Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Altepe: Bursa susuz kalmaz, ama su tüketen sanayi teknoloji yenilemeli!

Kolay değil… 20 yılı aşkın süre Bursa’da yerel yönetimlerin içinde oldu. Bunun 5 yılında Osmangazi Belediye Başkanı ve 8.5 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak karar vericiydi.

Recep Altepe siyasi ve yerel yönetim deneyimi olan bir isim. Nilüfer’deki ofisinde konuklarıyla, Bursa’nın yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine deneyim ve gözlemlerine dayalı görüşlerini paylaşıyor.

Biz de…

Sohbet ederken, “İklim değişikliği mevsimi etkiledi. Yağmur yağmayınca Bursa olarak panik yaptık. Bursa su sorunu yaşar mı?” diye sorduk.

Altepe de…

“Paniğe gerek yok, Bursa’nın su sorunu olmaz” diye başlayıp şunu söyledi:

“Gerçi iklim değişikliği nedeniyle bu yıl kayma oldu, ama Bursa için bu mevsim yağış mevsimidir. Özellikle yılbaşı sonrası yağışlar başlar. Nisan-mayıs aylarında da barajlar dolar.”

Buna karşın…

Barajların susuz görüntüsüne dikkat çekip alınacak önlemler sıralaması yaptı:

Bir…

“Yapılacak ilk iş, çok su tüketen sanayinin yeni teknolojiye geçmesi olmalı.”

Şuna dikkat çekti:

“Bir boyahane küçük bir ilçe kadar su tüketiyor. Bursa’da da 100’ün üzerinde boyahane var. Bunlar teknolojilerini yenileyip susuz sisteme geçmeliler.”

İki…

“Sanayimiz çok önemli, fakat üretim yaparken kontrollü olmalılar. Örneğin su kaynaklarını ve dereleri kirletmemeliler., Gereğinden fazla su çekmemeliler.”

Bu noktada…

Cargill’in İznik Gölü’nden çok fazla su çektiğini anımsatıp, “Sanayicilerimiz üretim yaptıkları kente karşı sorumlu davranıp suyu çürütmemeliler, dereleri kirletmemeliler” dedi.

Doğrusu…

Çevreci bir yorumlama olan suyun çürütülmemesi yorumlamasını ilk kez duyduk. Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı olan Recep Altepe aynı açıdan bakarak susuzluk sorununa ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sanayici kullandığı suyu iyi ve doğru tüketmeli. İlk etapta bunu başarırsak, Bursa su sorunu yaşamaz.”

 

Çınarcık Barajı bir an önce sisteme alınmalı

Recep Altepe ile sohbetimizde barajları da konuştuk. Önce şunu anımsattı:

“Doğancı Barajı’nın 45, Nilüfer Barajı’nın 43 milyon metreküp kapasitesi var. 300 milyon metreküple Çınarcık Barajı ikisinin toplamından fazla kapasiteye sahip.”

Şunu vurguladı:

“Bizim gündemimizde de Çınarcık Barajı kurtarıcı olarak vardı. Bir an önce sisteme alınması için girişimler yaptık. Şimdi daha da önemli hale geldi.”

 

Sınıf arkadaşı Sağlık Bakanı’nı eleştiriyor, ama iyi yapılanı da kutluyor

Biz de… Amerika’da yaşayan ve ticaret yapan Bursalı bir mühendis dostumuzdan duyduk. Bursa Erkek Lisesi’nde, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile sınıf arkadaşı olduklarını söylemişti.

Aynı sınıfta…

Halk Sağlığı uzmanı olan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın da olduğunu anlatmıştı.

Lise yıllarının iki sınıf arkadaşının bugünkü bakışları çok farklı. Özellikle Kayıhan Hoca televizyon kanallarında ve basın açıklamalarında inandığı görüşler doğrultusunda eleştiri yapıyor.

Buna karşın…

Aşısını yaptırdıktan sonra sosyal medyadaki paylaşımı dikkat çekiciydi:

“Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde aşı için çok iyi bir düzenleme yapılmış. Başta Başhekim Prof. Dr. Rıdvan Ali olmak üzere emeği geçenlere teşekkürler.”

Yani, eleştiri yanında, iyi yapılanı da kutluyor.

 

Siyaset ve eğitim dünyasında acılı gün

Perşembe günü… DSP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özbilge’nin, evinde düşüp beyin kanaması geçirdiği için 3,5 aydır Çekirge Devlet Hastanesi Yoğun Bakım’da olan babası Ahmet Hikmet Özbilge’nin vefat ettiği haberi geldi.

Sabah da…

Sınav Kolejleri Sahibi Gıyasettin Bingöl ile Kudbettin ve Şaban Bingölbalı kardeşlerin “cuma günü ölmek için dua eden” babaları Şemsettin Bingöl vefat etti.

AK Parti camiası da cenazedeydi.

 

4 kilometrede 2 mevsim… Ertuğrul’da kış, BUÜ kampüs’te bahar havası

Fotoğrafları… Aynı zamanda SETA Kıdemli Danışmanı olarak Ankara’da önemli görev üstlenen ve bu nedenle bir ayağı Başkent’te olan Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi çekti.

İlk fotoğraf…

Özlüce’nin İzmir Yolu’ndan girişteki bölgesi olan Ertuğrul Mahallesi’nden. Bu mahallede kış mevsiminin yaşandığı, bir yandan yağan ve çatılarla zeminde yerini alan bembeyaz kar fotoğrafa yansıyor.

4 saat sonra…

Bu fotoğrafın çekildiği Ertuğrul’dan 4 kilometre ileride olan Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü’nde ise pırıl pırıl bir güneş ve resmen bahar havası insanın içini ısıtıyor.

Belki de…

Bursa’nın güzelliği mi, iklim zenginliği olarak mı adlandırmak gerekir bilemedik, ama iki fotoğrafın 4 saat ve 4 kilometre arayla çekilmiş olması gerçekten şaşırtıcı.

 

Sıkıştırılmış mesainin cezası kuyruktaki vatandaşa

Pandemi sürecinde… Kamuda mesai saatleri yeniden düzenlenirken süre azaltıldı ve mesai belli saatler arasına sıkıştırıldı.

Ancak…

Bu defa kamu kurumları önünde kuyruklar uzadı ve sıkıştırılan mesainin faturası her zaman olduğu gibi vatandaşa çıktı.

Fotoğrafı çeken Yıldırım Belediye Meclisi MHP Grubu Sözcüsü  İhsan Bilgili de soruyor: Kamuda mesai süresi daraltılmasının mantığını kim açıklayabilir?

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X