler Birliği’ne ışıldayan kent Bursa ve Bozbey yakışır

Yerel yönetimlerde… Artık yeni dönem başladı. CHP 47 yıl sonra yine bir Mustafa’yla seçimi kazanırken, DSP’den 25 yıl sonra sosyal demokrat bir parti iş başına geldi.

Seçim gününden beri…

CHP Adayı olarak girdiği seçimden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı çıkan Mustafa Bozbey’in gördüğü ilgiden beklentilerin büyüklüğü anlaşılıyor.

Nitekim…

Bursalıların beklentileri yanında, kurumsal görevlerde de Bursa’ya bakışı ilgilendiren süreçler yaşanıyor.

Örneğin…

Cumartesi günü Ankara’da, Türkiye Belediyeler Birliği seçimi var. Geçen yıl AK Parti, elindeki en büyük il Bursa yerine buradaki başkanlığı Balıkesir’e vermişti.

Bu kez…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığı bekleniyor, ama, Marmara’nın ışıldayan kenti olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e de Marmara Belediyeler Birliği çok yakışır.

Yaptırdığı belediye binasına ziyarete gitti

1994’te… Yıldırım Belediyesi binasını yapan Cüneyt Karlık ve 1999’da Osmangazi Belediyesi binasını yapan Hilmi Şensoy sonraki seçimi kaybettiler. 2014’te Büyükşehir Belediyesi binasını yapan Recep Altepe devam edemedi.

İşte…

Döneminde, Recayi Coşkun’un mimari projesiyle belediye hizmet binasını kazandıran Şensoy, 31 Mart’ta seçilen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ı ziyaret edip kutladı.

DOSAB’ın bir farkı var: Bursa’da otoyola direkt bağlantılı tek OSB!

Anımsıyoruz da… 1987’de dönemin Başbakanı olarak rahmetli Turgut Özal geldiğinde, Demirtaş’ta sayıları giderek artan fabrikaların organize sanayi bölgesi statüsü alması için Bursa sanayicisine yeşil ışık yakmıştı.

1989 sonunda…

Demirtaş OSB’nin kuruluşu Resmi Gazete’de yayınlandı. 1990 yılında da bölge OSB olarak faaliyete geçti.

İşte…

Bursa OSB ve İnegöl OSB’nin ardından Bursa’nın üçünü organize sanayi bölgesi olarak özel yeri bulunan Demirtaş OSB geçen yılın sonunda bir özelliğe daha kavuştu.

Bu da…

Üretimi ve dünyaya yaptığı ihracatın yanında, atık su ve enerji tesislerinin ardından Bursa’nın otoyola direkt bağlanan ilk OSB olmasıydı.

Şu günlerde de…

DOSAB’a giriş ve çıkışlarda yaşanan trafik sıkışıklığıyla, OSB içindeki yollarda görülen trafik yoğunluğunu azaltmaya yönelik düzenlemeler yapılıyor.

Çavuşoğlu 2 günde 6 ilçede belediye ziyareti yaptı

2019’da… AK Parti’nin Bursa’daki seçim organizasyonu Son Başbakan Yardımcısı olarak Hakan Çavuşoğlu kontrolündeydi. 31 Mart’ta, davet edildiği seçim çalışmalarına katılan Çavuşoğlu’nun yaptığı yoğun ziyaretler dikkatimizi çekti.

Çarşamba günü…

Yıldırım, Gürsu ve Kestel; perşembe de dağ yöresindeki Keles, Orhaneli, Büyükorhan ilçelerine gidip AK Partili belediye başkanlarına “hayırlı olsun” ziyareti yaptı.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X