Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bahçeli ‘erken seçim’ istedi, ama Erdoğan ‘baskın seçim’ açıkladı

Salı günü saat 11.00’den itibaren siyaset daha hızlı akıyor, kulisler daha hareketli geçiyor, süreçler de daha farklı işliyor.

Öyle ya…

O saate kadar Türkiye’nin gündemi olmasa bile siyaset kulisleri gelişmelere bakarak seçimlerin erkene alınmasını konuşuyorlardı. Nitekim, 29 Mart günü bu sütunlarda o beklentiyi şu cümlelerle dile getirdik:

“Eğer AK Parti haziran ayı ortasında kurultay yaparsa sonbaharda, muhtemelen ekim-kasımda erken seçim olur. AK Parti kurultayı yapmazsa, temmuz ya da ağustostan itibaren her an erken seçim olabilir.”

Artık her şey göz önünde gelişiyor.

1.-yazi-icin-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan-003.jpgMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salı günü TBMM MHP Grup Toplantısı’nda kimine göre sürpriz, çoğunluğa göre de kendisinden beklenen açıklamayı yaptı ve 26 Ağustos’ta seçim istedi.

Ardından…

Tüm gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceden kararlaştırılmış görüşmesine çevrildi.

Açıkça söylemek gerekirse…

Gelinen noktada cin şişeden çıktığı için erken seçimden dönülemeyeceği kanısı herkeste vardı.

Dahası…

CHP ve İYİ Parti erken seçim çağrısını kabul ederken AK Parti’nin  reddetmesi “seçimden kaçılıyor” imajı doğuracaktı. O nedenle, iki liderin görüşmesinden seçim kararı çıkması bekleniyordu.

Yalnızca…

Erken seçimin tarihiyle ilgili tahminler farlılık gösteriyordu.

Burada da…

Bahçeli’nin önerdiği 26 Ağustos’un Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz’un yıldönümü olmasına karşın 100 bin hacının yurda dönmedikleri bir sürece rastlaması nedeniyle AK Parti çekince sergiliyordu.

Ankara’da yaşayan ve bilgilerini zaman zaman bu sütunlardan paylaştığımız kulağı delik dostumuz sabah saatlerinde “Haziran ayına dikkat et” dedi ama, açıkça söylemek gerekirse 2 ay sonra seçim olamayacağı düşüncesiyle pek üstünde durmadık.

Ne var ki…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameraların karşısına geçtiğinde seçim tarihi olarak pek üstünde durulmayan 24 Haziran’ı açıkladı.

Yani…

Bahçeli’nin salı günü yaptığı erken seçim çağrısına, baskın seçim kararıyla süreci hızlandırdı.

Çok hızlı seçim takvimiyle; kampanyalar aylarca sürmeyeceği için hem toplum, hem siyaset, hem ekonomi yorulmayacak. Belki de daha iyi olacak.

 

2 ayda seçimin arkasında ne var?

 

Dikkat çekici olan şu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, soru almadığı toplantıda hiç gülümsemedi. Ankaralı dostlar bunu “Bahçeli’nin açıklamasını önceden bilmemesinin yol açtığı üzüntü” olarak ifade ediyorlar.

Seçimin bu kadar erken olmasını ise şöyle dile getiriyorlar:

“Erken seçim artık kaçınılmaz hale geldi. Ekim-kasım aylarına kalsaydı süreç uzayacaktı ve bürokrasiden diplomasiye, hatta yatırımlara kadar devlet duracak, piyasalar etkilenecekti. Bir an önce seçimle önüne geçildi.”

 

Seçim hazırlığı çok hızlı başladı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin 24 Haziran’da yapılacağını açıklayınca akıllara “Seçim iki aya yetişir mi?” sorusu geldi, ama Ankara’da süreç işlemeye başladı.

Nitekim, hükümet erken seçim kararını TBMM Başkanlığı’na verdi, yarın komisyonda hafta sonu Genel Kurul’da görüşülüp oylanacak.

Geçmişte

Seçmen listeleri memurlar tarafından daktiloyla yazılır ve bu da zaman alırdı. Günümüzde bilgisayardan tek tuşluk komutla listeler çıkıyor. Daha 2 yıl önce referandum yapıldığı için yeni seçmenler ya da yer değişikliği hariç güncel sayılır.

Partiler de adaylık süreçlerini hızlandırabilirler.

 

Kadını bilinçlendiren KADEM çocuk istismarına dikkat çekiyor

 

4.-yazi-icin-kadem-bursa-il-temsilcisi-hatice-akbas-sahin-001.jpgUzaktan, ama dikkatlice izlemeye çalışıyoruz. Kısa adı KADEM olan Kadın ve Demokrasi Derneği’nin boş geçirdiği bir hafta neredeyse yok. Kimi zaman konferans, kimi zaman söyleşi, kimi zaman sempozyumla kadınları bilinçlendirme adımları atıyor.

Üstelik…

Bütün bunları kamuoyu önüne çıkmadan yapıyorlar. Bu nedenle de medyadan uzak durmaya özen gösteriyorlar.

Zaman zaman…

Sosyal medyadaki kişisel paylaşımlardan gördüğümüz etkinlikler için KADEM Bursa İl Temsilcisi Hatice Akbaş Şahin’i arıyoruz.

Yine öyle oldu…

Son yıllarda toplumsal sorun haline gelen çocuk istismarı konusunda KADEM’in önemli bir toplantı organize ettiğini öğrenince İl Temsilcisi Hatice Akbaş Şahin’i aradık.

Verdiği bilgiye göre…

Büyük bir toplumsal yaraya dönüşen çocuk istismarı konusunda iki gün sürecek etkinlik planlandı. Merinos’ta yarın başlayacak programda ilk gün çalıştay var.

Çoğunluğu Marmara Bölgesi illeri olmak üzere değişik illerden gelen konunun uzmanlarının katılımıyla 10’ar kişilik 8 masa oluşturuldu.

Etkinliği…

Yıldırım Belediyesi ile birlikte organize ettiklerini ifade eden KADEM İl Temsilcisi Hatice Akbaş Şahin yanı sıra, kadınları bilinçlendirip farkındalık oluşturmaya yönelik saha çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi.

 

KADEM’in gençlik kolu Edebali’yi ağırladı

 

5.-yazi-icin-kadem-genclik-kolu-ve-yildirim-belediye-baskani-ismail-hakki-edebali.jpgKısa adı KADEM olan Kadın ve Demokrasi Derneği bünyesinde bir de Gençlik Kolu var. Ana kademedeki bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının bir benzeri de gençler için yapılıyor.

Gençler için projeler üretilmekle kalmıyor, titizlikle de uygulanıyor.

İşte…

O çalışmalara destek veren ve katılanlar arasında yer alan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali sık sık etkinliklere katılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Gençlik Kolu çalışmaları sonrası gençlerin özçekimi de bunu gösteriyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X