Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bilenser’in Bozbey yorumu: Sabretti, azmetti, süreci iyi yönetti ve kazandı!

Köşe Yazısını Dinle

Yola birlikte çıktılar… 1999 yerel seçiminde DSP’nin Büyükşehir Adayı Erdoğan Bilenser’di. Mustafa Bozbey de DSP Nilüfer Adayı’ydı.

O seçim…

Osmangazi’de Hilmi Şensoy ve Yıldırım’da Ramazan Altunöz’ün kazanmasıyla DSP’li 4 Başkan 2004’e kadar Bursa merkezi birlikte yönettiler.

İşte…

Bu kadrodan Mustafa Bozbey 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Aynı görevi 1999’da üstlenen Erdoğan Bilenser de çok sevindi.

Son dönem…

Sağlık sorunları yaşayan Bilenser önce şunu anımsattı:

“Kılıçdaroğlu, 2019’daki adaylığından sonra Mustafa Bozbey’i CHP’nin adayı olarak 2 yıl önce ilan etti.”

Şunu özellikle vurguladı:

“Bozbey zaten siyasetten, kendisine yıllar önce hedef koyduğu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan asla vazgeçmemişti. Kılıçdaroğlu’nun açıklaması da kendisine ekstra bir güç ve motivasyon verdi.”

Şunun altını çizdi:

“Mustafa Bozbey 6 dönemdir aralıksız yarıştığı yerel seçim tecrübesiyle iyi bir kampanya yaptı. Örgütü de tümüyle yanına aldı. İlçe adaylarının belirlenmesinde ve seçilmelerinde etkili oldu.”

Bakışı şu:

“Özetle; sabretti, azmetti, süreci iyi yönetti ve kazandı. 47 yıl sonra CHP’ye ve DSP’den 20 yıl sonra sosyal demokratlar Bursa’yı yönetme hakkını kazandı.”

Ardından…

Erdoğan Bilenser  perspektifi genişletip CHP’nin seçim başarısını yorumladı:

Bir…

“Mehmet Şimşek faktörü var. Kabinedeki misyonu gereği; ekonomiyi düze çıkarmak için alınan kararlarda ve enflasyonla mücadelede sıkı para politikasının gereği olan acı reçeteyi uygulamakta ısrar etti.”

İki…

“İktidarın, özellikle dar gelirlilerin bir süre daha sıkıntı yaşamasını göze alması ve asla görüşmeyiz demelerine rağmen IMF ile görüşmelere başlamayı kabul etmesi bu sonucu doğurdu. Seçmenin verdiği tepki oy kaybının kaçınılmaz gerçeğini ortaya çıkardı.”

Şunu da ekledi:

“Hem de iktidar ve hatta hiç kimsenin beklemediği kadar.”

Yüzer-gezer oylar seçim sonucunu belirledi

1999-2004 dönemi… Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet eden Erdoğan Bilenser şu tespiti yaptı:

“1980’ler ve 1990’lar, futbol takımı tutar gibi parti tutmanın geride kaldığı yıllardı. Yüzer-gezer oylar seçim sonucunu belirlerdi. 20 yıl sonra yüzer-gezer oylar iktidar partisine seçim kaybettirdi.”

Şu da önemli:

“6’lı masayla; sağdaki 5 parti muhalif televizyonlarda yer bulunca, milliyetçi-muhafazakâr seçmen muhalif kanalları izlemeye başladı ve eleştiri dozu yüksek haberleri duydu.”

CHP kazandı, ama Büyükşehir Belediye Meclisi anahtarı AK Parti’de

Farklı bir seçim oldu… Seçim öncesi “Kim kazanırsa, fark 2 puanı geçmez” tahmini yapıyorduk, ama Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 8.5 puan farkla CHP kazandı. Osmangazi’de fark 9 puan oldu.

Geçen dönem…

Nilüfer, Mudanya, Gemlik’te kazanan CHP bu ilçelere Osmangazi, Mustafakemalpaşa, Harmancık’ı ekledi. İYİ Parti de Karacabey ve Yenişehir’i kazandı.

Bu tabloda…

Büyükşehir Belediye Meclisi merak ediliyordu, o da belli oldu:

106 sandalyeli mecliste çoğunluk 59 üyeyle AK Parti, MHP ve BBP ittifakında. CHP’nin 41 üyesi var. İYİ Parti 4, Yeniden Refah ve Ata İttifakı da 1’er üye çıkardılar.

Kısacası…

59 üyeyle meclis çoğunluğu AK Parti ve ittifak ortaklarında. CHP ittifak sağlasa da 47 üyede kalıyor.

Yani…

Mustafa Bozbey yönetiminin Büyükşehir Meclisi’nden her kararı geçirmesi kolay değil. Anahtar AK Parti’de.

Genel Sekreter’den mesajı yüksek şiir

Geçmişte… Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterleri kent kamuoyunda tanınırdı. Alinur Aktaş döneminde görev üstlenen Kaymakam kökenli Ulaş Akhan ise uzak durdu.

Buna karşın…

Sosyal medyada paylaştığı Abdurrahim Karakoç şiiri dikkat çekici:

Müstehaktır diyerek insaftan vazgeçilmez / Zorda kalınsa bile hayduttan dost seçilmez / Bulutlardan yağacak rahmet gecikse dahi / Vebal akan çeşmeden tek damla su içilmez.

Seçim öncesi söz verdi: Belediyede makam odası kapısını kendi söktü

Görüntüleri izlerken… 1994’te ANAP’tan Yıldırım Belediye Başkanı seçilen Cüneyt Karlık’ı anımsadık.

30 yıl sonra bile Yıldırım’ın efsane başkanı olarak anılan Karlık seçim kampanyası sırasında, seçildiğinde makam odası kapısını sökeceğini söylemişti.

Dediğini de yaptı.

Dışarıda Aysel Papatya gibi ikna yeteneği ve sorun çözme becerisi yüksek Özel Kalem Müdürü olduğu için sorun yaşamadı.

Geçen dönem…

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da makam odası kapısını kapatmadı.

Kapı sözünü…

CHP Gemlik Adayı olarak Şükrü Deviren de verdi. 31 Mart’ta Gemlik Belediye Başkanı seçilen Deviren, mazbatasını alıp göreve başladıktan sonra iş eldivenlerini takıp makam odası kapısını kendi söktü ve yeni bir dönem başlattı.

Taşıdığı kapıyı görevlilere teslim ederken de, “Devlet malıdır, iyi koruyun” talimatı verdi.

Mavi melekler Ulucami’de iftar dağıttı

Açıkçası… Emire Cantürk Eren’in başkanı olduğu Yarına Şans Ver Derneği çalışmalarını kurulduğu günden beri ilgiyle izliyoruz.

Bursa’nın yardımlaşma anlayışına fark ve hareket getiren Yarına Şans Ver Derneği’nin iş dünyasından kadın üyeleri, dernekle özdeşleşen mavi yeleklerle saha çalışması yapıyorlar.

Nitekim…

Ulucami önünde vatandaş iftarında da mavi yeleklerini giyip örnek çalışma sergilediler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X