Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

AK Parti’de eski bir tanıdık sürprizi: Sabahattin Öztürk

Takvim hızla işliyor, seçime 57 gün kaldı. Süre kısa olduğu için, partilerin hazırlık süreçleri de çok hızlı gelişiyor.

7 Haziran’da önseçimle belirlenen aday listelerini aynen koruma isteğinin Yüksek Seçim Kurulu’nda kabul edilmesiyle CHP hazırlık sürecinde rahatladı. Ankara kaynaklı haberlerde, MHP’nin de aynı listelerle seçime girme eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Yine de…

Listelerin korunması kararı var, ama aday adaylığı başvurularının yapılması gerekiyor. Zaten bu süreç de şu an işliyor.

Süreç olarak en sıkışık durumdaki parti olarak AK Parti dikkat ç ekiyor.

Çünkü…

Bir yandan 12 Eylül’deki kurultaya hazırlanan ve yeni yönetimini oluşturmaya çalışan AK Parti, diğer yandan aday listeleriyle ilgili çalışmaları yürütüyor.

Gerçi…

Kurultay ve seçime kısa süre kalması nedeniyle geleneksel temayül yoklamasından vazgeçildi, ama 7 Haziran seçiminin aday listelerinde yaşanan sıkıntıları gidermek üzere revizyon yapılacağı beklentisi de çok yüksek.

Hatta…

Ankara kaynakları, 7 Haziran seçiminde liste sıkıntısı hissedilen iller arasında Bursa’yı da sayıyorlar.

O nedenle…

AK Parti’nin Bursa listesinde çok büyük çaplı olmasa bile siyasi onarım ortaya çıkması bekleniyor.

İlk işareti de dün geldi.

Zaman zaman sohbetlerimizi bu sütunlardan paylaştığımız AK Parti Genel Merkezi’ndeki dostumuz şunu fısıldadı:

7 Haziran seçimlerine gidilirken Anayasa gereği Efkan Ala’nın ayrılmasıyla İçişleri Bakanı atanan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Sabahattin Öztürk çok büyük ihtimalle Bursa’ya geliyor.”

Şunu da ekledi:

Öztürk, aday adayı olmak için müsteşarlık görevinden istifa etti.”

Doğrusu istenirse…

7 Haziran seçimine ilk 10 sırada 4 kontenjan aday bulunan listeyle giren AK Parti’nin yine kontenjan uygulamasını sürdürme eğilimi şaşırtıcı.

Buna karşın…

7 Mart 2015’ten geçen hafta Seçim Hükümeti kuruluncaya kadar İçişleri Bakanı olarak görev yapan Sabahattin Öztürk ise Bursa için yabancı değil.

2005-2007 yılları arasında Osmangazi Kaymakamı olarak görev yaptıktan sonra Niğde Valisi olarak atanmıştı.

Yani…

Gümüşhane Torul, Adana İmamoğlu, Manisa Akhisar kaymakamlıklarının ardından Osmangazi Kaymakamı olarak görev yapan Öztürk’ün kariyer yükselişi Bursa’dan başladı.

8 yıl önce Osmangazi Kaymakamı olarak ayrıldığı Bursa’ya bu kez AK Parti Bursa Milletvekili olarak döner mi, onu şimdiden söyleyebilmek kolay değil.

Kulisler şimdilik böyle.

 

AK Parti’de “yeri garanti” olan var mı?

 

Görünen o ki… 7 Haziran seçimine 10 sırada 4 kontenjan adayıyla giren AK Parti’de gelen tepkilerden gerekli uyarılar alınmış.

Nitekim…

AK Parti Genel Merkezi’ndeki dostumuza “Liste ne kadar değişir?” diye sorunca şu cevabı verdi:

Eski milletvekillerinden ikisi kalacak gibi. Son seçilenlerdense Bennur Karaburun yeniden listede olabilir. Sonrası değişime açık.”

Bir şey daha söyledi:

7 Haziran listesinde İl Başkanı’nın etkisi vardı. Bugün İl Başkanı aynı güçte değil.”

Bakalım ne kadarı gerçek olacak.

 

Esnaf Odaları’ndan Ankara’ya Faruk Çelik çıkarması

 

Türkiye ilk kez seçimin yenilenmesi deneyimi yaşıyor. Yine Türkiye ilk kez Seçim Hükümeti gördü. Yenilenecek seçimin de kendine göre ilkleri var.

