Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Araştırmanın çıkardığı çarpıcı sonuç: Vatandaş siyasilerle aynı görüşte değil

Kolay değil… 25 yıl Bursa’nın dünyaya açılan penceresi kabul edilen Olay TV artık İstanbul merkezli ve haber kanalı olarak yayın yapıyor.

Yeni başlangıcın ikinci akşamında, bu sütunların okurlarının da araştırmalarıyla tanıdıkları Bursa firması BETİMAR Araştırma Genel Müdürü Gürkan Duman konuktu.

Seçil Özer’in moderatörlüğündeki Siyaset Günlüğü programında ANAR Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu, GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş ve Artıbir Araştırma Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner’le birlikte ekrana çıkan Duman analizleri yanında, daha 2 günlük çarpıcı bir araştırma açıkladı.

O araştırmayla…

Pek çok konuda vatandaşın siyasiler gibi düşünmediğini gördük.

Örneğin…

Ümit Özdağ’ın gündeme getirdiği “CHP, İYİ Parti, HDP ve SP’nin gizli bir anayasa çalışması yaptığı” iddiasına vatandaşların yüzde 47.2’si “Millet İttifakı’nı bölmek için yapılan açıklama” gözüyle bakıyor.

Özdağ’la aynı düşünenlerin oranı yüzde 23.9’da kalırken, yüzde 27.5 de “bilmiyorum/fikrim yok” cevabı vermiş.

Yine…

CHP ve İYİ Parti liderlerinin “Gizli anayasa çalışması yapmadık” açıklamalarından sonra HDP Milletvekili Garo Paylan’ın “Taslak anayasa hazırladık” sözlerine verilen cevapta çarpıcı sonuç çıkmış.

Orada da…

Ankete katılanların yüzde 29.4’ü İYİ Parti ve CHP liderlerinin açıklamalarını samimi bulmadığı görüşünü dile getirmiş. Yüzde 29.6 Paylan’ın sözlerini gereksiz bulmuş, yüzde 17.4 de destek vermiş.

En çarpıcı sonuç ise…

Katıldığı televizyon programında “Türk ordusu satılmış” diyen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’la ilgili.

Bu sözler…

Yüzde 69.8 oranında olumsuz bulunmuş. Yüzde 12.6 olumlu bulurken yüzde 14.2’nin fikri ve cevabı yok.

En büyük tepkiyse olumsuz bulanların yüzde 85.4’ünü oluşturan AK Parti seçmeninden gelmiş.

Başarır’ın CHP’den ihraç edilmesi gerektiğini düşünenlerin oranıysa yüzde 50.6 olarak çıkmış. Buna karşın yüzde 30.8 ihracı gereksiz bulmuş.

 

Erdoğan’ın reform paketine destek

BETİMAR Araştırma Genel Müdürü Gürkan Duman’ın açıkladığı araştırmada vatandaşa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi ve hukukta reform paketi hazırlıkları sorulmuş.

Bu çalışmayı…

Ankete katılanların yüzde 26.7’si olumlu bulup desteklemiş. Yüzde 25.2 “olumlu, ama yetersiz” diyenlerle birlikte olumlu cevabı toplam yüzde 51.9’a ulaşmış.

Olumsuz bulanlarsa yüzde 33.3 olmuş.

 

Vatandaş erken seçim istemiyor, olursa Cumhur İttifakı yüzde 51.6

Türkiye’nin tanınmış anket firmaları yöneticileriyle Olay TV ekranına çıkan BETİMAR Araştırma Genel Müdürü Gürkan Duman’ın açıkladığı ve hafta başı tamamladığı araştırmada erken seçim de var.

Önce…

“Erken seçim olmalı mı?” sorusuna yüzde 55.7 hayır ve yüzde 44.3 de evet çıkmış. Anketteki hayırcıların yüzde 82.5’i AK Parti seçmeni, evetçilerin yüzde 75’i ise CHP seçmeni.

Yine de…

Erken seçim olursa kararsızlar dağıtıldıktan sonra tablo şöyle oluşuyor:

AK Parti yüzde 41.2, CHP yüzde 21.6, İYİ Parti yüzde 11.7, MHP yüzde 10.4, HDP yüzde 10.2, DEVA yüzde 1.9, Saadet yüzde 0.7, Yeniden Refah yüzde 0.7, Gelecek yüzde 0.4, diğerleri de yüzde 1.2.

Tablo…

Cumhur İttifakı’nın AK Parti ve MHP oylarıyla yüzde 51.6’ya ulaştığını, Millet İttifakı’nın da CHP, İYİ Parti, Saadet oylarıyla yüzde 34’ü bulduğunu gösteriyor.

 

Korona önlemleri ‘yetersiz’ bulundu

BETİMAR’ın gündem araştırmasında dikkat çeken tablolardan biri de korona önlemleri bölümü.

Bu bölümde…

Ankete katılanların yüzde 67.2 gibi yüksek bir oranı “yeterli değil, daha sert tedbirler alınmalı” cevabı vermiş. Önlemleri “olumlu bulup destekleyenler” ise yüzde 13.5 olmuş.

Yüzde 17.3 oranında da “olumlu buluyorum, fakat biraz geç kalındı” cevabı çıkmış.

 

Eğitim Her Engeli Aşar… Engelliler engelleri eğitim desteğiyle aşar

Bugünkü yapılanmasını… Bursa’nın iyi tanıdığı AK Parti Bursa eski Milletvekili Zafer Hıdıroğlu yaptı.

Engelliler için izinsiz yardım toplama hakkı olan Beyazay Derneği Bursa Şubesi Başkanı Füsun Koyunlular aradığında, gündemi 3 Aralık Engelliler Günü’ydü.

Dahası…

Bu özel gün için, engellilerin her engeli eğitimle aşacaklarını vurgulayıp en özel kampanyayı duyurdu:

“İnanıyoruz ki, eğitim her engeli aşar. Oysa, engellilerin önündeki en büyük engel eğitimsizlik. Bu gerçekten yola çıkarak, engellilerin eğitimlerini tamamlayıp sosyal yaşamda etkin olabilmeleri için kampanya düzenledik.”

Kampanyada…

500 engelliye eğitim bursu, 3 bin 920 engelliye eğitim malzemesi, 120 engelliye tekerlekli sandalye, 40 engelliye akülü sandalye, 60 engelliye işitme cihazı, 100 öğrenciye akıllı baston gibi 15 kategoride malzeme hedefleniyor.

 

Ulucami’ye, mimarisiyle uyumlu engelli rampası gerek

Uyarı… Bursa sorunları için dertlenip çözümüne kafa yoran İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’den geldi.

Ulucami batı kapısında önce beton, sonra ahşap yapılan engelli rampasının mimariyle uyum sağlamadığı için söküldüğünü anımsatan Bingöl, kuzey kapısı için camiyle uyumlu bir engelli rampası öneriyor.

Şunu da ekliyor:

“Şu an Ulucami’de engelli rampası olmaması büyük eksiklik. Cami mimarisiyle uyumlu bir engelli rampası hiç de zor değil.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X