Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bir dönem Bursa’nın dışındaydılar: Kamu alanları artık kamuya lazım!

İlk anda… Adeta tarih öncesi gibi geliyor, ama Bursa’nın gerçeği bu. Öylesine kısa sürede öylesine hızlı büyüdü ki, yakın geçmiş tarih öncesi gibi kaldı.

Örneğin…

1970’li yılların başına kadar Bursa kent merkezi Duaçınarı’nda biterdi. Sonrası şehir dışı kapsamındaydı. Köy statüsündeki Arabayatağı belediye sınırları olan mücavir alan dışı bölgeydi.

Dahası…

Bursa kent merkezi Duaçınarı’nda bittiği için, Köy Hizmetleri’ne dönüşen YSE ve Karayolları yan yana şehir dışına yapılmıştı. Karşılarında DSİ vardı.

Bu 3 kurumun yan yana şehrin bittiği yere yerleşmeleri nedensiz değildi.

Çünkü, vatandaşın doğrudan işinin olmadığı alanlarda hizmet veriyorlardı.

Şunu da kabul etmek gerekir ki…

Bursa dizginlenemeyen bir hızla her yöne doğru büyürken, bu kurumlar kapladıkları yeşil alanlarla kentin korunan bölgeleri olarak varlıklarını sürdürdüler. Sonraki yıllardaysa kapladıkları yeri koruyan kurumlar oldular.

İşte…

Hızlı yaşanan bu sürece ilişkin anılarımızdan kalan bir öneri var.

1994 yerel seçimleri öncesiydi. SHP Büyükşehir Adayı solarak seçime giren Mithat Kırayoğlu kampanyasında Bursa’yı rahatlatacak rekreasyon alanları projesi açıklamıştı.

Söyledikleri halen kulaklarımızda:

“Bursa Çevre Yolu planı yapıldı. Henüz yol yok, ama bir gün mutlaka yapılacak. Duaçınarı’nda ve artık kentin gelişme alanında kalan YSE, Karayolları, DSİ gibi kurumları Çevre Yolu’nun kenarına taşıyacağım.”

Düşüncesi şuydu:

“Böylece hem kurumların hizmet bölgelerine ulaşımları kolaylaşacak, hem de kent için çok iyi korunmuş rekreasyon alanları kazanacağız.”

Şimdilerde…

YSE’den dönüşen Köy Hizmetleri’nin bağlı olduğu İl Özel İdaresi kapatılınca, yerinde Tapu Müdürlüğü yükseldi. Karayolları ve DSİ alanlarını koruyup varlıklarını sürdürüyorlar, ama onlar da kentin merkezine sıkışmanın yol açtığı yeni sorunlarla boğuşuyorlar.

Söylemek istediğimiz şu:

1994’teki sözlerden 26 yıl sonra sıkışan Yıldırım’ın DSİ’nin bulunduğu alana ihtiyacı var. Yerine yapılaşma olmaması, yeşilin daha da artması yoluyla bu alanı Yıldırım Belediyesi çok iyi bir şekilde değerlendirebilir.

Bunun da zamanı geldi.

Kent merkezi dışına çıkan ilk hastane

 

1970’li yıllarda kent merkezinde Bursa Devlet Hastanesi ile Çekirge’deki Askeri Hastane vardı. SSK Çekirge Hastanesi merkezdeki ikinci kamu hastanesi oldu. Ankara Yolu üzerinde, Ertuğrulgazi’ye dönen kavşakta Göğüs Hastanesi inşa edildi.

O bina…

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak tahsis edildiğinde ciddi bir ulaşım sorunu yaşandı. Çünkü, şehir dışı olduğu için ne belediye otobüsü vardı, ne de minibüs çalışıyordu.

Şimdi burası Yıldırım için yeni bir karar alanı özelliği taşıyor.

Değirmenlikızık’ta 20 yıldır çözülemeyen sorun 1 ayda çözüldü

 

Çocukluğumuzda… Yamaçlardaki Bursa doğuya doğru Davutkadı’da biterdi. Piremir’in üst tarafında teleferik inşaatı başladığında çevresi yapılaşmamıştı.

Değirmenlikızık ise, Osmanlı’dan kalan Kızık’ların kent merkezine en yakın köyüydü. Şimdilerde Zafer Plaza’nın ek binası olarak kullanılan binasının olduğu yerdeki İtfaiye önünden kalkan araçlarla Değirmenlikızık Köyü’ne gider, dere kenarından yürüyerek rahmetli dedemizin kestaneliğine çıkardık.

Ucuz Meskenler ya da Sosyal Meskenler henüz yapılmadığı için Ertuğrulgazi diye bir mahalle de yoktu.

İşte…

Böylesine anıları olan Değirmenlikızık için Türkiye Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut’tan bir teşekkür notu geldi.

Diyor ki:

“Mahallemizin 20 yıldır çözülemeyen yol sorununu 1 ayda çözüme kavuşturan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih’e, Kamil Kanbur’a ve çalışmaları nedeniyle belediye ekiplerine mahalle sakinleri olarak teşekkür ediyoruz.”

 

Tarımsal sorunları Tarım Bakanı’na anlattı

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sahadaki çalışmaları yanında, zaman zaman milletvekilleriyle gruplar halinde bir araya gelerek bölgelerindeki sorunları dinliyor.

Bu amaçla yapılan son toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık da katıldı.

Bakan Yardımcılarının da bulunduğu toplantıda tarımsal kalkınmaya yönelik yatırımlar ve projeler istişare edilirken, çiftçinin afet mağduriyetini de Işık dile getirdi.

Aynı dernekte peş peşe başkandılar, birlikte siyaset yapıyorlar

 

2002’de… AK Parti’den Bursa Milletvekili seçilenler arasında Avukat Mustafa Dündar vardı, fakat siyasete geliş yolu Batı Trakya Türkleri Derneği Bursa Şubesi Başkanlığı’ydı.

O dönem…

Dündar milletvekili seçilip Ankara’ya gidince, Batı Trakya Türkleri Derneği Bursa Şubesi Başkanlığı görevini yine bir avukat olan Hakan Çavuşoğlu üstlendi.

2007’de milletvekilliği sona eren Mustafa Dündar 2009’da AK Parti’den Osmangazi Belediye Başkanı seçildi.

Hakan Çavuşoğlu ise 2011 seçiminde AK Parti Bursa Milletvekili seçilerek Ankara’ya gitti. Binali Yıldırım’ın Başbakan olduğu parlamenter sistemin son hükümetinde de Başbakan Yardımcılığı görevi üstlendi.

Çavuşoğlu’nun Dündar’ı makamında ziyaret ettiği fotoğrafa bakarken, Gümülcine’de köyleri de birbirine yakın olan ikilinin “bugüne kadar aynı yollardan peş peşe geçişleri” canlandı.

Maskeli ve sosyal mesafeli ziyaretin konusu da Osmangazi projeleri oldu.

Yok böyle bir doğa güzelliği!

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer atanalı daha 2 ay olmadı. Geçmişte

AK Parti’den seçilerek Çanakkale’nin Lapseki İlçe Belediye Başkanlığı yaptı.

İşte…

Eski belediye başkanı, yeni İl Kültür Turizm Müdürü olan Kamil Özer dün AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in konuğu olarak Mustafakemalpaşa’da Suuçtu ve Tümbüldek Kaplıcaları’nı gezip tanıdı.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın da katıldığı ziyarette doğa güzelliğine hayran kaldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X