Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Ankara’da siyasi satranç… Seçim barajından erken seçim çıkar mı?

Hafta başında… Başbakan Ahmet Davutoğlu salı geleneği haline gelen Grup Toplantısı’nda bedelli askerlik müjdesi verdiğinde, herkes için sürpriz oldu.

Çünkü…
Daha geçen hafta, “gündemde bedelli askerliğin olmadığı” açıklamaları yapılmıştı.
Üstelik…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında, “Suriye ve Irak sınırlarının durumu ortadayken, Silahlı Kuvvetler için bedelli askerliğin olumsuzluk getireceği”şeklinde görüş açıklamıştı.
Gazeteci Murat Yetkin bu gelişmeyi AK Parti’nin sürprizi sevdiği savından yola çıkarak yorumlarken, olmayacağı açıklanan konuların hep olduğunu söyledi.
Bunu da şu soruya bağladı:
“Bedelli askerliğin gündemde olmadığı açıklanmıştı, ama kararı alındı. Acaba gündemde olmadığı açıklanan erken seçim de gelebilir mi?”
Aslında…
Bu sütunların okurları biliyorlar. AK Parti Genel Merkezi’nde “seçimi nisan ayında yapmak üzere çalışma başlatıldığını” ilk kez bu sütunlarda 8 Ekim günü yazdık.
Sonrasında…
Muhalefet partilerinin de bu yönde adımlar attığı bir süreçte AK Parti MYK toplantısında konu görüşülüp tartışıldı. Toplantının bitiminde de “AK Parti’nin gündeminde erken seçim olmadığı” vurgulanırken, “Nereden çıkıyor bunlar?” denildi.
Ne var ki…
Siyaset kulislerinde, seçimin erkene alınması konusunda cumhurbaşkanlığı makamıyla hükümet arasında farklı düşünce ortaya çıktığı haberleri yayıldı.
İşte…
Gazeteci Murat Yetkin, bunlara dayanarak “olmayacağı açıklamalarından sonra tam tersine kararlar verildiğini”anımsatıp gündeme sinyal gönderdi.
Fakat…
Bu gündemi daha konuşulur hale getiren başka spekülatif gelişmeler var.
Örneğin…
Anayasa Mahkemesi bireysel başvurular üzerine seçim barajı konusunu incelemeye aldığını açıkladı. Bu açıklama“barajı indirme mesajı” gibi algılandığı için siyasette farklı yankılar buldu.
Görünen o ki…
Anayasa Mahkemesi’nin kimilerinin “zamanlama” nedeniyle dikkat çekici bulduğu seçim barajını görüşme adımıAnkara’da siyasi satranç tahtasını da yeniden masanın üstüne çıkardı.
Değişik alternatiflere dayalı değişik senaryolar konuşulduğu kulağımıza geliyor.
Bunlar arasında…
Mahkeme’den seçim barajını düşürme kararı çıkması halinde, ilk seçimde uygulanmasını önlemeye yönelik siyasi projeler öne çıkıyor. Onun yolunun da seçimi erkene çekmekten geçtiği görüşleri giderek ağırlık kazanıyor.
Kısacası…
AK Parti’nin “gündemlerinde olmadığını” dahası “hiç gündeme gelmediğini” açıkladığı erken seçim bir sabah ansızın karşımıza çıkabilir.
Çünkü…
Ankara son zamanlarda siyasi senaryo üretim merkezi haline geldi.

 

***

 

AK Parti bu kongre sürecinde kritik hatalar yapıyor

 

