İlk işareti… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Kasım günü Alinur Aktaş’a Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini tebliğ ederken verdi.
Sonra…
Geçen hafta AK Parti İl Kadın Kolları Kongresi’nde de tekrarladı:
“Bursa’yı çok katlı yapılaşma yanlışından kurtarın.”
Hatta…
Bu konuda bazı hatalar yapıldığını da özeleştiri olarak dile getirdi.
İşte…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla vurguladığı çok katlı yapılar konusu cuma akşamı Ankara’da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin makam odasındaki görüşmede ciddi anlamda masaya yatırıldı.
O görüşmede…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş kentsel dönüşümle ilgili yeni uygulama düşüncelerini aktardığında, çok katlı yapılar konusunu da açtı ve “tarihi kent siluetinin çok katlı yapılarla bozulduğunu” söyledi.
Bunun üzerine…
Bakan Özhaseki de Erdoğan’ın işareti doğrultusunda şunu söyledi:
“Gerçekten de Bursa’nın tarihi siluetini dikey yapılar bozuyor. Artık çok katlı yapılar konusunda dikkatli olmak lazım. Kent silueti bozulmasın.”
Ne var ki…
Bursa büyüyen ve gelişen bir kent. Büyümeyi durdurmak mümkün değil, ama hormonlu büyümenin önüne geçebilmek elbette mümkün.
Bu doğrultuda Başkan Aktaş düşüncesini açtı:
“Dikey binalar yerine uydukentlerle kent gelişimini sürdürmek istiyoruz.”
Sonra da…
Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Atilla Ödünç’ün de katıldığı ve planların masaya yatırıldığı Bursa için kritik görüşmede şu noktada ortak karara varıldı:
“Kent merkezinde tarihi dokuyu ve silueti bozan dikey çok katlı binalar yerine Bursa’nın değişik bölgelerinde planlanacak uydukentlerle kentin büyümesini sağlayalım.”
Alınan kararlara göre…
Yeni kentleşme planının en önemli ayağını yoğunluğu arttırmayacak şekilde yeni uydukentlerin planlanması aşaması oluşturuyor.
Bakan Özhaseki ilkeler doğrultusunda yapılacak yeni uydukentler planını doğru bulurken, her aşamada Bakanlık desteğine hazır olduğunu da ekledi.
Büyükşehir Belediyesi de uydukentler için yer belirlemeye hemen başlayacak.
Uludağ planına Şehircilik Bakanlığı onayı
Yıllardır, yetki kargaşası yaşanan Uludağ için hazırlanan planlar hem Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayından geçiyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ankara’daki görüşmesinde Uludağ planları da gündeme geldi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Oteller Bölgesi planını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylayarak yetki kargaşasından doğan sorunların aşılması yönünde ilk adımı attı.
Müezzinoğlu Bal-Göç buluşmasında Balkanlar konuşuldu
Batı Trakya kökenli olan Mehmet Müezzinoğlu deneyimli bir siyasetçi. AK Parti İstanbul İl Başkanı olarak yıldızı parladı, milletvekili olduktan sonra Sağlık Bakanlığı yaptı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hükümette yer aldı.
2015 seçimleriyle birlikte Bursa Milletvekili seçildiğinde kentle çok çabuk uyum sağladı ve geçmişten gelen bağlantıları nedeniyle de çok sevildi. Bazen merkezde, bazen ilçelerde çatkapı ziyaretleriyle siyasete yeni bir anlayış kattı.
Özellikle…
Sağlık Bakanlığı döneminde Bursa sağlık yatırımlarından önemli pay aldı, hastane eksiğini tamamladı.
Her fırsatta Bursa’ya gelen ve Bursalılarla buluşmalarını sürdüren Müezzinoğlu, cuma akşamı da Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın organizasyonuyla göçmen camiasıyla buluştu.
Görükle Bal-Göç Şubesi’nin evsahipliğinde gerçekleşen buluşmaya Bal-Göç yönetim kuruluyla bağlı şube başkanları katıldı.
Buluşmada…
Balkanlar’da yaşananlar, soydaşların sorunları ve Bulgaristan’daki gelişmeler konuşuldu.
Yeşil Türbe ve Timur’un türbesi kapılarının benzerlik sırrı
Ekrem Hayri Peker kendini Bursa ve tarih araştırmalarına adayan bir dostumuz. 5’i mesleği tekstil, 4’ü tarih araştırmaları olmak üzere 9 kitabı yayınlandı. Bursa’nın geçmişine ışık tutan araştırmalarıyla da kent kültürünü ortaya çıkarıyor.
Sohbet ederken çok çarpıcı bir anısını anlattı.
“Türk tarihinde çok özel bir yeri olan Özbekistan’daki Semerkant’ta Emir Timur’un türbesine gitmiştim. Türbenin kapısını görünce çok şaşırdım ve ‘Ben bu kapıyı biliyorum’ dedim.”
Şunu vurguladı:
“Timur’un türbesinin kapısı, bizim Yeşil Türbe kapısının aynısıydı.”
Yaptığı araştırmayı da paylaştı:
“Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid’i yenen Timur çok sevdiği Semerkant’a dönerken, bazı usta ve sanatkarlarla birlikte Çekirge alt meydandaki camiye adını veren ve Bursa Şehrengizi’ni yazan Lamii Çelebi’nin dedesi Ali bin İlyas’ı da götürüyor.”
Şöyle devam etti:
“Timur ölünce Ali bin İlyas türbesinin yapımında çalışıyor ve oradaki ustalardan çini sanatını öğreniyor. Daha sonra Anadolu’ya dönüyor ve Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmet’in türbesi olan Yeşil Türbe’nin yapımında öğrendiklerini uyguluyor.”
Şunu da ekledi:
“Kapılar o nedenle aynı… Yeşil Türbe’nin kubbesi de Semerkant’taki Timur Türbesi gibi firuze çinilerle kaplanıyor.”