Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Asıl mağdur Mudanya: İmar planı iptali belediyeler rekabetini aşmalı

Köşe Yazısını Dinle

Pratikte… İmar verilen, ya da inşaat başlayan bir parsel için şikayet başvurusu yapıldığında mahkemeler bölgenin tamamı için plan iptali kararı veriyor.

İtiraz konusu ada bazında karar verilse bölgenin imarı devam edecek, fakat yargı eşitlik ilkesiyle hareket ettiği için tümü iptal ediyor.

O bölgedeki…

Yer sahipleri, müteahhitler, konut alanlar mağdur oluyor. İnşaata başlanamıyor, başlanan bitirilemiyor, biten oturma belgesi alamıyor.

İşte…

Bir yasa maddesi ile çözülebilecek sorunu Mudanya 6 yıldır yaşıyor. Öyle ki, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz iptal edilen 2015 planı mağduriyetlerini sıralarken “Asıl Mudanya mağdur” dedi.

Böyle söylemesinde…

İptal sonrası hazırlanan Mudanya İmar Planı’nın Aralık 2020’de askıya çıkarıldığını, 798 askı itirazı gelen planın Büyükşehir Belediye Meclisi haziran toplantısında “üst ölçekli imar planına göre hazırlanması” notuyla “incelenmeden” iade edildiğini söyledi.

Son 37 yılda 9 imar planı yapıldığını, 6 kez iptal olduğunu anımsattıktan sonra “Aynı şeyi yaparak farklı sonuç alınabilir mi?” diye sordu ve devam etti:

Büyükşehir İl Tarım Müdürlüğü görüşü almamış. Oysa planın iptal gerekçesi bu görüşün eksikliği. Tarım Müdürlüğü de Zeytin Kanunu kapsamına giren yerlerin plan dışı bırakılmasını istediği için yüzde 11’i plan dışı bıraktık. Bu yüzde 11’de 350 kişi mağdur. Büyükşehir’in dediğini yapsak 1350 kişi olacak.”

Bu noktada…

Büyükşehir suç işliyor. Onlara göre planı yaparsak biz de suç ortağı oluruz. Proje demokrasisiyle, bir daha bozulmayacak plan yaptık.”

Toplantıda…

Mimarlar ve Peyzaj Mühendisleri odaları başkanları, İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri vardı. Türkyılmaz’ın teknik bilgilerini elbette onlar daha iyi değerlendirirler.

Burada rahatsız edici olan şu:

İmar planları, belediyeler rekabeti kurbanı olmamalı. İki belediye kentin Valisi hakemliğinde sorunu çözmeyi bilmeli.

Mudanya gerçekten mağdur.

Güzelyalı Planı için hedef 5 Kasım

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz iptal edilen Güzelyalı İmar Planı gelişmelerini açıkladığı basın toplantısında, İçişleri Bakanlığı’ndan cevap beklediklerini söyledi ve şunu açıkladı:

Plan komisyonda. Bakanlık görüşü gelirse 5 Kasım’da meclis toplantısına yetiştiririz.”

Şu bilgiyi de verdi:

Göynüklü-Çağrışan planı devam ediyor. Esence-Mesudiye planı da başladı.”

Bursalı kadın başkan sayesinde Türkiye kadın temsil yetkisinde 3. ülke

Bizim için şaşırtıcı değil… Yıllardır tanıdığımız Nilüfer Çevikel 2 yıl önce ilk kadın başkan olarak çalışma anlayışıyla DOSABSİAD’ı yerelden alıp başka yere taşıdı.

Ardından…

Ocak ayında bir başka ilk yaşattı. Bu kez TÜGİAD’ın ilk kadın genel başkanı olarak Türkiye kamuoyu önüne çıktı.

10 aydır…

TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel’in iş insanları örgütlenmesi ve ekonomiye ayrı renk katıp heyecan getirdiğini izliyoruz. Etkinlikleri yanında, TÜGİAD kurumsal anlamda görüşünü duyuran oldu.

Bunları yaparken…

Çevikel bir yandan DOSABSİAD’da olduğu gibi TÜGİAD’da da kadın üye sayısını arttırmaya yöneldi ve başarılı da oldu.

Nitekim…

TÜGİAD kadın üye sayısındaki artış, G20 ülkeleri arasında, “kadın temsil yetkisinin en fazla olduğu ülke” olarak Fransa ve Kanada’dan sonra Türkiye’yi üçüncü sıraya taşıdı.

Sayıştay’da İznikli bir Daire Başkanı

İdari yargıda kamunun denetimi sorumluluğu üstlenen Sayıştay’da 8. Daire Başkanlığı görevine aslen İznikli olan İsmail Destan seçildi.

Görevine başlayan Destan’a ilk ziyareti de, Gemlik-Orhangazi-İznik bölgesi temsilcisi özelliğini taşıyan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık yaptı.

Ardından…

BEBKA Genel Sekreterliği sonrası BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı olan İsmail Gerim de eski dostunu ziyarete gitti.

Kültür mozaiğinde kendi içinde yaşamak yetmez, Anadolu bütünleşmeli

Açıkçası… Bursa Malatyalılar Dayanışma Derneği Başkanı seçilen Gaffar Aker’i dinlerken, yaptığı değerlendirme ilgimizi çekti.

Ziyarete…

Yönetiminden Fazıl Eryurt, Nuray Kalelioğlu, Vahap Yıldırım ve Ali Deniz’le gelen Aker hemşeri derneği başkanı olarak şöyle düşünüyor:

Bursa, Anadolu mozaiğinin parçası. Biz de bu mozaiğin parçasıyız. Amacımız geldiğimiz kentte kaybetmeden yaşamak. Bunun için de kendi içimizde yaşamak yetmez, Anadolu’nun bütünleşmesi lazım.”

Doğrusu…

Farklı geleneklerin yaşadığı kentten bütüne bakış adına önemli yaklaşım.

Bununla birlikte…

Kültürel etkinliklerle konuk ağırlamayı, gece düzenlemeyi planlayan Bursa Malatyalılar Derneği Dayanışma Derneği yeni yönetimi, öncelikle dernek binası kazandırmayı hedeflerken, yardıma muhtaç Malatyalı çocukların eğitimi için de burs verecek.

TEV çağırıyor: Eğitimleri yarıda kalmasın

55 yıllık Türk Eğitim Vakfı üniversite öğrencisi gençlerin yanında olmayı sürdürüyor. Titiz kriterlerle öğrenci bursu veren TEV, bunları da bağışla gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda…

TEV Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan şu mesajı verdi:

Her yıl binlerce öğrenci en temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için okulu bırakmayı düşünüyor. Öğrenciler okula dönsün, eğitimleri yarıda kalmasın.”

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Yıllar dir evleriminizin tamamlanıp yerleşmeyi bekliyoruz. kendi aralarındaki sürtüşmelerin mağduru malesef ki gene halk. bizlerinde söz hakkının olduğu günlerde bizde bu mağduriyetimize sebep olanların hakkını vericez inşallah

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X