Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Ankara siyasette yeni projeler üretiyor, ‘yeni ittifaklar’ senaryoları konuşuyor!

İzlenimimiz o ki… MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı “Evine dön” çağrısına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bile şaşırdı.

Gerçi…

Akşener’in Ayasofya’ya gidip namaz kılması üzerine Bahçeli’nin bu çağrıyı yaptığı konuşuluyor, ama şu var ki, MHP lideri rastgele bir adım hiç atmadı.

Üstelik…

Çağrı, CHP’nin son seçimde Cumhurbaşkanı Adayı olan Muharrem İnce’nin kurultay sonrası yeni parti kurma hazırlıklarına başlamasına denk geldi.

Görünen şu…

Ankara’da yeni siyaset projeleri gündemde ve henüz tartışma aşamasında olan, ya da televizyonlardaki tartışmalarla kamuoyunun hazırlandığı süreç yaşayan bazı konular yakında gündemin baş maddesi haline gelecek.

Nitekim…

Ankara’daki dostlarla bayramlaşma trafiği içinde yaptığımız sohbetlerde, siyasetin yakın gelecek planları üzerine başka şeyler de duyduk.

Örneğin…

Ankara şu aralar “2023 İttifaklarını” konuşuyor. Konunun 2023 tarafı, henüz gündemde erken seçim ve belirlenmiş bir tarih olmamasından kaynaklanıyor.

Tahmin yürütülen tablo da şu:

Bir…

“Cumhur İttifakı, AK Parti-MHP-BBP olarak devam eder.”

İki…

“İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti yeni bir ittifak oluşturup seçime bu ittifakla girerler.”

Üç…

“CHP ve HDP seçime ayrı ayrı ve tek başlarına girerler.”

Konuştuğumuzda…

Muharrem İnce’nin parti kurma girişimi gündemde değildi. O nedenle, şu an için yeni partiler olan DEVA ve Gelecek için tahminler dikkatimizi çekti:

“Gelecek Partisi yüzde 3.5 ile 5 arasında, DEVA ise yüzde 4-4.5 oy alır.”

Üzerinde durulansa şu:

“Bu süreçte anketler eğilimi tam yansıtamıyor. Çünkü her 13 kişiden 1’i ankete cevap veriyor. Buna karşın en büyük parti kararsızlar çıkıyor.”

Kısacası…

Ankara’da siyasi proje ve hesap işleri çok yoğun. Bütün bu hazırlığın seçime doğru gidilmesinden kaynaklandığını söyleyenler şu uyarıyı yaptılar:

“Bahçeli’yi iyi takip et, her sözünün bir nedeni var.”

Durum bu.


Siyasi deneyimden Muharrem İnce okuması

 

Kim ne derse desin… Faruk Çelik bu kentin son döneminde siyasi deneyimi en fazla olan isimler arasında yer alır.

Bu süreçte…

Muharrem İnce hareketinin nasıl okunması gerektiğine ilişkin değerlendirme yaparken, “CHP içinden yeni parti çıkar mı? Sayın İnce parti kurar mı?” diye sorup düşüncesini şöyle açıkladı:

“Siyasi tecrübelerimin ışığında diyebilirim ki; CHP içinden bir parti çıkması, eski genel başkan veya başkanların desteği alınmadan olmaz. Eğer yeni parti kurulursa, bu şekilde okumak doğru olur.”

 

Akpınar’da ‘devlet eliyle dönüşüm’ destek buluyor, ama para sıkıntı!

 

Bu sütunlarda… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın 1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm Projesi için görüş istediğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üstlenmesini, inşaatı da TOKİ’nin yapmasını” önerdiğini yazdık.

Bunun üzerine…

2 bin 290 konutun olduğu bölgede, Akpınar Kentsel Dönüşüm Derneği’nin internet sitesinde bu durumu hak sahiplerine sorduğunu ve desteğin yüzde 72’ye ulaştığını da aktardık.

Sonrasında…

Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın’dan elektronik posta geldi.

Anladığımız kadarıyla, yazarken kendisine sorulmamasına üzülmüş. O nedenle bazı ayrıntılara itiraz eden Altun, kendilerine inşaatı Emlak Konut’un yapacağının söylendiğini ifade edip şunu vurguluyor:

“Hak sahipleri kentsel dönüşümün devlet eliyle yapılmasında hem fikir. Fakat üzerine para verme konusunda sıkıntı var. Burada yaşayanların yüzde 90’ı emekli ve maalesef para vermeye güçleri yok.”

 

İMSİAD’ın isteği: İnşaat Bursa’da kalsın

 

Akpınar Yapı Kooperatifi’yle yapılaşan 1050 Konutlar bölgesindeki kentsel dönüşüm projesi için seçenek üretenlerden İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç’la da görüştük.

Ankara’daki görüşmelere katıldığını ifade eden Andıç, kendilerinin de hazırlık içinde olduklarını söyledi ve şu çağrıyı yaptı:

“İnşaatları Bursalı müteahhitlik firmalar yapmalı ve iş Bursa’da kalmalı. Bu kentin firmalarının bu projeyi gerçekleştirebilecek güçleri var.”


Endülüs Park söylentilerine son nokta: Özdilek grubu düşünmüyor

 

1980’li yılların ortalarında İstanbul Caddesi kentin alışveriş bölgesi halinde gelişti. Sonra bu akım İzmir Yolu ve Mudanya Yolu’na döndü.

Ulaşım kolaylığının da avantajıyla cazibesi artan Mudanya Yolu’nda alışveriş merkezi yatırımları her geçen gün artıyor.

Bununla birlikte…

Pandemi sürecinin AVM’leri etkilediği gerçeği var.

Nitekim…

Karantina ve sokağa çıkma yasakları sürecinde kapanan AVM’lerden Endülüs Park, sonrasında açılmadı. İlerleyen süreç de Mustafa Baratçuoğlu’nu haklı çıkardı.

Ne var ki…

Endülüs Park’ın kapalı kalması bazı spekülasyonları getirdi. Örneğin, Türkiye genelinde AVM markası haline dönüşen Özdilek’in bu binayı satın alıp işleteceği söylentileri yayıldı.

Oysa…

Tam karşısında kendi yeri bulunan Özdilek Grubu’nun açıklamalarından Endülüs Park’ın satın alınması gibi bir düşüncenin olmadığını öğrendik.

Bu da…

Son dönemin söylentisine son noktanın konulması anlamına geliyor.

Dağın tepesindeki gölde kırsal turizm

 

Bilecik’e bağlı Pazaryeri, bir dönem Bursa’nın Ankara yolunun geçtiği Ahı Dağı’nın tepesinde yer alıyor. Pazarcık olarak bilinen bu ilçeden Bursa’da yaşayan çok sayıda siyasetçi ve işadamı da var.

Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin’in bu nedenle bir ayağı Bursa’da ve Pazarcık’ın kaderini değiştirmek için önemli bağlantılar kuruyor.

En son…

“Dağın tepesindeki göl” olarak bilinen Günyurdu Göleti ve eski köy yerleşimini kırsal turizmine açmak için BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’le görüştü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X