Örneğin…

İlk kez AK Parti’de teşkilatlar aday isteği yapmak için Ankara yollarındalar.

Üstelik…

Ankara’da AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan girişimler Bursa’yı çok yakından ilgilendiriyor.

İlk adımı da…

AK Parti Şanlıurfa teşkilatı attı. 2011 genel seçiminde Faruk Çelik’in siyaseten tayini Şanlıurfa’ya çıktığında burukluk yaşayan ve bunu da gizlemeyen AK Parti Şanlıurfa teşkilatı sonraki süreçte Çelik’le bütünleşti ve hem 2001 ve 2015 genel seçiminde, hem 2014 yerel seçiminde diğer partilere büyük fark yaptı.

Geçen yıl Kurban Bayramı’nda gittiğimizde biz de gördük. Faruk Çelik 4 yılda Şanlıurfa’nın hem her şeyi, hem en sevileni olmuş.

7 Haziran seçiminde AK Parti’nin 3 dönem kuralı gereği aday olamayınca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati onun yerine Şanlıurfa Adayı gösterilmişti.

Fakat…

Teşkilatların Çelik’i unutamadıkları, “Ankara’ya gidip AK Parti Genel Merkezi önünde çadır kurma” kararı almalarından anlaşılıyor.

Bu karar duyulunca Bursa’da da Ankara’ya gidip Faruk Çelik’i Bursa’ya istemek üzere hareket başladı.

Nitekim…

20’ye yakın esnaf odası başkanı bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmek üzere Ankara’ya gidiyorlar. Randevu saat 11.00’de.

Kısa adı BESOB olan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak’la konuşurken, Başbakan Davutoğlu’na ne söyleyeceklerini sorduk. Şu cevabı verdi:

Faruk Çelik’in Bursa siyasetinde ayrı bir yeri var. Sayın Bakan Bursa’ya çok hizmet etti, esnaf teşkilatı olarak bize de çok emeği geçti. Bunları Sayın Başbakan’a anlatacağım ve ‘Bursa Faruk Çelik’siz olmuyor’ diyeceğim.”

 

AK Parti’de “liste abisi” kim olacak?

 

2002’de ilk seçime girilirken AK Parti Bursa listesinin ilk sırasında Genel Sekreter olarak Ertuğrul Yalçınbayır vardı. 2007 seçiminde listebaşı Faruk Çelik oldu.

2011 seçiminde Çelik siyasi tayinle Şanlıurfa’ya gidince Bülent Arınç geldi. 7 Haziran seçimindeyse Bursa’nın yeni abisi olarak Sağlık Bakanı Mehnmet Müezzinoğlu listebaşıydı.

1 Kasım seçimine 57 gün kala yeni abinin kim olacağı henüz net değil.

Ankara’dan gelen haberlere bakılırsa Faruk Çelik de dönebilir, Mehmet Müezzinoğlu da devam edebilir.

Hatta, Bülent Arınç yeniden gelebilir.

 

CHP’de ilk 5’ten sonraki adaylar başvuruda kararsız!

 

Tüzüğünde “adaylarını önseçimle belirler” maddesi bulunan CHP, 7 Haziran seçiminden sonra Meclis çalışamadığı için 1 Kasım’da aynı listeyle seçime girmek için YSK’dan görüş istediğinde “Parti Meclisi’nde karar alın, inceleyelim” cevabı almıştı.

Bu cevap umutsuzluğa yol açınca herkes 8 Eylül’de önseçime hazırlanmıştı. Fakat YSK’nın 1 oy farkla CHP’nin isteğini kabul etmesi sürpriz oldu.

Ne var ki…

Bu karar listelerin geri sıralarındaki adaylarda kararsızlığa yol açtı.

Örneğin …

Bursa’da 5’ten fazla milletvekili çıkarılamayacağı kaygısıyla, ilk 5’ten sonraki sıralarda yer alan bazı adayların başvuru düşünmedikleri bile konuşuluyor.

Gerçi…

CHP’de başvurular 7 Eylül Pazartesi akşamı sona ereceği için süre var. Ancak, boşluk olması halinde listenin nasıl doldurulacağı da ayrı bir tartışma konusuna dönüştü.

Önseçim sırasından kaydırma olur” diyen de, “Eksilen yerlere atama olur” diyen de var.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X