Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Başkan heyecanlı: Gelecek için Bursa akıllı şehre dönüşüyor!

Aslında… Hep konuşuluyordu, ama akıllı teknolojiye sahip terli otomobilin Bursa’da üretileceğinin açıklanmasıyla farklı ve hızlı bir sürece dönüştü.

Uyarıyı da akademisyenler yaptılar: “Şehirler akıllı otomobile hazır mı?”

Ardından…

Ankara’da ciddi bir adım atıldı ve akıllı şehirler toplantısı yapıldı. Dönüşünde Büyükşehir Belediye Başkanı’na akademisyenlerin sorusunu yönelttik.

Gördük ki…

Geleceğin kentleri için ilk adımı oluşturan akıllı şehirler konusunda Başkan Aktaş çok heyecanlı.

Söze…

“Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Daire Başkanlığı’nı Türkiye’de ilk kuran biziz” diye başladı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde faaliyet gösterecek bu birim bünyesinde 4 şube müdürlüğünün yer alacağını söyledi.

Bu noktada…

Akıllı kavşak uygulamalarıyla trafiği hızlandırdıklarını anımsatıp, yalnızca Bursa’da olan yeni uygulamayı açıkladı:

“Kendi yazılımlarımızla hazırladığımız İHA’lar ve Dron’larla şehrin imar gelişimini anbean takip ediyoruz. Henüz yeni başlayan bu takibi bu formatta uygulayan tek belediye biziz.”

Ardından…

Yeri otomobille birlikte gündeme gelen elektrikli araç teknolojisini ilgilendiren bir başka gelişmeyi duyurdu:

“Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 hibe programındaki Düşük Karbon Yeşil Araçlar Çağrısı başlığı altında elektrikli araçların kullanıcı deneyimiyle şarj altyapısı ve platformunu geliştirme konularında araştırma ve inovasyon programına katıldık.”

Sonrasında…

“Amacımız vatandaşın belediyeye ulaşımını kolaylaştırmak” deyip ekledi:

“Özellikle ulaşımda her alanda seriliği sağlamak istiyoruz. Halen devam eden sinyalizasyon optimasyonu ile de 300 bin kişi olan günlük metro taşıma kapasitesi aynı ekipmanla 460 bin kişiye çıkacak.”

Bütün bunları yapabilmek için buldukları kaynakları açıkladı:

“Akıllı şehircilikle ilgili her türlü fonları değerlendiriyoruz. Birleşik Krallık’tan 3.2 milyon Pound hibenin yanı sıra BEBKA başta olmak üzere farklı fonlardan 4-5 hibe aldık.”

Mesajı da verdi:

“Gelecek için Bursa’yı akıllı şehre dönüştürecek projemizi başlattık.”

Yerli araca uygun akıllı Bursa öncelik

Gemlik’te üretilecek yerli otomobilin farkı elektrikli sistemde akıllı araç teknolojisine sahip olması.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın akıllı şehir önceliği de bu:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın Bursa’ya armağanı olan yerli ve akıllı otomobile, uygun akıllı şehir altyapımızla en büyük destekçilerden biri olacağız.”

İlk adım da atıldı:

“BEBKA ile Akıllı Şehir Ekosistemi’ni oluşturup girişimciliği destekleyecek Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi’nin fizibilitesi için anlaşma yaptık.”

Hedef büyük: Her şey yaşam kalitesine odaklı, akıllı şehir Bursa için

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la geleceğe yönelik başlatılan akıllı şehir hamlesini konuşurken, yeni kriterler ışığındaki yeni hedefi açıkladı.

Dedi ki:

“Hizmet odaklı yaklaşımımızı, ulusal politikalarımız ışığında ve çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde geliştirerek vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerde öncü olmaya devam edeceğiz.”

Ardından…

“Bursa’mızı geleceğe taşıyacak önemli bir projeye imza atıyoruz” dedi ve şu noktaya dikkat çekti:

“Kaynakların etkin yönetildiği, yaşam kalitesine odaklı, toplumun tüm kesimlerinden katılımın olduğu, sürdürülebilir kalkınma hedefiyle Bursa’nın Akıllı Şehre Dönüşüm Projesi’ni başlattık.”

İki yıl sürecek projeyi özetledi:

“Vatandaş ihtiyaçlarına cevap veren, uluslararası uygulamaları değerlendiren bütüncül bir strateji oluşturacağız. Ortak vizyon haritası hazırlayacağız.”

6 hedef var:

“Ulaşım, çevre, yaşam, yönetişim, ekonomi ve insan.”

Kentsel sorunların çözümü akıllı şehirle

Tablo ürkütücü… Birleşmiş Milletler 2050 yılında dünyadaki her 10 kişiden 7’sinin şehirlerde yaşayacağını öngörüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu tabloya şöyle bakıyor:

“Günümüzde şehirler nüfus artışı, çevre, sağlık, ulaşım gibi temel alanlarda zorluklarla karşı karşıya. Kaynak kapasitesinde de sınırlara ulaşılıyor.”

Umudu şu:

“Sorunların bertaraf edilmesinde ve hatta çeşitli durumlarda kentsel kalkınmaya yönelik fırsata dönüştürülmesinde akıllı şehirler önemli hale geliyor.”

En lezzetli pizza… Görme engelliler hamur yoğurup pizza pişirdiler

Açıkçası… Beyazay Derneği Bursa Şubesi Başkanı Füsun Koyunlular davet ettiğinde, çok özel bir etkinlik olacağını fark etmiştik. Fakat, başka programlar nedeniyle gidemediğimiz özel etkinliğin Fatoş Şahintürk’ün gönderdiği fotoğraflarına mutluluğu da gördük.

Konu şu:

Yunuseli’nde hizmete giren Celal Sönmez Gündüz Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Beyazay etkinliğiyle görme engelliler hamur yoğurup pizza pişirdiler. Konuklara ikram edilen pizzaları hazırlayan görme engellilerin başarabilme mutlulukları yüzlerine yansıyor.

Zaten…

Beyazay Başkanı Füsun Koyunlular da buna dikkat çekiyor:

“Engellilere yönelik başta eğitim, spor ve güzel sanatlar programlarımızla istihdamları için çalışmalar yapıyoruz. Görme Engelliler Haftası’nda da farkındalık oluşturmak istedik. Görme engelli dostlarımız büyük bir keyifle hazırladıkları pizzaları konuklara ikram ettiler, engelleri de aştılar.”

Ne mutlu.

Ödülü kazandılar, uçakta pastayı hak ettiler

Uluabat’ta balıkçılık yapan Eskikarağaçlı Adem Amca ile Yaren Leylek arasındaki dostluğu artık herkes biliyor. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in ölümsüzleştirdiği bu öykünün belgeselini Burak Doğan Soysal çekti.

Prag Film Festivali’nde yarışan Yaren adlı belgeselin final oylaması için Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da ekiple Prag’a gitti.

Sonuçta…

Yüzlerce belgesel arasında birincilik ödülünü kazandılar.

Dönüş yolunda, şampiyon ekip için havada pasta kesen THY uçuş ekibi bu onura eşlik etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X