Konu… Sağlık açısından hayati önem taşıyor. Çünkü, elektronik postadan daha hızlı yayılan bir virüs var karşımızda, adeta ışık hızıyla yayılıyor.
Bir yandan da, günlük yaşamı derinden etkileyen gelişmeler oluyor.
Örneğin…
Bursa’daki sanayi kuruluşlarının çoğu küresel dünya şirketleri için üretim yapıyor. Dünyayı saran koronavirüs nedeniyle insanlar sokağa çıkmayınca başta Avrupa ve Amerika olmak üzere caddeler, alışveriş merkezleri boşaldı.
O nedenle…
Tekstilden otomotive, makineden diğer alanlara, Bursa’da üretim yapan fabrikalardan ürün alan firmalar satış mağazalarını kapatıp siparişleri kestiler. Bursalı üreticiler de belli bir stoktan sonra kendi fabrikalarını tatile çıkardılar.
Çarpıcı bir nokta da şu:
1.5-2 ay öncesine kadar, Avrupa ve Amerika merkezli küresel firmalar Çin siparişlerini iptal edip Türkiye’ye yönelmişler ve üretimlerini kaydırmışlardı.
Bu da…
Sanayinin her alanında global üretim yapan Bursa’da bir anda üretimi coşturmuştu. Bildiğimiz bazı fabrikalar var ki, vardiya arttırıp yeni siparişleri karşılamak için yeni işçi aldılar.
Ne var ki…
İşler ters dönüp siparişler iptal edilince üretimde global hale gelen Bursa bundan en çok etkilenen üretim kenti oldu.
Hatta…
1-2 ay önce işçi alırken, şimdi üretime ara verip fabrikayı kapatmak zorunda kalanların sayısı hiç de az değil.
Kaldı ki…
Bazı firmaların Çin’den dönen siparişler nedeniyle üretimi arttırmak için aldıkları yeni işçiler, başvurdukları esnek çalışma sistemindeki çalışma süresi kriterlerine uymadığı için sıkıntılar çıktı.
Bunlar…
Global sanayi üretiminin yansımaları. Günlük yaşamın içinde olan esnaf ve hizmet sektörü yaşanan koronavirüs salgınından en çok mağdur olan kesim.
Salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan kararlar doğrultusunda lokantasını kapatanlar, dükkanını açamaz hale gelenler, AVM’lerdeki durgunluktan etkilenenler, berberler, kahvehaneciler hep zor durumda.
Sağlıkta alarm söz konusu, ama sanayiden başlamak üzere iş dünyası, özellikle de yakın zaman öncesine kadar gözde olan hizmet sektörü S.O.S. veriyor.
Umarız uzun sürmez.
Kapanan fabrikalar toplumsal risk oldu
Gerçi… Büyükşehirler arasında 100 bin kişide bir vaka sayısı en az olan kent Bursa, ama şöyle bir tehlike ortaya çıktı:
Üretimine ara veren, ya da esnek çalışma yöntemiyle çalışanların yarısını izne çıkaran fabrikalar var. Kent içi trafiğin hafta başında bir anda artma nedenini buna bağlayanlar var.
Yanı sıra…
Fabrikalardaki bu durumu izin fırsatı görüp sokağa çıkmalarının da toplumsal risk olduğu düşünülüyor. O nedenle, izne çıkarılanların sokağa çıkmamaları için özel önlem isteniyor.
Belediyelerin sağlık ve temizlik kadroları cansiperane çalışıyor
Tıpkı… Sağlık Bakanlığı’nın “Sorun küresel, mücadele ulusal” sloganında olduğu gibi, koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik büyük bir mücadele var.
Süreçte…
Hastalıkla mücadeleyi 7 gün 24 saat çırpınan sağlık kadroları yürütüyorlar. Kararları uygulayan polis ve jandarma olağanüstü koşullarda görev yapıyorlar.
Bununla birlikte…
Bu olağanüstü süreçte göz ardı edilen belediye emekçileri var.
Örneğin…
Belediyelerin Sağlık İşleri ve Temizlik İşleri kadroları gözlerini kırpmadan gece-gündüz çalışıyorlar. Köşe bucak her yeri ilaçlayıp, yoğunluk yaşanan tüm mekanları dezenfekte ediyorlar.
Bir yandan…
Sokaklarda çöpleri toplamaya devam ederken, diğer yandan pazaryerlerinin düzeninden toplumsal mekanlara kadar her yeri denetim altında tutuyorlar.
O nedenle de…
Başta koordinasyonu sağlayan Büyükşehir olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin sağlık ve temizlik kadrolarını kutluyor, yürekten alkışlıyoruz.
Tıp Fakültesi’ne korona tedavisi görevi
Dünya koronavirüsün yayılma hızının önünü kesme mücadelesi verirken, aşı ve ilaç geliştirmeye çabalıyor.
İşte…
Bu noktada Sağlık Bakanlığı tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Raşit Durusoy Kan Merkezi’ne koronavirüs tedavisiyle ilgili kritik bir görev verdi.
Buna göre…
Tıp Fakültesi Kan Merkezi’nde, Covid-19 adı verilen koronavirüs geçirmiş hastalardan alınan kan plazması ile yeni hastaların tedavisi yapılacak.
Bunun için de bağışık olanların bağışta bulunmaları isteniyor.
MHP Osmangazi’den zor günlerde ‘askıda ekmek’ kampanyası
Önlemler gereği… 65 yaş üstündeki riskli grupta yer alanları koronavirüsten korumak amacıyla sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
Bunun yanında…
Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla sosyal izolasyon uygulanıyor ve evde kal çağrıları yapılıyor. Büyük çoğunluk bu çağrılara uyup kendine karantina uyguluyorlar, sokağa çıkmıyorlar.
Böyle bir süreçte…
MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu siyasetin dışında sosyal kampanyayla vatandaşa destek olmak için harekete geçti.
Olağanüstü koşullar nedeniyle sıkıntıya girenler için askıda ekmek kampanyası başlatan Seyfioğlu’nun, kampanyaya verdikleri destek nedeniyle bir de teşekkür listesi var:
MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı, Bursa Ülkü Ocakları Başkanı Cahit Özdemir, Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşad Çapar, geçmiş dönem Bursa Ülkü Ocakları Başkanı olan Fatih Günışık.
Ayrıca…
Çalışmaları nedeniyle MHP Osmangazi teşkilatını teşekkür listesine ekledi.
Bu ramazan toplu iftar yok
Bu yıl… Mübarek ramazan 24 Nisan Cuma günü başlıyor. Ne var ki, dünyayı saran ölümcül bir virüs var ortalıkta. Bu virüs insandan insana çok kolay geçtiği için, kalabalık ortamlar ve yakın temas çok sakıncalı.
O nedenle…
Her ramazan alışkın olduğumuz toplu iftar sofraları bu yıl yok. Belediyeler, kurumlar, sivil toplum örgütleri, ya da bireyler toplu iftar programı yapamayacaklar.
Belki de…
Aynı kişilerle lüks mekanlarda iftar sofraları bu virüsle sona erer ve evlerde ailece iftar geleneğine dönülür.