Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Aşılamada artış vakaları engelliyor, ama gençlerin ilgisi az: 500 sınıf karantinada

Köşe Yazısını Dinle

Geçen hafta… 22 Eylül Çarşamba günü bu sütunlarda, uzmanların uyarasını aktardık: Vaka artışı bu hızda devam ederse, okulları açık tutabilmek için sosyal yaşamda lokantalara ve düğün salonlarına kısıtlamalar gelebilir.

Ardından…

Bakanlar Kurulu gündemine “AVM ve restoranlara girişle yolculuklarda aşı kartı” girdi. Okulların açık kalabilmesi için sosyal yaşama yönelik ve aşıya da teşvik amaçlı ilk adım atıldı

Bununla birlikte…

Okullardaki Covid vakalarında Bursa’da karşımıza şu tablo çıkıyor:

Bursa il genelinde, Covid vakası görülmesi ve temaslılık oluşması nedeniyle şu an 500 civarı sınıf karantinada.

Bu rakam…

Bazen 400’lere iniyor, hatta bir ara 350’lere gerilediyse de, 500’ü geçmediği için karantinadaki sınıf barajı 500 olarak oluştu.

Karantina sınıfları da eğitimlerine uzaktan eğitim yöntemiyle devam ediyorlar. Yani, eğitimde aksama olmaması için gerekli önlemler alınmış durumda.

Yanı sıra…

Bursa’daki günlük vaka sayısı tablosuna baktığımızda geçen haftadan bu yana değişiklik olmadığı görülüyor.

Gerçi…

Pazar günü vaka sayıları 1.300’lere geriledi, ama hafta başından itibaren yeniden 1.800’lere ulaştı, yeniden 2 bin sınırına dayandı.

Peki…

Vaka sayısının 2 bin sınırında olsa da stabil hale gelmesi ne anlam taşıyor?

Sorunun cevabını uzmanlar şöyle verdi:

“Aşılamadaki artış vakaların artışını engelliyor. Bursa’da da tek doz aşılama yüzde 84’e ulaştı. İki doz aşı yaptıranların oranı yüzde 68’e geldi.”

Şu nokta önemli:

“Aşılama rakamları daha da artarsa, vaka sayıları geriler. Çünkü Covid’den korunmada aşısı tamamlanmış olanların oranı çok önemli. Herkese bu noktada sorumluluk düşüyor.”

Çarpıcı bir aşılama oranı da yaş gruplarından ortaya çıktı:

15-17 yaş grubunda aşılama oranı yüzde 51 olurken, 20-24 yaş grubunda yüzde 77’ye ulaşıldı.

Gençlerin aşıya ilgisizliğini anlayabilmek mümkün değil.

 

Aşıya teşvikte Sağlık Bakanlığı yalnız kaldı

Geçen yıl… Pandemi başladığında, sokağa çıkma yasağı dönemlerinde belediyeler sahadaydılar. Filyasyona destek verdiler, her yeri dezenfekte ettiler, ekiplere yardımcı oldular. Sivil toplum örgütleri de aynı desteğe verdiler.

Şimdiyse…

Toplumun aşıya teşvik edilmesi ve koronavirüsten korunma sağlayan oranlara ulaşılması çabalarında Sağlık Bakanlığı yalnız kaldı.

Oysa ortak mücadele gerektiren bir konu.

 

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yönetimine Bursa’dan 3 kişi girdi

Hafta sonu… Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu genel kurulu Ankara’da yapıldı. Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Osmangazi Tuzpazarı Mahallesi Muhtarı Ferruh Sevimgil’in Covid tedavisi nedeniyle katılamadığı genel kurulda Bekir Aktürk yeniden seçildi.

Bursa’dan…

3 muhtarın yer aldığı yönetimde Sevimgil yerini korurken, Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı ve Nilüfer Muhtarı Burhan Mandacı ile Osmangazi Alaşar Muhtarı İdris Aydın da yönetim kuruluna seçildiler.

Ayrıca…

Yıldırım Muhtarlar Derneği Başkanı ve Mimarsinan Muhtarı Muhsin Sak ve Osmangazi  Kavaklı Muhtarı Serap Özbay yedek listede yer aldılar.

Nilüfer Muhtarlar Derneği Başkanı ve Beşevler Muhtarı Erol Yılmazer yeni dönemde Disiplin Kurulu’na, Mudanya Muhtarlar Derneği Başkanı ve Has Muhtarı Levent Aşçı da Denetleme Kurulu’na seçildiler.

 

Devrim Ercan ADD yönetimine seçildi

Kısa adıyla ADD olarak bilinen Atatürkçü Düşünce Derneği’nin geride bıraktığımız hafta sonu Ankara’da yapılan Genel Merkez genel kurulu kolay yaşanmayacak çekişmede geçti.

3 adayın yarıştığı genel kurulda başkanlığı Hüsnü Bozkurt oyların çoğunluğunu alarak ADD Başkanlığı’na seçilirken Bursa’dan Devrim Taylan da  Genel Yönetim Kurulu Üyesi olurken en büyük desteği, eski GYK Üyesi Gürhan Akdoğan verdi.

 

Kalite Birliği’nden öneri var: Fahiş fiyat kontrolünü tüketici yapmalı!

Gündemde… Çarşı, pazar ve marketlerde anormal artış gösteren fiyatlar var. Vatandaştan gelen tepkiler üzerine Ticaret Bakanlığı da 5 zincir markette raf fiyatları incelemesi başlattı.

İşte…

Bu noktada Kalite Birliği Başkanı Mustafa Karaman’dan önce dikkat çekici bir gözlem, sonra da çarpıcı bir öneri geldi.

Önce gözlemi:

“Oturduğum mahalledeki beş ayrı zincir marketi gezdim. Aynı marka ürünlerde ki fiyat farkı, anlatılacak türden değil.”

Bu noktada…

“Yapılması planlanan kontrol ve denetimler, kamuya ek külfet getirmemeli” dedi ve şu öneride bulundu:

“Ticaret İl Müdürlüğü, bir günlük eğitimle, belli kriterleri taşıyan tüketicilere ‘gönüllülük esasına dayalı’ bilinçli tüketici sertifikası vermeli ve bu sertifika sahibi tüketiciler, gerekli kontrolleri yaparak Ticaret İl Müdürlüklerine bildirmeli.”

 

Görükle’de gençlerden Özel’e ilgi

Sabah… CHP Genel Merkezi’nden 2 yönetici saha taraması için Bursa’ya geldi. Ancak, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba annesinin vefatını öğrenince iki programa katılıp öğle saatlerinde ayrıldı.

Aynı zamanda…

Bursa damadı olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in gün boyu programı yoğun ilgi gördü. Özellikle Görükle’deki gençlerle sohbeti bu ilginin görüntüye yansıması olarak kayıtlara girdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X