Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Amaç, ‘deprem olmadan’ hazırlık: Bursa’nın planı Türkiye’ye model

Deprem konusunda… Faylar gibi, imar planları gibi teknik boyut bir tarafa, günlük yaşam içinde vatandaş bilinçlenmesi başta olmak üzere kamunun işin ciddiyetine yönelik adımlar atması önemli.

Nitekim…

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç’la sohbet ederken bu gerçeğin altını çizdi:

“Deprem sonrası çalışmalarla ilgili ayrıntılı planlar var. Ayrıca Türkiye afet yönetiminde deneyim de kazandı. Fakat deprem öncesi yapılacak çalışmalar ve hazırlıklar maalesef teknik tartışmaların ötesine geçemiyor.”

Bu noktada…

“Olası Marmara depreminden etkilenecek en önemli illerden biri Bursa” dedi ve şu bilgiyi verdi:

“Büyükşehir Belediyemiz, deprem öncesi hazırlıklar için Daire Başkanlığı oluşturdu ve burada bazı planlamalar yapılıyor. Ayrıca TÜBİTAK’la birlikte yürütülen projeler var. Bunlar, Türkiye için model oldu.”

Yol haritasını şöyle dile getirdi:

“Bursa modelini tüm Türkiye’ye önermek için harekete geçiyoruz. Yine Bursa’da depreme hazırlık kapsamında yapılan çalışmaların ve geliştirilen projelerin Ankara ayağındaki koordinasyonu sağlayacağız.”

Üzerinde durduğu şu:

“Bursa sanayisiyle, teknolojisiyle, gelişmiş insan gücüyle çok önemli bir kent. Türkiye’nin üretim merkezi, lokomotifi olmuş önemli bir bölge. Elbette depremi önleyemeyiz, ama Bursa’yı depremle yaşamaya hazır hale getirebiliriz. Bunun için de çalışıyoruz.”

Mesajı da şu:

“TBMM’de oluşturulan ve üyesi olduğum Deprem Araştırma Komisyonu toplantıları başladı. Önümüzdeki günlerde de komisyonumuzu Bursa’ya getireceğiz. Başta Büyükşehir olmak üzere belediyelerimiz ve konuyla ilgili olan donanımlı paydaşlarımızla komisyonumuzu buluşturacağız.”

Şunu da ekledi:

“Deprem Araştırma Komisyonu’nun Bursa’daki inceleme ve görüşmeleri, inanıyorum ki deprem hazırlığı kapsamında çok önemli kılavuz olacak.”


Bu da bir ilk: Bursa’nın deneyimi masada

Daveti… TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç yaptı.

Toplantıya…

BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Şenocak, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak, Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç katıldılar.

Görüşmeyi Kılıç açıkladı:

“Verimli istişare oldu.  Deprem riskine karşı Bursa’nın yapı stoğuyla ilgili bilgi aldım, somut önerilerini dinledim. Komisyon üyelerimizle de buluşturacağım.”


Yaşlılara aşı 2 bini geçti, sistem değişti: Evde değil Aile Hekimi’nde aşı

Hafta başında… Aşılamada ikinci kademeye geçildi ve 90 yaş üstü olanların aşılanmasına. evlerinde başlandı.

Sonrasında…

Aşılama kapsamı 85 yaş üstü olarak düzeltildi. Fakat, filyasyon ekiplerince evde aşı uygulaması istismara yol açtığı gerekçesiyle perşembe durduruldu.

Ardından…

Dün sabah 85 yaş üstü büyüklerin aşılanmasına yeni sistemle başlandı.

Buna göre…

Engelli ya da yatağa bağımlı değillerse, 85 yaş üstü Aile Hekimi’nden randevu alarak aşısını olabilecek. Yani, eve filyasyon ekibi gelmeyecek, kendisi gidecek.

Engelli ve yatağa bağımlı olanların aşıları yine evlerinde yapılacak.

Gerekçe şu:

“Aile Hekimi kişiyi tanıyor, hastalıklarını ve özelliklerini biliyor. Aşı sonrası takibi de yine en iyi yapacak olan Aile Hekimi’nin birinci görevi kişileri bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklamadır.”

Bu arada…

Bursa’da 85 yaş üstü aşılama 2 bini geçti.

Vakalar iniyor, moraller düzeliyor

Perşembe günü durdurulduktan sonra 85 yaş üstü olarak revize edilip yeniden başlayan ikinci kategori aşılamanın yanında, Bursa’nın pandemi mücadelesinde ortaya çıkan rakamlar da yüz güldürüyor.

Nitekim…

Bursa’da 3-3.5 ay önce korkutucu boyutlara ulaşan günlük vaka sayısı 200’ün altına inince sağlık camiası ve mücadeleye katılan tüm kesimlerin moralleri düzeldi.

Millet İttifakı milletvekilleri Mustafakemalpaşa’da namazda karşılaştı

İkisi de Orhaneli doğumlu… İkisi de çok uzun yıllardır iyi dost olarak bir araya geliyorlar. 2013 kongresinde, dönemin AK Parti İl Başkanlığı müdahalesiyle Dağ-Der Genel Başkanlığı’nı kaybederken Erkan Aydın’ın yanında Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu vardı.

Sonrasında…

Erkan Aydın 2015’te CHP’den, Prof Dr. İsmail Tatlıoğlu da 2018’de İYİ Parti’den Bursa Milletvekili seçildiler.

İki dost dün özel bir tesadüf yaşadılar.

İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ziyaretler için İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ile gittiği Mustafakemalpaşa’da cuma namazını Merkez Camii’nde kılmak istedi.

Camiye girdiğinde CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’la karşılaştı.

Birbirlerinden habersiz Bursa’dan yola çıkan iki dost milletvekilinin Mustafakemalpaşa Merkez Camii’nde cuma namazında bir araya gelmeleri de tesadüf oldu.

Ceyhun İrgil’den kitap: 80 Yıllık Öykü

Onu… Üniversite için geldiği günden beri tanıyoruz, CHP Bursa eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil siyaseti bıraktı, ama kültürel tarih alanında üretmeyi sürdürüyor.

Yeni çalışması…

Halk Kitabevi’nden kasımda yayınlanan ve 1930-1950 yıllarında Bursa’da yaşayan Necdet Yazıcıoğlu’nun anılarını anlattığı Bursa’dan Kore’ye 80 Yıllık Öykü kitabını Gazeteci Mine Kıkırıkkanat sosyal medyasında tanıttı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X