Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bilenser’den farklı bakış: Amerika, tartışmalı seçimiyle neleri kaybetti?

Uzun yıllar… Kısa adı BUSİAD olan Bursa Sanayici ve İşinsanları Derneği genel sekreterliğini yaptı.

Sonrasında…

Erdoğan Bilenser doğup büyüdüğü, ailesini kurduğu, iş yaşamını sürdürdüğü, Bursa’ya 1999-2004 arası Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet etti.

Bir süredir evinden çıkmıyor, ama Bursa, Türkiye ve dünyayı yakından izliyor.

Nitekim…

Amerika’nın seçimini farklı bir gözle değerlendirdi:

“Güçlü ekonomisi, ordusu ve demokrasisiyle dünyanın lider ülkesi kabul edilen ABD, başkanlık seçimini doğru dürüst yapamayınca ciddi prestij ve güven erozyonu yaşadı.”

Şunun altını çizdi:

“ABD artık  hiç bir ülkeye demokrasi ayarı  veremeyecek, eleştirisel bir bakış açısı getiremeyecek duruma düştü. Zaten tartışılmaya başlayan liderliği, daha da tartışılır hale geldi. İçeride de ilk defa kutuplaşma kaygıları yaşamaya başladı.”

Bu noktada…

Amerika kamuoyunun ilk kez tanıştığı seçim hırsızlığı kavramına dikkat çekti:

“Trump seçimler sırasında ‘hile yapıldı’ iddialarını açıklarken, TV’ler kanıtı olmadığı için canlı yayınlarını kestiler. Daha seçime bir ay kala ‘sonucu yargıya taşıyacağız’ açıklaması, ‘seçim hırsızlığı’ diye bir kavramın ortaya atılması, 700 bin oyun uçtuğu, öldüğü belirtilen insanlar adına oy kullandırıldığı, gözlemcilerin sandıklara yaklaştırılmadığı iddiaları…”

Seçim sonuçlarının…

Dünyanın önemli ülkelerini yöneten “dediğim dedikçi” liderlere örnek olmasını isterken şu yorumu yaptı:

“Biden ABD için, hatta demokratlar için ideal bir aday değildi. Trump, Biden gibi tereddüt uyandıran adaya rağmen kaybetti.”

Yorumunu şöyle tamamladı:

“Sonuçlar gösterdi ki; halklar artık sosyal devlet sorumluluğunu odağına almış, insan ve çevre ilişkilerini önemseyen, başta mülteciler olmak üzere eşitsizlik ve yoksullukla mücadelede kararlı, iç ve dış ilişkilerde daha barışçıl politika izleyen liderlerden yana.”


Türkiye’nin çıkarları nasıl etkilenir?

Cevabı aranan soruların başında, “Türk-Amerikan ilişkilerinin nasıl olacağı” var. Erdoğan Bilenser bu konuda önce Trump döneminde yaşananları, “Türkiye’yi seviyorum, Erdoğan ile ilişkilerimiz iyi” deyip arkadan iş çevirdiğini anımsatıp şunu söylüyor:

“Biden’ın başarı kriterinde her şeyin ABD ve ekonomisi çıkarları olmadığına. görece daha iyi bir dünya için çalışacağına inanıyorum. Ama Türkiye için riskler de var elbette.”

CHP’nin Anadolu’da ekonomi yolculuğu: Bursa’dan 2 milletvekili de var

Aslında… Türkiye’nin asıl gündemi ekonomi. Fakat Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın istifasıyla ekonomi ve sıkıntıları gündeme geldi.

Böyle bir süreçte…

CHP Genel Merkezi de vatandaşın ekonomik sorunlarını dinlemek ve sahada gözlem yapmak için harekete geçti ve Ekonomi Masası adıyla yeni bir kadro oluşturuldu.

Kadroda…

CHP’nin eğitim politikalarından sorumlu olan Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık yer alıyor.

Yanı sıra…

Geçen dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı olan, bu dönem Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı görevi üstlenen Bursa Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal da var.

CHP Ekonomi Masası ilk toplantısını yarın Ankara’da yapacak. Sonra da Adana, Mersin ve Hatay’dan başlamak üzere Anadolu turuna çıkacak.


Koronanın günlük siyaset raporu

Mart-nisan döneminin sakin ve virüsle mücadelede başarılı kenti Bursa artık virüsün kol gezdiği bir kent oldu. Gözlemlerimize göre, yapılan tüm uyarılara karşın vakalar giderek artıyor.

Nitekim…

Dün de AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan ile AK Parti Kestel İlçe Başkanı Sinan Aktaş’ın koıvide yakalandıklarını duyduk.

İki başkana da “geçmiş olsun” diyoruz.

Acelesi olan sürücünün düşürdüğü telefonu BURBAK sahibine ulaştırdı

Gerçi… Başlangıçta

“Kentin cadde kenarlarını belediye otoparka çevirip para kazanır mı?” tartışması yapıldı, ama ortaya çıkan tablo şu:

Zaten otoparka dönen cadde kenarlarına BURBAK’la düzen ve güven geldi. İlk zamanlardaki sürücü-görevli tartışmaları da pek yaşanmıyor.

Bununla birlikte…

Dün sabah yaşanan bir mutluluk var ki, güven açısından da çok önemli.

Sabah…

İzmir Yolu Bankalar Caddesi’ndeki BURBAK Görevlisi Volkan Güler, aracına aceleyle binen bir sürücünün düşürdüğü cep telefonunu yerde buldu.

Hemen kendi üstü olan BURBAK Saha Amiri İsmail Havuz’u arayıp bulduğu telefonu bildirdi. Havuz da telefonun bulunduğu noktaya gelip teslim aldı ve beklemeye başladı.

Az sonra da telefonu düşüren kişi aradı. Aracını park ettiği yerde düşürdüğü cep telefonuna kavuşan vatandaş, BURBAK’a teşekkür etti.


Saygıyla ve minnetle anıyoruz…

10 Kasım’ların milletimiz için ayrı bir hüznü var.

Bugün de…

Yorgun bir millete önderlik yapıp Kurtuluş Savaşı kazanmasını sağlayan, sonra da Türkiye Cumhuriyeti’ni kurup modern dünyada yerimizi almamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. yıldönümü.

En büyük mirası olan cumhuriyetimize tüm değerleriyle sahip çıkarak Büyük Önder’i saygıyla ve minnetle anıyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X