Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Aşılamayla pandeminin hızı kesildi, günlük vaka sayısı 200’lerde kaldı!

Köşe Yazısını Dinle

Anımsıyoruz da… Koronavirüs nedeniyle sıkı önlem ve kapanma dönemleri sonrası normalleşme süreçlerinde vaka sayıları hemen artardı.

Nitekim…

Geçen yaz normalleşme adımlarıyla 1. pik ve 2. pik dalgaları yaşandı.

17 günlük tam kapanma sonrası kademeli normalleşme açıklandığında, 10 gün hesabı yapılıp yine yeni pik beklentisi vardı.

Ama bu defa beklenen olmadı, vaka sayıları artmadı. Konuştuğumuz uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyorlar:

“Daha önce normalleşme kararı alındığında 10 gün sonra ‘yeni pik’ yaşanırdı. Bu defa olmamasının tek nedeni aşılama.”

Herkesin ortak düşüncesi şu:

“Aşılamanın belli bir seviyeye gelmesi pandeminin hızını kesti.”

Rakamsal değerlendirme yaparken son durum bilgisi de verdiler:

“Bursa’da günlük vaka sayıları 200’ler seviyesinde. Kısıtlama bittiğinde 250 seviyesindeydi. 10 gün sonrasında tırmanışa geçebileceği tahmin ediliyordu, ama aşılama sayesinde vakalar çoğalmadığı gibi, pandeminin hızı kesildi.”

Tüm bunlar…

En başından beri “Bu salgına karşı en büyük silahımız aşı, toplumun büyük bölümü aşılanmadan pandemiden kurtulamayız” diyenleri haklı çıkarıyor.

Üstelik…

Aşılama 65 yaş üstü büyüklerimizle başladığında, bu gruba giren nüfus sayısı azdı. Son açıklamalarla 45 yaşa kadar inildi. Yani, giderek sayısı büyük gruplar aşı kapsamına giriyor.

Aslında bu bile büyük bir avantaj.

Hele…

Sinovac aşısının yine bulunmadığı şu süreçte, BioNTech aşısının eskiden Sağlık Ocağı dediğimiz Aile Sağlığı Merkezleri’nde yapılıyor olması aşıya ulaşma adına daha da büyük avantaj.

Gerçi…

Anladığımız kadarıyla, doktor sayısı en az 4 olan ve A-B grupları sınıflandırmasına uygun olduğu için yeterli personele sahip Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşılama yapılabiliyor.

Bu da…

Bursa’da sayıları 520 olarak açıklanan ASM’lerin yarısında aşı yapılabildiği anlamına gelse de, avantajı değiştirmiyor.


Bursa’nın altıda biri iki doz aşı oldu

Sinovac yine yok, bazı ASM’lerdeyse 6 kişi olmadan BioNTech açılmıyor. Sırası gelen ve randevu alanların aşı olması çok önemli.

Rakamlara gelince…

Sağlık Bakanlığı haritasında dün saat 17.00 itibariyla Bursa’da 716 bin 258’i birinci doz ve 493 bin 380’i ikinci doz olmak üzere toplam 1 milyon 209 bin 638 aşı yapıldığı görülüyordu.

Bu da…

Bursa nüfusunun altıda birinin iki doz aşı olduğu anlamına geliyor. Biraz daha gayret.

Erenlerin kentinde Panorama’yı ‘sevimli kahraman Eren’ gezdirecek

Sevimli mi sevimli… Panorama 1326 Fetih Müzesi’nin sanal gezisinde rehber olması için hazırlanan çizgi kahramanını 23 Mayıs günü tanıtırken “Adını siz koyun” çağrısı yapmıştık.

O günden beri…

Gelen onlarca ad önerisi arasında Osman, Osmancık, Alperen adlarını önerenlerin sayısı çok fazla.

Ancak…

Osmangazi Belediyesi sevimli rehber için farklı bir karar verdi: Eren.

İlk anda…

Eren adıyla Panorama 1326 Fetih Müzesi bağlantısı kuramadık, ama açıklama aklımıza yattı:

“Bursa, Osmanlı’nın ‘erenlerle’ fethettiği şehir. Geyikli Baba’nın tarihte benzeri yok. Yine, Bursa Somuncu Baba, Emir Sultan, Üftade Hazretleri gibi ‘erenlerle’ kök salmış ve büyümüş bir şehir.”

Şu da var:

“Tabii ki, Eren Bülbül şehit gencimizi de anımsatıyoruz. Bursa’nın manevi önderleri olan erenlerle Eren Bülbül’ü bu yolla yaşatacağız.”


Sahiller için ayrı bir yönetim gerekiyor

2014’te Bütünşehir uygulaması yürürlüğe girince, Büyükşehir Belediyesi idari yapısını düzenleyip Sahiller Daire Başkanlığı kurdu.

Sahilleri düzenleme çalışmaları yapan o birim artık yok. Fakat Marmara’nın geldiği nokta sahiller için yerel yönetimlerin birim oluşturmaları gerektiğini gösteriyor. Çünkü, belediye daha hızlı çözer.

Kaldı ki…

Marmara Belediyeler Birliği de Marmara Denizi’ni korumak için kurulmuştu.

Sorgun’a yapılmak istenen mermer ocağını TBMM’ye taşıdı: Kıymayın!

Keles’in tam tepesinde… 670 yıllık geçmişiyle gerçek Osmanlı Köyü Sorgun bugüne kadar doğal yaşamı, el işi bebekleri ve son dönem büyük ilgi gören süt ürünleri ile tanınıyor.

Ne var ki…

Geleneklerini yaşatan Sorgun şimdilerde, arazilerine açılmak istenen mermer ocağı nedeniyle kaygılı günler yaşıyor.

İşte…

Onların bu kaygılarını, geçtiğimiz günlerde Sorgun’a gidip köylüleri dinleyen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın çarşamba akşamı TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla gündeme taşıdı.

Dedi ki:

“Keles Sorgun’da doğa ve Bursa’nın su kaynakları, yapılmak istenen mermer ocakları sebebiyle büyük tehdit altında. Yeşiliyle, hayvancılığıyla, tarımıyla adeta saklı cennet olan Sorgun’da köylü mermer ocaklarını istemiyor. Gelin, yol yakınken bu işten vazgeçin. Doğaya da, yeşile de, insana da kıymayın.”


Siyasetin ağabeyleri siyasetten kopamıyor

Aralarında… Işık Uğurtuğ ve İdris Sevinç gibi DYP İl Başkanlığı yapmış olanlar, Nuri Karaca gibi DYP Kurucu Merkez İlçe Başkanı var. Osman Akman, Abdullah Bilaçlı, İsmail Hakkı Arslan, Ayhan Barışıcı gibi DYP yönetimlerinde bulunup belediye meclisi üyeliği yapanlar var.

Onlar, “siyasetin ağabeyleri” oldular.

Sık sık bir araya gelip siyaseti konuşuyorlar. Son buluşmalarına gazeteci büyüğümüz İsmail Öztat da tanıklık etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X