Kurulduğu günden beri AK Parti’de, ondan önceki süreçte de Milli Görüş partilerinde çok önemsenen bir uygulama var: İstişare.
Kongreler, ya da seçim öncesindeki adaylık süreçlerinde partinin akil kadroları aralarında konuşup aday belirliyorlar. Sistem yıllardır böyle işliyor.
Aynı durum bugün de geçerli olmakla birlikte biraz karışıklık var.
Şöyle:
Geçmiş dönemlerde kamuoyu önünde tabana dayatma görüntüsü verilmezdi. Bu dönem istişare mekanizması parti tabanı ve kamuoyunun gözüne sokuluyor.
Nitekim…
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ilçelerde Genel Merkez tarafından görevlendirilen Koordinatör liderliğindeki görüşmelerle ilçe başkanı adayı olmasına karar verilenleri basın toplantısıyla açıkladı.
Sürecin ilklerinden biri olarak, Koordinatörün görüşmeler boyunca Bursa’da kamp kurması dikkat çekti.
Delege yazımından başkan adaylarının belirlenmesi ve yönetime gireceklerin mülakata alınmasına kadar her şeye nezaret etti. Yine de kontrolü tam sağlayamadığı görüldü.
Aslında…
Her şeyi koordinatöre yıkmak da haksızlığa yol açabilir. Çünkü, AK Parti İl de sürece hakim olamadı.
Nitekim…
Bazı ilçelerde tüm telkinlere karşın atanan adayların karşısına rakip çıktı. Bir ilçede o rakip kongreyi kazandı, fakat bu kez de istifası istendi.
Kestel’de daha değişik bir durum yaşanıyor.
AK Parti Genel Merkezi adına verilen “mevcut ilçe başkanıyla devam etmeme kararı” sonrası belirlenen adayın karşısına rakip çıktı. Dün de kongrenin iptal edildiği açıklandı.
Gerçi…
Gerekçe açıklanmıyor, ama her yerde adaylığına karar verilen isimden vaz geçildiği konuşuluyor.
Kısacası…
AK Parti sonuna yaklaşılan kongre sürecinde ilgi çekici kritik hatalar yapıyor. Bu durum elbette AK Parti’nin sorunu,ama gördüğümüz kadarıyla süreç pek de doğru işlemiyor.

 

***

 

Kadın ve gençlik kongreleri de belli oldu

  

Bursa İl kongresini 10 Ocak’ta yapacak olan AK Parti’de, hemen arkasından kadın ve gençlik kollarının ilçe kongreleri başlayacak.
AK Parti Genel Merkezi’nin belirlediği takvime göre Bursa’da hem İlçe Kadın Kolu hem de İlçe Gençlik Kolu için kongre tarihlerinin taslak programı hazırlandı.
Taslak program, ilçelerdeki kongrelerin 15-25 Ocak 2015 tarihleri arasında tamamlanmasını öngörüyor. Kadın ve gençlik İl kongrelerinin tarihleri ise henüz belli değil.
Onay için Genel Merkez’e gönderilen ilçe kongreleri listesi daha sonra açıklanacak.

 

***

 

TRT’nin gurbete gidenler belgeselinde sürpriz Bursalı

 

 

Yönetmenliğini Mustafa Yılmaz, sunuculuğunu ise Ahmet Yenilmez’in yaptığı, TRT Türk kanalında Pazar akşamları yayınlanan bir belgesel var.
Belgesel…
Yarım asır önce Sirkeci Garı’ndan ellerinde tahta bavullarıyla Avrupa gurbetine gidenlerin öykülerini anlatıyor.
Geçen yıl yayınına başlanan ve değişik bir öykünün dile getirildiği belgesele bu yıl 9 bölümlük özel bir ek yapıldı.
O ek…
12 Eylül darbesi sonrası yurt dışına çıkmak ya da kaçmak zorunda kalanların öykülerinden oluşuyor.
İşte…
Azurdeler adını taşıyan 9 bölümlük özel ekin ilk programı bu pazar akşamı saat 21.00’de ekrana geliyor. Üstelik, pazar akşamı TRT Türk ekranında sürpriz bir Bursalı isim olacak: Fazlı Taştan.
Darbe sonrası…
Ülkücü Kuruluşlar Davası kapsamına girmemek için yurt dışına çıkıp İsviçre’ye yerleşen, hatta Lozan Belediye Meclisi’nde yabancı azınlıkları temsilen seçilmiş üye olarak yer alan Fazlı Taştan hem o dönemi, hem de kendi yaşadıklarını anlatacak.
Taştan’ın belgesel çekimleri geçtiğimiz günlerde Ankara’daki Ulucanlar Cezaevi avlusunda yapıldı. Çekim yapılan mekanda idam sehpası da vardı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X