Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Arıtma yatırımlarına en kritik uyarı: Çevreyi de, sağlığımızı da koruyalım

Köşe Yazısını Dinle

Hafta içi… Bursa’yla ilgili konularda kent için dertlenen ve sorunsuz bir yaşam için düşünce üretip öneriler getirmesiyle bilinen TMMOB Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik ziyarete geldi.

Sohbet ederken…

Sanayi bölgelerinden yerel yönetimlere kadar artan çamur yakma tesisi yatırımlarından konu açıldı.

Bu konuya kafa yoran Tetik şu bilgiyi verdi:

“Sanayi atıklarının bulunduğu  arıtma çamuru ağır metal, toksik maddeler içerdiği için tehlikeli atıktır. Bu çamurların konsantre olarak kurutulması ve yakılarak bertarafı zor.”

Şu da önemli:

“Bursa’daki arıtma tesislerinden günde yaklaşık 1.200 ton yaş çamur olarak tehlikeli atık üretiliyor. Bunlar, çamur yakma tesisleri ve çimento fabrikalarında yakılıyor.”

Kritik nokta şu:

“Bu çamur yakma tesisleri Avrupa’nın terk ettiği en basit prosesler. Yanma sonrası kalan kül ve filtrelerde tutulan tozların takibi ise yapılamıyor. Bunlar da en az arıtma çamuru kadar tehlikeli oldukları için uygun şekilde bertarafı gerekir.”

Bu noktada…

Avrupa Birliği ülkelerindeki çamur yakma tesislerinde kullanılan tekniğin geriye kül bırakmadığını vurgulayıp teknik bakışla şunu söyledi:

“Bursa’da kurulu çamur yakma tesisleri kapasiteleri farklı olmakla birlikte konvansiyonel yakma tesisleri. Tesislerde çamur kurutma ünitesi olmadığı için yüzde 23 katı madde ve yüzde  77 su olan ıslak çamur yakılıyor.”

Tehlikeye de işaret etti:

“Bu yöntemle tam yanma sağlanamadığı için sanayi çamuru içindeki tehlikeli atık olan cıva, kalay, arsenik, furandioksit ve hidrojen klorür gibi kanserojen maddelerin çevreye yayılması mümkün.”

Kaygısı da şu:

“Ağır metal bulunduğu için, bu küllerin de doğaya zarar vermeyecek şekilde bertarafı gerekir. O küllerin tuğla ya da parke taşı yapımında kullanılması son derece tehlikeli.”

Kısacası…

Yatırımlarla çevreyi korurken, sağlığımızı da kaybetmeyelim.

Bursa’ya ‘arıtma ve yakma tesisi’ önerileri

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik, kritik bir konu olan arıtma ve çamur yakma tesislerinin “Avrupa’daki gibi Plazma Gazlaştırma Prosesi’ne çevrilmesi” gerektiğini düşünüyor.

Denetimi önemserken, kalıntı bertarafında tozların çevreye yayılmasını engellemek için kapalı sistemde taşıma öneriyor.

Ayrıca…

Bursa Çimento Fabrikası’na da il dışından atık çamuru girişine izin verilmemesini istiyor.

Erdoğan programı: Gökdere’de miting, T2 ve TEKNOSAB’da açılış var

Perşembe… Gece yarısına yakın saatlerde AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan sosyal medya paylaşımıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Temmuz’da Bursa’ya geleceğini duyurdu.

Aslında…

Sürpriz bir gelişme olarak yansıyan bu ziyaretin ilk planlamasını 24 Ekim 2021 günü bu sütunlarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa gençliğiyle buluşmak üzere geleceğini, 20 Kasım’ın taslak programda yer aldığını duyurduk.

O süreçte gündem yoğunlaşınca program bahara ertelendi. Anlaşılan o ki, şimdi de 2 Temmuz olarak kesinleşti.

Hazırlık için…

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın davetiyle yapılan ve Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala başkanlığında milletvekilleri, ilçe başkanları ve belediye başkanlarının katıldıkları toplantıda programın ana hatları belirlendi.

Buna göre…

Erdoğan için 2 Temmuz Cumartesi günü Gökdere Meydanı’nda miting düzenlenecek. Ayrıca T2 hattı ile TEKNOSAB’da fabrika açılışı da gündemde.

Türk Dünyası Başkenti Bursa projelerini konuştular

Bu yıl… Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında çok önemli programlar yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bunlara çok önem veriyor.

Eylül sonunda da  İznik’te Göçebe Oyunları başlayacak.

Bu kapsamda…

Ankara’ya giden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan etkinlikler için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la görüştüler, birlikte yapılacakları konuştular.

İstanbul’da Karaca İmamoğlu’ndan feribotu istedi, İDO özel sefer yaptı

Çarşamba günü… CHP İl Başkanı İsmet Karaca beraberinde CHP’li 3 belediye başkanı ve il yöneticileriyle İstanbul’da ziyaret ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan şunu istedi:

“18 yıldır Güzelyalı-Yenikapı arasında çalışan Osman Gazi ve Orhan Gazi hızlı feribotları Marmara’nın iki büyük kentinin ulaşımı için çok önemli. İDO’nun İBB’ye iade ettiği bu feribotlar seferlere devam etmeli.”

İsteğe…

İmamoğlu sıcak yaklaştı, kararı önümüzdeki hafta belli olacak.

Bu arada…

İDO, ekim ayında Bandırma hattından çektiği Adnan Menderes feribotunu Güzelyalı hattına koydu, ama 2 ay önce onu da kaldırdı.

Bu süreçte…

Bayramda özel seferle gelen hızlı feribot Karaca-İmamoğlu görüşmesi sonrası dün sabah Güzelyalı İskelesi’ne yanaşıp sürpriz yaptı.

Bir anlamda…

İmamoğlu’nun kararını beklerken İDO’nun harekete geçtiği görüldü.

Otogarın içinde personel için spor salonu yaptı

Sürekli tekrarlıyoruz… Bursa Terminali’nin ilk genel müdürü Fahrettin Beşli 3 yıl önce Ekrem İmamoğlu’nun davetiyle Büyük İstanbul Otogarı Müdürü oldu.

Önce…

Otogarın görüntüsünü değiştiren Beşli, bekleyen yolcular için kültür merkezini devreye soktu. Şimdi de günün stresini atmak isteyen otogar çalışanları için spor merkezi yaptı ve “otogarın çok kimlikli yaşam alanlarına bir yenisini” ekledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X