Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Belediye meclisleri için çalışma başlıyor: AK Parti-MHP fermuarlı liste yapacak!

Köşe Yazısını Dinle

Seçime 45 gün kaldı… Haftaya Salı günü de belediye başkanı adayları ve belediye meclisi adayları listeleri Seçim Kurulları’na teslim edilecek.

Bu süreçte…

Partilerin çoğu Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını belirlediler.

Geçen hafta…

CHP belediye meclisleri için resmi olmayan önseçim yaptı. Bir de belediye başkanının kazanması halinde kazanılacak kontenjan başvuruları var.

Kulağımıza gelenlere göre…

Cumhur İttifakı anlaşması gereği AK Parti ve MHP ilçelerdeki belediye meclisi listelerini fermuar sistemiyle hazırlayıp seçime birlikte girecekler.

Bu noktada…

Yenişehir’de liste “bir AK Parti’den, bir MHP’den” isimlerle yapılacak. Diğer ilçelerde MHP oy oranına göre aday verecek ve isimler fermuar sistemiyle listede yer alacak.

İsimlerin listeye nasıl yerleştirilecekleri konusunda son görüşmeler yapılıyor.

Bu noktada…

Büyükşehir ve ilçe belediye meclisleri için aday listelerini oluştururken, meclis üyesi sayıları da önem taşıyor. Biz de, seçim sistemlerini iyi bilen Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar’a sorduk

O da inceleyip şu bilgileri aktardı:

Bir…

Büyükşehir Belediye Başkanı, 17 ilçe belediye başkanı ve ilçelerden gelen 84 üye ile birlikte 102 üyeden oluşan Büyükşehir Belediye Meclisi, Bursa’nın nüfusunun artmasıyla 106 üyeye çıktı.”

İki…

Açıklanan ilçe nüfuslarıyla, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Nilüfer’in üye sayısı 2, Mudanya ve Gürsu’nun 1’er arttı.”

Üç…

Nüfusu 500 bini geçen Nilüfer’in belediye meclisi 37 kişiden 45’e, Büyükşehir’e verdiği üye de 7 kişiden 9’a çıktı.”

Dört…

100 bin nüfusu geçen Mudanya ve Gürsu’nun belediye meclisi üye sayısı 25’ten 31’e, Büyükşehir’e verdikleri üye sayısı da 5’ten 6’ya çıktı.”

Şunu da ekledi:

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan, kararlarda sorun yaşamamak için Büyükşehir Meclisi’nin de yüzde 53’ünü kazanmak zorunda.”

Alperen Ocakları’na yeni başkan atandı

Siyaset alanında… Büyük Birlik Partisi’nin gençlik kolları gibi kabul gören Alperen Ocakları’nda, Bursa İl Başkanı Ferhat Levent görevinden ayrıldı, yerine Bedirhan Bedir atandı.

Yapılan devir teslime…

BBP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı başkanlığında; BBP İl Başkanı Haldun Filizli’nin yanı sıra il yöneticileri ve ilçe başkanları da katılırken, topluca hayırlı olsun dileğinde de bulundular.

Genel Merkezi arayıp sormasa ‘adaylığının çekildiğini’ öğrenemeyecekti

Saat 13.30’da… CHP Parti Meclisi’nin 2 hafta önce CHP Kestel Adayı açıkladığı Cevat Asa’yla randevumuz vardı. Saat 12.00 gibi, Parti Meclisi adaylığını çektiği için gelemeyeceği haberi üzerine aradık.

Adaylığı açıklandıktan sonra CHP Kestel İlçe yönetiminin istifasıyla başlayan sürecin geldiği noktadan üzgündü.

Anketlerde açık ara öndeydim, kazanıyordum” dedi. Ardından, “Ben istifa etmedim, adaylığım çekildi” vurgusu yapan Asa, nasıl öğrendiğini anlattı:

Parti Meclisi’nin yerime Sayın Akan Ayaz’ı aday ilan edeceği söylentisini duyunca Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ensar Aytekin’i aradım. Sorunun muhatabanın kendisi olmadığını söyleyince Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Gökhan Zeybek’i aradım. Ulaşamayınca bu kez yardımcısı Sayın Ecevit Keleş’i aradım ve adaylığımın çekildiğini öğrendim.”

Açıkçası, hoş bir süreç değil.

Açıkladığı adayı çeken CHP Parti Meclisi Bursa’da bir ilki gerçekleştirdi.

Mustafa Dündar’dan ‘birleştiren’ buluşma

AK Parti’ye… 31 Mart’ta Osmangazi Adayı olabilmek için 14 aday adayı başvurdu, ama Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın dördüncü dönem devamına karar verildi.

Dündar da…

Yoğun çalışmayla geçen sürecin sonunda, 14 aday adayıyla Sümbüllübahçe’de bir araya geldi.

AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş’un da katıldığı buluşma birlik-beraberlik mesajı verdi.

Türkyılmaz ‘son söz söylenmedi’ mesajı verdi, İYİ Parti ve DP bekliyor!

Açıkçası… Ali Narin Demirtaş’tan 30 yıl sonra 2014’te CHP’den Mudanya Belediye Başkanı seçilen Hayri Türkyılmaz 2019’da oylarını arttırarak devam etti.

Bu seçim…

Farklı gelişmeler olsa da, Türkyılmaz son dakikaya kadar bekledi. CHP Parti Meclisi’nden Deniz Dalgıç tercihi çıkınca da sosyal medyadan mesaj verdi.

Mesajına…

Henüz son söz söylenmedi” diye başlayan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz 10 yılda verdiği sözleri yerine getirdiğini anımsatıp şöyle seslendi:

Mudanya ve Mudanyalı hemşehrilerimin hakkını koruma mücadelem devam edecek. Önümüzde kazanmamız gereken bir seçim var. Bunun için yine hep birlikte daha çok çalışacağız. Haramiler, hırsızlar, vurguncular, çıkarcılar, hevesiniz kursağınızda kalacak.”

Mesajı şu:

Mudanya emin ellerde olmaya devam edecek.”

Gerçi…

Farklı parti işareti vermiyor, ama İYİ Parti ve Demokrat Parti aday göstermek için Türkyılmaz’ın kararını bekliyor.

Turgay Erdem: Bize ayrılan sürenin sonuna geldik

Açıkçası… Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in devam etmesi bekleniyordu, ama CHP Parti Meclisi’nde Şadi Özdemir tercih edildi.

Erdem de…

5 yıllık görevin ardından, “Bize ayrılan sürenin sonuna geldik” deyip mesajında duygularını şöyle dile getirdi:

Varlığını, bir başkasının yokluğuna şart koşan siyasi ergenleri herkes ibretle izledi. Vatandaşın memnuniyetiyle siyasetin memnuniyeti farklı olabiliyor.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X