Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Beşinci makam Ulucami ve ticaretin merkezi hanlar: Bursa tarihi ışıl ışıl

Köşe Yazısını Dinle

Bursa… 8 bin 500 yıllık tarihe sahip bir kent. O zengin geçmişte, dünyanın ilk süt ürünleri üretimi de var, Batı’ya ekili tarımın öğretilmesi de var. 1326’da başlayan Türk-İslam döneminden de muhteşem eserler kaldı.

Gerçi…

Bursa’nın tarihi özellikleri denince akla camiler ve Sultan Türbeleri geliyor, ama Bursa hanlarıyla geçmişte ticaret kenti olarak yer aldı.

Örneğin…

Dünyanın ilk alışveriş merkezi olan Kozahan ve çevresindeki hanlar bu kentin tarihi mirası olmakla birlikte farkları.

Nitekim…

İlk, 1999 yerel seçimi öncesi DYP Büyükşehir Adayı olan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun seçim vaadi olarak duyurduğumuz Atatürk Caddesi boyunca Ulucami çevresini ve hanların önünü açma projesi maliyeti nedeniyle 25 yıl sonra gerçekleşebildi.

Burada…

Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak, başta finans her türlü veren Murat Kurum’a da, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kararlılıkla Bursa’nın özlemini gerçekleştiren Alinur Aktaş’a da teşekkür etmek gerekiyor.

Şimdi sıra…

Bu muhteşem mirası koruyup Hisar’daki tarihi kent merkeziyle birleştirecek çalışmaların tamamlanmasına geldi.

Önümüzde…

Bursa’nın tarihindeki hem dini sembolü olan ve beşinci makam kabul edilen Ulucami’nin, hem de ticaretin sembolü Hanlar Bölgesi’nin tüm ihtişamını sergileyen bir fotoğraf var.

Fotoğrafı da…

Bursa’nın değerlerinden biri gördüğümüz, fakat değerinin Bursa’da bilinmediğini düşündüğümüz fotoğraf sanatçısı Fatih Özenbaş çekti.

Yıllarca…

Atlas Dergisi adına dünyayı dolaşıp, ulaşılması zor bölge ve arazilerden röportajları yayınlanan Fatih, son yıllarda Anadolu’daki illerin tarih geçmişlerini ortaya çıkaran fotoğraf katalogları hazırlıyor.

Tophane yamaçlarından çektiği gece fotoğrafında, Bursa’nın tarihindeki iki önemli miras Ulucami ve Hanlar Bölgesi’ni bir arada yansıttı.

Ortaya da…

Usta objektifinden çok özel bir fotoğraf çıktı.

Yeşim’den Kahire’ye Hacı Nermin Şankaya Camii

Bursa’da… Dünya devlerine konfeksiyon üreten Yeşim Tekstil, ayrıca Jade Tekstil adıyla Mısır’da üretim yapıyor.

Geçen ay…

Mısır Başbakanı Dr. Mostafa Madbouly ile Sanayi Bakanı Ahmet Samir”i konuk eden Jade Tekstil’in, rahmetli Şükrü Şankaya büyüğümüzün eşi Hacı Nermin Şankaya adına yaptırdığı cami bayram öncesi açıldı.

Açılışa…

Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya ve oğlu Co CEO Selim Şankaya ile Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen de katıldılar.

Kore gazilerinin anıları: Yüksel Baysal’dan tarihe belge bırakan kitap

Yıl 2013… Bursa Valiliği, tarihe belge bırakmak amacıyla çalışma başlattı. O çalışma, yakın tarihimizde unutulmaz izleri olan Kore Savaşı’na katılan gaziler ve ailelerinin anılarını derlemeyi amaçlıyordu.

Bu amaçla…

Kore gazileriyle röportaj yapmaları istenen gazetecilerden biri Yüksel Baysal’dı.

Bir dönem…

Olay’da birlikte çalıştığımız, Olay TV’de program yapan meslektaşımız Yüksel Baysal titiz çalışmayla röportajlarını yaptı, fakat Vali değişince proje yarım kaldı.

O projeyi…

Sabahın Sessizliği Ülkesi adıyla Baysal kitap haline getirdi ve tarihe belge bırakan kitap ortaya çıktı.

İmza gününe seçim yoğunluğu nedeniyle katılamamıştık, ama eksik olmasın geldi ve öyküsünü anlattığı kitabını imzalayıp verdi.

Gerçekten de…

Unutulmaması gereken anılarla harika bir belge ortaya çıkarmış. Eline, kalemine sağlık.

Kızıl Meydan yine Bursa Kılıç-Kalkan’ı bekliyor

Geçen yıl… Rusya’nın başkenti Moskova’da tarihi Kremlin Sarayı önündeki Kızıl Meydan’da 60 ülkeden 6 bin folklorcunun katılımıyla gerçekleşen festivalin en ilgi çeken ekiplerinden biri, Bursa Master’s Kılıç-Kalkan oldu.

Bu ilgi…

Bursa’nın kılıç-kalkanına yeniden Kızıl Meydan daveti getirdi. Master’s Kılıç-Kalkan Derneği Başkanı Faruk Alkaya, 20 Ağustos-2 Eylül tarihlerindeki festivale katılacaklarını açıkladı.

İlk adım umut verici: Bursa’da yeni dönem su indirimi jestiyle başladı

Açıkçası… Büyükşehir Belediye Başkanlığı’Mustafa Bozbey’le CHP’nin kazanmasına karşın, Büyükşehir Belediye Meclisi muhalefet konumundaki AK Parti çoğunluğunda oluşunca; ilk yorumlarda, karar alma sürecinde sıkıntı olasılığını dile getirdik.

Aslında…

Mustafa Bozbey 2004’te Nilüfer Belediye Başkanı seçildiğinde, meclis çoğunluğu yine AK Parti’den oluşmuştu. Bozbey’in 20 yıl sonra aynı tabloyla karşılaştığını da meslektaşımız İhsan Aydın anımsattı. Yani…

Uyumlu çalışmayı başarabilen özelliklere sahip.

Buna…

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın seçim değerlendirmesinde aktardığımız “Kentin yararına olacak kararları destekleriz” açıklaması eklendi.

Nitekim…

Cumartesi günü Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, özlenen kent uyumu sergilendi ve yeni dönem suya indirimle başladı.

Bu jest de, Bursa’ya umut oldu.

Bu kadar aracın aynı anda arızalanması normal mi?

Cuma günü… Bursa’nın her yerinde trafik yoğunluğu vardı. Bayramın son günü bu yoğunluk şaşırtıcı olmakla birlikte, kentin cazibe merkezinin dağılmasıyla uzun süredir tenha kalan Atatürk Caddesi trafiğinin sıkışması dikkat çekiciydi.

Ertesi gün…

Burası Bursa sayfasındaki videoyu görünce şaşkınlığımız arttı. Hanlar Bölgesi önünde çok sayıda aracın arıza yapıp kaput açmasını yadırgamamak elde değil.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X