Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Barajlar bu kış da doldu, ama kalabalık kent, bozulan dengeler su alarmı veriyor

Köşe Yazısını Dinle

Bursa… 3 milyon nüfusuyla, Türkiye’nin dördüncü büyük kenti. Bir yandan olumsuz etkenlere karşın tarım yapılabilen topraklara sahip. Bir yandan sanayi bölgeleri sürekli arttığı için, üretim ve istihdam kenti oldu.

Yeni OSB’lerin  planın öngördüğü değil, kontrolsüz yerlerde ortaya çıkması Bursa’nın dezavantajı ve bu da son 40 yılda yaşandı.

Kısacası…

Günümüzdeki kalabalık kent görüntüsünün kendiliğinden ve kendi hızında ortaya çıkması Bursa’nın sorunlarını 40 yılda arttırıp, büyüttü.

İşte…

Özellikleri değişen kalabalık kent Bursa günde 425 bin metreküp su tüketiyor.

Bu suyun yüzde 85’i, yıllık su tutma kapasitesi 125 milyon metreküp olan Doğancı Barajı ile yıllık su tutma kapasitesi 60 milyon metreküp olan Nilüfer Barajı’ndan karşılanıyor Yüzde 15 de ovadaki kuyular katkı sağlıyorlar.

BUSKİ dün, Doğancı Barajı’nın yüzde 79, Nilüfer Barajı’nın da yüzde 93 doluluğa ulaştığını duyurdu.

Görünen o ki…

2 yıl önce kurak geçen kış korkusu bu yıl yok, barajlarımız doldu ve baharda Uludağ’ın eriyen karlarının katkısıyla uzun  süre su sıkıntısı yaşanmayacak.

Ancak…

Kalabalık bir kentte yaşıyoruz. Bunun yanında ekolojik denge bozulduğu için küresel iklim değişikliği dünyanın en büyük tehdidi haline geldi.

O bakımdan…

Bu kışı kurtarsak da, Bursa için su alarmı sürekli geçerli.

Nitekim…

Bursa Teknik Üniversitesi’nde kurulan ve kısa adı BUSAMER olan Bursa Su Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü çalışmalara başladı.

BUSAMER Başkanı olarak BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras, Araştırma Görevlisi Damla Yılmaz ve bitirme tezi barajlar olan İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl hem bilgilendirme, hem destek için Vali Mahmut Demirtaş’ı ziyaret ettiler.

Bursa sorunlarına duyarlı olan Vali Demirtaş da “ortak akıl geliştirip Bursa’nın suyla ilgili kuruluşlarıyla ortak çalışmanın önemine” işaret etti.

Şubatta artan sıcaklık meyve için tehlike

Geçen ay… Soğuk günlerde doğalgaz faturaları yükseldi, Şu sıralar, sıcak nedeniyle kombiler düşük çalışıyor, ama başka sorunlar var.

Yıllarca Tat Konserve Müdürü olarak gözü tarlada olan, kurduğu sistemle yağış gözlemleri yapan Ercan Bayramlı’nın kaygısı şu:

“10 günlük hava tahminine göre 18-20 derece sıcaklık olacakmış. Şubat başında böyle sıcaklık pek hayra alamet değil. Meyve gözleri erkenden uyanır. Zeytinde ise ikinci yok yılı daha yaşanabilir. İnşallah arkasından sert kırağılar gelmez.”

Osmangazi’de Saadet adayını buldu, Kırat’ın adayı ise sürpriz oldu

31 Mart için… Siyasi partilerde aday adaylığı başladığında, Saadet Partisi’ne ilk başvuruyu Büyükşehir Aday Adayı olarak Abdullah Kocamaz yaptı.

Ancak…

Geçen seçimde Büyükşehir Adayı olarak seçim yarışı yaşayan SP Bursa Milletvekili Mehmet Atamaca’nın aday gösterilmesi gündeme girince, Kocamaz da Yıldırım Adayı olarak açıklandı.

Ardından…

Saadet Partisi’nin Osmangazi Adayı için karar verildi. Yapılan değerlendirmeden, SP Osmangazi İlçe Başkanı Kerim Bulut’un adaylığı çıktı.

Bu arada…

Doğru Yol Partisi olduğu dönemde, 1989’da Büyükşehir’le birlikte 3 merkez ilçede belediyeleri kazanan Demokrat Parti de 31 Mart için Osmangazi Adayı’nı belirledi.

O isim, Önder Ersoy oldu.

ANAP’ın son Osmangazi İlçe Başkanı olan Ersoy kent siyasetinin dengelerini de, kılcal damarlarını da iyi bilen deneyimli bir isim.

AK Parti Mudanya’dan ittifak görüntüsü

3 yıl önce… AK Parti Mudanya İlçe Başkanı atanan Orhan Samast seçim süreci başladığında aday adayı gibi çalıştı.

Ancak…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma günü AK Parti Mudanya Adayı olarak Gökhan Dinçer’i açıkladı. O akşam Dinçer’i ilçe binası önünde Samast ve yönetimiyle belediye meclis üyeleri karşıladı.

MHP Mudanya İlçe Başkanı Hasan Uysal’ın da katıldığı karşılamadan “Mudanya’yı yeniden kazanma” mesajı çıktı.

Mustafa Bozbey’den Gelecek ve DEM’e kritik ziyaret: Destek görüşmeleri

Mustafa Bozbey’in… 20 yıl Nilüfer Belediye Başkanlığı ardından 2019’daki CHP Büyükşehir Adaylığı, 1977’den beri Bursa’yı kazanamayan CHP’nin sonuca en yaklaştığı seçimdi.

31 Mart’ta…

CHP bir kez daha Bursa Büyükşehir Adayı olarak Mustafa Bozbey’e karar verdi. O da, deneyimli belediyeci ve aday olarak kolları erken sıvayıp hazırlıklarına başladı.

Şimdilerde…

Bir yandan ilçelere giden, bir yandan merkezde mahalle ziyaretleri yapan Bozbey, siyasetten gelen aday olarak siyasi koordinasyonla da ilgileniyor.

Nitekim…

CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala ile birlikte Büyükşehir adayı belirlemeyen Gelecek Partisi İl Başkanı Fuat Kadıoğlu’nu ziyaret etti. İkinci ziyaret DEM Eş İl Başkanları Mehmet Deniz ve Abide Ok’a yapıldı

Ziyaretlerde, Bozbey’e destek konuşuldu.

Sedat Yalçın’a meşaleli karşılama

Açıkçası… Adaylığını ilk duyurduğumuzda arayıp düşüncesini söyleyenlerden kanaat edinmişti, ama bu kadarını Sedat Yalçın da beklemiyordu.

Yeniden Refah Büyükşehir Adayı olarak sahaya çıkan Sedat Yalçın’a, adım attığı her yerde her kesimden büyük ilgi var.

Nitekim…

Yavuzselim Mahallesi girişinde gençler tarafından yeşil-beyaz meşalelerle karşılanınca duygusal anlar yaşadı.

Motivasyonu daha da arttı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X