Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

AK Parti’deki “en sızdırmaz” toplantıdan kulis tahminleri!

Bugün itibarıyla seçime 60 gün kaldı. O nedenle siyasi partiler, bu akşam saat 17.00’ye kadar illerdeki milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edecekler.

Dolayısıyla…

Türkiye genelindeki tüm siyasi partilere başvuran binlerce aday adayı gibi, Bursa’daki aday adaylarının heyecanlı ve umutlu bekleyişleri de sona erecek.

Kimler listeye girdi, kimler listenin seçilebilir sırasında kabul ediliyor, hepsini en geç bu akşam saat beşe kadar göreceğiz.

Son güne girilirken bekleyişin liste heyecanına dönmesi, doğal olarak kulis spekülasyonlarını arttırıyor.

Geçmiş seçimlerde, son geceye girilirken siyasi partilerin aday listelerinin ana gövdeleri aşağı yukarı belli olurdu.

Ne var ki…

Bu seçimde, önseçim yoluyla adaylarını belirleyen CHP dışında, dün akşam saatlerine kadar partilerden sağlıklı bir liste bilgisi edinebilmek mümkün olmadı.

Dahası…

AK Parti’de listeye son şeklini vermek üzere çalışan Üst Kurul’dan daha önceki seçimlerde erken izlenim alabilmek mümkünken, bu kez tam bir sızdırmazlık durumu yaşandı.

Öyle olunca…

Bilgiye dönüşmeyen liste tahminleri ortaya çıktı.

Örneğin…

Listenin ilk sırasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yer almasını artık herkes bekliyor. Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu kontenjanı olarak kabul edilen Dr. Cemalettin Kani Torun’un da listede yer alması halinde AK Parti bugüne kadar hiç yapmadığı bir işi yapmış ve Bursa’da iki kontenjan birden kullanmış olacak.

Bunu siyasi bir risk olarak görenlerin sayısı hayli fazla.

Listede…

Mevcut milletvekillerinden Hüseyin Şahin ve İsmet Su’ya şans veriliyor.

Yeni isimler arasında Osman Mesten, Cafer Yıldız, Nagip Vardar, Harun Akın ve Hasan Çepni sayılıyor.

Dün akşam…

Ankara’nın havasına bakılarak yapılan tahminlerde, Gemlik-Orhangazi-İznik bölgesi için Yusuf Korkusuz ya da Nurettin Avcı konuşuluyordu.

Gıyasettin Bingöl ve genç adaylar arasından Emrullah Güler de kulislerin listede tahmini yaptıkları adaylar arasındalar.

Listede yer alması muhtemel görülen yeni isimlerden biri de Cemile Yiğit.

Ayrıca…

Başbakanlığı döneminde bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgilendiğini bu sütunlarda duyurduğumuz engelli aday Bennur Karaburun listede yer alabilecek isimler arasında kabul ediliyor.

Yanı sıra…

Dün akşam konuştuğumuz bir kaynak, Canan Candemir Çelik’in başka bir ilden aday gösterilmesi durumunda Şükran Mercan Misçi ile Sema Sertalp arasında bir tercih yapılabileceğini söyledi.

Bir başka kayşnak ise Karacabey-Mustafakemalpaşa bölgesi için Önder Matlı ile Dr. Mustafa Esgin arasında sürekli değişim yaşandığını fısıldadı.

Bir not daha…

Bursa’da, kısa adı BİHMED olan Bursa İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Halil Eldemir’in de Bilecik listesinin ikinci sırasında olabileceği yönünde tahminler var.

 

CHP’de kontenjan olabilir!

 

CHP’nin Parti Meclisi kararı olarak Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı ilk başvuru, Bursa’da tüm adayların önseçimle belirleneceği şeklindeydi.

Fakat, yasanın “önseçime 10 gün kala YSK’ya kontenjan bildirilebilir” hükmü gereği bir yazı gittiğini, ama yazının içeriğinin bilinmediğini bu sütunlarda duyurduk.

