Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Aşı hızlanamadı, Bursa yeni rekora koşuyor: Günlük vakalar 2 bini geçti

Köşe Yazısını Dinle

2 gün önce… Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca vaka sayılarını verirken vaka sayısı artışında Bursa’nın birinci olduğunu açıkladı.

Böylece…

Aylardır konuştuğumuz uzmanların en büyük korkuları gerçeğe dönüştü:

“Okullar açılınca çocukların yakın teması artacak. Yaz bitip soğuk günler başladığında kapı-pencereler kapanacak ve havalandırılmamış mekânlar sorunu başlayacak.”

Her şey ortada…

2 yıla yaklaşan pandemili yaşam koşullarından sıkılanlar bireysel önlemlerden vazgeçtiler. Maskeler atıldı, mesafe kaldırıldı, aşı rehaveti arttı. Açık havadan kapalı mekâna geçişle virüsün en sevdiği havasız ortamlar dolup taştı.

Öyle olunca da…

Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığı ve Bursa’nın birinci olduğu tablo çıktı.

Sabah…

Bursa’daki günlük vaka sayılarını merak edip sorduğumuzda, 2 bini aştığı bilgisiyle karşılaştık. Bursa’daki hastanelerin yoğun bakım yatağı doluluk oranının yüzde 90’ı aştığını da hemen ekleyelim.

Geçen hafta 1800’lerde olan günlük vakaların, az önce vurguladığımız gibi kapalı mekân düzeni, bireysel önlemlerin bırakılması ve aşı ciddiyetsizliği nedeniyle arttığı anlaşılıyor.

Gidişat hiç iyi değil. Bu umursamazlık devam ederse vaka sayıları daha çok artar ve kâbus dolu günler Bursa’ya yeni rekorla gelir.

Nitekim…

Konuştuğumuz uzman, aşılama hızında durgunluğa dikkat çekip şunu söyledi:

“Aşılama bu kadar uzun sürmemeliydi. Başladığı hızla devam edip 3 ayda tamamlanmalı ve virüsün dolaşımı kırılmalıydı.”

Şunun altını çizdi:

“Tam aşılama 3 ay içinde yüzde 80’lere ulaşabilseydi virüsün dolaşımı kırılacak, alanı daralacaktı. Bu olmayınca virüs kendine yeni yerleşimler buluyor ve gücünü kaybetmiyor.”

Vaka artışının nedeni de burada:

“Bursa’da tam doz aşı yüzde 73’lerde kaldı. Bir de; ilk doz sonrası 2. ve ikinci doz sonrası 3. dozu aşı etkisini kaybettikten sonra olanlar var.”

Bu da sorunun bir parçası.

 

15 yaş üstü acil aşılanmalı

Bu sütunlarda… 4 Ekim Pazartesi günü “Virüs gençleri sevdi, durmuyor: Vakaların dörtte biri aşısız 18 yaş altı” başlığıyla geçen hafta başındaki tabloyu aktardık.

Bursa’da…

Ciddi değişim olmayan o istatistik devam ederken, uzmanlar şunu söylüyorlar:

“Gençleri koruyabilmek için, en hareketli nüfus olan 15 yaş üstü acil aşılanmalı.”

Uyarıları şu:

“Normale dönmüş değiliz. HES sorgulamadan vazgeçilmemeli.”

 

Meral Akşener sürprizi: Orhangazi’de esnaf, Yeniköy’de çiftçi ziyareti

Bir süredir… İYİ Parti İl Başkanlığı’nın başlattığı projeyle her hafta bir ilçe tüm mahalle ve köyleriyle ziyaret ediliyor. İl Başkanı Selçuk Türkoğlu bir yandan, oluşturulan ekipler bir yandan ziyaret edilen ilçede adım atılmadık yer bırakmıyor.

İşte…

Bu projenin Orhangazi programında bu hafta sürpriz bir konuk var. Cumartesi günü Orhangazi programına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katılacak.

Saat 16.00 gibi Orhangazi’ye gelmesi planlanan Akşener önce ilçe merkezinde esnaf ziyaretleri yapıp vatandaşları dinleyecek.

Sonra da…

Tarımsal üretimin önemli merkezlerinden olan Yeniköy’e geçip burada da çiftçilerle bir araya gelecek, onların sorunlarını ve beklentilerini dinleyecek.

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı’nın ilçe ve köy programına sürpriz konuk olduktan sonra da gece İstanbul’a dönecek.

 

DEVA Nilüfer’i gerçek bir mücadeleciye teslim etti

Avukat Mine Rana Kahramanoğlu’nu mart ayında UÇİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Bursa Koordinatörü olarak tanıştık.

“Çocuğu kurtaran dünyayı kurtarır” sloganıyla çocuk istismarına karşı önemli mücadele veren Kahramanoğlu bu kez mücadele yönünü siyasete çevirdi ve DEVA Partisi Nilüfer İlçe Başkanı olarak atandı.

Atama belgesini de DEVA Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın’dan aldı.

 

Kız öğrenciler için ‘Hayatıma Sahip Çıkıyorum’ projesinde 9 ay eğitim

Son dönemde… Kız çocuklarının okumalarıyla ilgili önemli projeler gündeme geliyor. Açıkçası, aynı döneme sıkışsalar da, kız çocuklarının eğitimi için yapılacak her projeyi gönülden destekliyoruz.

Bu kapsamda…

Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Çağdaş Eğitim Kooperatifi arasında imzalanan protokolle, kız öğrenciler için Hayatıma Sahip Çıkıyorum eğitim projesi hazırlandı.

Projeye öncülük eden Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü Başkanı Ferahi Öztimur şu bilgiyi verdi:

“Lise ve üniversite düzeyindeki kız öğrencilerin eğitim süreçlerine katkı sağlamak, kişisel ve sosyal gelişimleriyle kariyer planlamalarına destek vermek amacıyla başlattığımız projede 9 aylık eğitim sürecimiz bu ay başlıyor.”

 

İptalden 5 yıl sonra imzaya ceza geldi

2014 yılında… Dönemin DOSAB yönetimi enerji ve buhar gereksinimi için termik santral planladı. O süreçte, Olay ailesi olarak yanlışı anlattık, 2016 başında da proje iptal edildi.

Sözcü gazetesinde Halil Ataş’ın haberine göre, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’a projeye olur veren raporunda halk sağlığını gözetmediği gerekçesiyle Türk Tabipler Birliği 15 gün meslekten men cezası verdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X