Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Araştırma diyor ki: Aşı için karar tamam, ama markada çekince var

Köşe Yazısını Dinle

Bugüne kadar… Yaptığı siyasi kamuoyu araştırmalarında tam isabet sonuçlar bulan ve seçim sonuçlarını milimi milimine bilen, gündem araştırmalarındaysa toplumun düşüncesini ortaya çıkaran ADA Araştırma yine çok farklı bir araştırmaya imza attı.

Nitekim…

ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel son gündem araştırmasını cuma akşamı gönderdiğinde konular ilgimizi çekti.

Örneğin…

Bu süreçte yaşamımızı etkileyip değiştiren ve hepimizin gündemi olan pandemi konusunda vatandaşın bakışı ve beklentilerini çok net ortaya koyuyor.

Bu bölümde…

“Hükümetin Covid-19 salgını ile mücadelesini başarılı buluyor musunuz?” sorusuna yüzde 57.8 evet cevabı çıkmış. Başarılı bulmayanların oranı yüzde 33.9’da ve fikri olmayanların oranı 8.3’te kalmış.

Ardından…

“Covid-19 aşısı yaptırmayı düşünüyor musunuz?” sorusu şu cevabı çıkarmış:

Yüzde 56.7 evet, yüzde 43.3 hayır.

Bu cevap…

Vatandaşın aşı yaptırma eğilimini ortaya koyuyor, ama hangi aşının güvenilir bulunduğu sorusu da çekinceyi gösteriyor:

Alman menşeli Biontech/Pfizer aşısı yüzde 38.2 ile ilk sırada. Fikri olmayanlar yüzde 33.4 gibi önemli bir oranla ikinci sırada yer alıyor.

Çin meşeli Sinovac aşısını güvenilir bulanlar yüzde 18.4 olurken, Amerikan menşeli Moderna aşısı yüzde 4.3 çıkmış. Rus menşeli Sputnik V. aşısı yüzde 3.8 ve İngitere/İsveç menşeli AstraZeneca aşısı da yüzde 1.9 çıkmış.

Bu noktada…

Salgının iş yaşamına etkileri sorusuna alınan cevaplar ise toplumun durumunu gözler önüne seriyor:

Herhangi bir işte çalışmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 35.7 gibi yüksek bir rakama ulaşıyor. İşe gitmeye devam edenlerin oranı yüzde 25.1 olurken, yüzde 16.2’lik kitle işsiz kaldığını söylemiş.

Yine…

Yüzde 10.3 ücretinin düşürüldüğü, yüzde 4.6 çalışma saatlerinin düşürüldüğü, yüzde 3.9 da ücretsiz izine gönderildiği cevabı vermiş. Yüzde 4.2’nin ise fikri yok.


İşe dönme umudu yüksek, destekler olumlu

 

ADA Araştırma’nın gündem araştırmasındaki pandemi ve etkileri bölümünde “İşinize tekrar dönmeyi bekliyor musunuz?” sorusu dikkat çekici.

Soruya verilen yüzde 62.8 oranındaki evet cevabı umudu gösterirken, hayır cevabı verenler ise yüzde 37.2’de kalmış.

Yanı sıra…

Hükümetin esnafa kira-fatura desteği yüzde 67 oranında olumlu bulunurken, yüzde 27.2 olumsuz bulmuş. Fikri olmayanların oranı da yüzde 5.8 olmuş.

Bu pazar seçim olsa… İşte en yeni araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç

Araştırmayı… Cuma günü akşam saatlerinde tamamlayan ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel siyasi bölümde, bugüne kadar yayınlanan araştırmalardan daha çarpıcı bir sonuç bulmuş.

Örneğin…

Bu pazar milletvekili seçimi olsa çıkabilecek tablo kararsızlar dağıtıldıktan sonra şöyle oluşuyor:

AK Parti yüzde 38.7, CHP yüzde 19.8, İYİ Parti yüzde 11.5, MHP yüzde 9.6, HDP yüzde 9.5, Memleket Hareketi yüzde 2.7, DEVA yüzde 2.5, Gelecek yüzde 1.8, Saadet yüzde 1.2, Yeniden Refah yüzde 0.8, TDH yüzde 0.6, BBP yüzde 0.4 ve Vatan yüzde 0.1.

Diğerleri ise yüzde 0.8.

Burada…

Muharrem İnce’nin lideri olduğu Memleket Hareketi ve Mustafa Sarıgül’ün lideri olduğu Türkiye Değişim Hareketi’nin ilk kez tabloya girdiği görülüyor.

Nitekim…

CHP tabanına seslenen iki yeni partiyle CHP oyları ilk kez yüzde 20’nin altına iniyor.

Araştırmada yeni tablo: İttifak dışı oylar

Bu pazar milletvekili seçimi olsa çıkabilecek siyasi tabloyu araştıran ADA Araştırma çalışmasında dikkat çeken bir ayrıntı var.

Buna göre…

Araştırma sonuçları Cumhur İttifakı’nın yüzde 48.7’ye ulaşacağını, Millet İttifakı’nın ise yüzde 31.3olacağını gösteriyor.

İttifak dışı oyların toplamı ise yüzde 20.

O nedenle…

Gözler HDP, Memleket Hareketi, DEVA, Gelecek, Saadet, Yeniden Refah, TDP, Vatan ve DP’de.

Çiftçinin feryadı: Böyle giderse üretim yapacak çiftçi bulunamayacak!

Zor bir süreç… Bir yanda sağlıklı kalma mücadelesi verilirken, bir yanda pandeminin ekonomideki etkileriyle baş edebilmeye çalışılıyor.

Bu süreçten çok etkilenen kesimler arasında çiftçiler de var.

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey işte bu tabloyu özetledi:

“Pandemi nedeniyle 1 yıldır tüm sektörlere yardım ediliyor, ama çiftçilerin borçları ertelenmiyor. 2020 destekleri ödenmezken, 2021 için sadece 2 üründe fiyat desteği artırıldı.”

Sıkıntı şu:

“Çiftçilerimiz bazı ürünlerde ithalat kısıtlaması, Corona ve Dolar yüksekliğinden para kazandı derken, yüzde 100’e yaklaşan gübre zamları son noktayı koydu.”

Mesajı, feryadı yansıtıyor:

“Bu süreçte zor durumda olan çiftçimize sahip çıkalım. Böyle devam ederse üretim yapacak çiftçi bulamayacağız. Bulduğumuzda da tekel olan büyük şirketleri göreceğiz.”

 

Bursalı Bakan Yardımcısı Aksu görevden alındı

Açıkçası… Finans sektöründe parlak yöneticilik kariyeri olan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu’nun Bursalı olduğunu biz çok geç öğrendik.

Ailesi Sırameşeler’de yaşayan, Karacabey kökenli genç yönetici Berat Albayrak döneminin yıldız ismiydi.

Ancak…

Cumartesi sabahı yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararları arasında Bülent Aksu’nun Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı görevinden alındığı duyuruldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X