Şimdiyse…

Parti içinde beğenilen önseçim listesinin seçmen kitlesi için de daha cazip olabilmesi amacıyla, o yazıda belirtilen şekilde Bursa’ya kontenjan konma olasılığından söz ediliyor.

Kontenjanın ilk iki sıra için değil, sonraki sıralar için olabileceğine de dikkat çekiliyor.

 

MHP’de anketler dün teslim edildi, Bahçeli listeye başladı

 

Seçimin iddialı partileri arasında yer alan ve kamuoyu araştırmalarına göre de oylarını arttırması beklenen MHP’deki liste çalışmalarının AK Parti’den çok fazla farkı yok.

Aradaki tek fark, AK Parti’de liste çalışmalarının bir kurul tarafından yürütülmesi, MHP’de ise bu çalışmayı Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin üstlenmesi.

Çünkü…

Geçtiğimiz hafta içinde internet üzerinden şifreli oylama yöntemiyle gerçekleştirilen temayül yoklaması sonuçlarını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dışında kimse bilmiyor.

Dahası…

MHP Genel Merkezi’nin tüm iller için yaptırdığı kamuoyu araştırmasının sonuçları da ayrıntılı olarak dün teslim edildi.

O nedenle…

Temayül sonuçlarını ve kamuoyu araştırmalarını alan Bahçeli dün akşam tüm illerin aday listeleri üzerinde çalışmaya başladı. Bahçeli’nin çalışmasını bugün öğleden sonra tamamlaması ve makamdan çıkan listelerin de doğrudan Yüksek Seçim Kurulu’na götürülmesi bekleniyor.

Buna karşın…

MHP Bursa listesiyle ilgili olarak kulislerde bazı tahminler var.

Örneğin…

Listenin ilk sırasında MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın yer alması kimseyi şaşırtmayacak.

İkinci sıra için, MHP Büyükşehir Adayı olarak kendini Bursa’ya sevdiren Vali Kadir Koçdemir tahmin ediliyor

Üçüncü sıradaysa…

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bahçeli’nin Başdanışmanı olan, son kurultayda da Merkez Yönetim Kurulu’na seçilen Prof. Dr. Çetin Elmas’ın olabileceği konuşuluyor.

Ancak…

Kulislerde Ankara kökenli iki ismin ilk iki sırada olmasına Bahçeli’nin sıcak bakmayabileceği yorumları yapılıyor.

Kulisler…

Sonraki sıralar için Fevzi Zırhlıoğlu ve Tevfik Topçu’yu şanslı görüyor. Selçuk Türkoğlu’nun ise ilk 5 içinde yer almasının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

 

HDP listebaşı kararını veremedi

 

Bu seçim barajı geçme hedefiyle yola çıkan ve ciddi bir ilgi odağı haline gelen HDP’de, Bursa listesinin başında kimin yer alacağı henüz belli olmadı.

Daha doğrusu…

Listebaşı adayın Bursa’dan mı olacağı, yoksa HDP Genel Merkezi’nden mi geleceği, dışarıdan gelecekse kamuoyunun tanıdığı bir şöhret mi olacağı, yoksa parti kadrolarından bir görevlendirme mi yapılacağı da belli olmadı.

Bu satırları hazırladığımız saatlerde HDP Bursa İl örgütü de merakla kararı bekliyordu.

 

Polis Müdürü’nün 6 torunlu keyif pozu

 

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya uzun yıllar Bursa’da görev yaptı. Evi, ailesi, yakınları hâlâ Bursa’da. O nedenle fırsat buldukça Bursa’ya geliyor.

Pazar günü yine Bursa’daydı. Eşi Fatma Uzunkaya ile birlikte yorgunluğa değecek keyifte çok özel bir gün geçirdi.

Çünkü…

Uzunkaya çifti, Bursa’da yaşayan 6 torunuyla birlikte oldu, büyük bir keyifle de mutluluk ve huzur pozu verdiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X