Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Asya ve Pasifik’te gönül fetheden savunma gezisi

Görünen o ki… Türkiye bölgesinde yaşadığı sorunlar ve Avrupa’da karşı karşıya kaldığı krizlerden sonra dünyadaki dostlarına biraz daha fazla ilgi göstermeye başladı.

Nitekim…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temas noktasında sıkıntı yaşadığımız Afrika’nın göbeğine diplomatik bir ziyaret yaptı.

O ziyaret sürerken…

Dünyanın doğusundaki bir başka bölgede bir başka Türk heyeti de hem eski dostların gönüllerini yeniden fethetme gezisi yapıyor, hem de savunma sanayi kapsamında Türkiye’nin ürettiği malzemelerin dış pazarlara açılması için görüşmeler yapıyorlardı.

Gezi…

Savunma sanayi pazarlaması için yapılan ilk dış gezi olması açısından biraz daha farklı önem kazanıyor.

İşte…

Asya’da ve Pasifik’te yollara düşen o ikinci heyetin başında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık vardı. Işık’ın yanındaysa, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin yer alıyordu.

Gezinin ilk durağı Pakistan oldu.

Burada…

Pakistan’ın Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile çok verimli görüşmeler yapıldı. Görüşmelere Pakistan ordusunun Deniz, Hava, Kara kuvvet komutanları da katıldı.

Ardından…

Türk heyeti, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ile görüştü.

Bu görüşmede Türkiye ve Pakistan arasındaki ikili ilişkiler yanında, Türk savunma sanayi sistemleri en önemli gündem maddesiydi.

İkinci durak Singapur oldu.

Burada…

15.’si yapılan Asya Güvenlik Zirvesi’ne Türkiye’nin gözlemci olma isteği ilk kez kabul edildiği için daha farklı bir mutluluk ortaya çıktı.

Hatta…

Milli Savunma Bakanı Işık, gözlemci olduğumuz zirvede bir de konuşma yaptı.

Fakat…

En önemli sürpriz Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam’dan geldi. Zirveye katılan çok sayıda Asya ülkesinin liderleri onuruna verilen yemekte, Cumhurbaşkanı Yam kendi masasına Türk Milli Savunma Bakanı Işık’ı da aldı.

Ardından…

Gezinin üçüncü durağı olan Afganistan’a geçildi.

İlk görüşme Afganistan Milli Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı ile yapıldı.

Kuvvet komutanlarının da katıldıkları bu görüşmenin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ziyaret edildi. Görüşmede de iki ülke ilişkileri ve Türk savunma sistemleri ele alındı.

Diğer ülkelerde olduğu gibi, Afganistan’da da, Türk savunma sistemleri ve araçlarının tanıtımları yapıldı.

Bir anlamda…

Savunma sanayi tanıtımı yapılırken, Asya ve Pasifik’teki eski dost ülkelerle ilişkileri geliştirip gönülleri fetheden pratik bir gezi oldu.

 

Türkiye’nin arabuluculuğunu istediler

 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın başkanlık ettiği, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in de yer aldığı heyet Afganistan ziyareti sırasında sürpriz bir istekle karşılaştı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai, iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşme sırasında “Pakistan’la süregelen sorunlarımızın çözümü konusunda Türkiye’den arabulucu olmasını istiyoruz” dedi.

Işık da bu istek üzerine “Türkiye dostlarıyla tarihten gelen bağının gereğini yapmaya her an hazır” cevabını verdi.

 

Afganistan’daki Türk birliği mucizesi

 

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olarak geziye katılan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin izlenimlerini anlatırken “Çok verimli bir gezi oldu” dedi.

Ardından…

Afganistan’da NATO çerçevesinde havaalanı güvenliğini sağlamakla görevli 750 kişilik bir Türk askeri birliği var. Tuğgeneral komutasındaki birlik daha çok rütbelilerden oluşuyor” dedi ve şunu söyledi:

Askerlerimiz yerel halkla inanılmaz sıcak bir ilişki kurmuşlar. Herkesle ilgileniyor, yardım ediyorlar, karşılığında da çok seviliyorlar.”

Ziyaret sırasında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tüm askerlerimize armağanlar vermiş.

 

Dolu tarımın yanında Tofaş’ı da çok fena vurdu

 

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin yanında, Tofaş Otomobil Fabrikası’nın hemen arkasında geniş bir alan var. Bu alanı Tofaş üretimden çıkan ve Anadolu’daki bayilere sevk edilecek araçların park yeri olarak kullanıyor.

O nedenle…

Parkta her zaman çok sayıda araç bulunuyor. Çünkü bir yandan ihracata ya da bayilerde sevkiyat yapılırken, diğer yandan fabrikadan çıkan araçlar buraya alınıyor.

İşte…

Geçtiğimiz cuma günü ovadaki tarım alanlarını vuran ve çiftçide büyük zarara yol açan dolu yağışı tarım sektörün yanında otomotiv sektörüne de büyük zarar verdiği ortaya çıktı.

Bunu da…

Dünya Gazetesi’nde Bursa’daki dolu yağışı sonrası tarım alanlarında ortaya çıkan zararın anlatıldığı haberi okurken gördük.

Dünya Bursa Bürosu’ndan Esra Özarfat haberinde, park alanında bekleyen “13-14 bin otomobilin kaportalarında şiddetli dolu nedeniyle göçükler oluştuğunu” yazıyor.

Dahası…

Tofaş bu göçüklerin onarılması için piyasadan teklif almak üzere çağrıya çıkmış. Çok sayıda tamir firması da parktaki araçların kaportalarında oluşan dolu göçüklerini düzeltmek için teklif hazırlamış.

Ancak…

Araçlar onarılsa bile fabrika kuralları gereği yüzde 5’lik indirimle satılıyorlar. O bakımdan alıcıları da doğal olarak dolu şanslısı olacaklar.

Bu arada…

Ovada Tofaş’ın parkındaki araçları vuran dolunun Oyak Renault parkına hiç dokunmaması da dikkat çekici.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X