Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bir gecede her şey bozulmuştu, “sihirli değneğe” herkes duacı!

Yer Moskova Büyükelçiliğimiz rezidansı… 3 Kasım günü, dünyaya mal olmuş Rus edebiyatçı Tolstoy’un çocukluğunun geçtiği tarihi binada Rusya’da iş yapan Türk işadamları içtenlikle şunu anlattılar:

“Rus uçağının düşürülmesinden sonra buradaki inşaatlarımız durduruldu, şantiyelerimiz boşaltıldı, işçilerimiz Türkiye’ye gönderildi. Hepimiz batma noktasına geldik. Aramızda intiharı düşünenler vardı. Fakat en umutsuz olduğumuz anda Cavit Çağlar iki ülke arasındaki buzları eritti, hepimiz kurtulduk. Duacıyız.”

O gece…

Çağlar ilk ödülü Moskova’daki Rus-Türk İşadamları Birliği’nden aldı.

Ertesi gün de…

Rusya’nın ilk kez bir Türk’e verdiği Dostluk Nişanı’Çağlar’ın Putin’in elinden alışını Kremlin Sarayı’nda izlerken tarihe tanıklık ettik.

Sonra…

Antalya’da turizmciler Çağlar’a ödül verirken, kürsüden açık açık söylediler:

“Uçak düşürülünce Rus turistler Antalya’ya gelmekten vazgeçtiler. Oteller boş kaldı, turizm çok kötü bir yıl yaşadı. Cavit Çağlar’ın sihirli değneğiyle Rus turistler Antalya’ya döndüler, turizm kurtuldu. Duacıyız.”

Cuma gecesi de… 1.-yazi-icin-cavit-caglar-odul.jpg

Bursa’da Mercure Otel’de tekstil ailesinin duayenlerini dinledik. Kısa adı UHKİB olan Uludağ Hazırgiyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile, kısa adı İHKİB olan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin birlikte düzenledikleri ve ayrı ayrı ödül verdikleri gece, tekstil dünyasının içinden yetişen ve duayenleri arasında yer alan Cavit Çağlar’ın dostlarıyla bir araya gelmesi yanında tekstilin teşekkürü olarak yansıdı.

Nitekim…

Kürsüye her çıkan aynı noktaya parmak bastı, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesine katkısından dolayı Cavit Çağlar’a duacı olduklarını söyledi.

Gecede…

Rusya’yla ticareti fazla olan tekstil sektörünün mutluluğu konuşmalara yansıdı.

Örneğin…

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle şunu anlattı:

“Uçağın düşürülmesinden sonra şirketlerimizin en büyük pazarını kaybettik. 1 milyar Dolar ihracat yaptığımız pazar bir olayla 48 milyon Dolar’a düştü. Cavit Çağlar riskleri göze alıp sorunu çözdü. Duacıyız.”

Ayrıntıyı da…

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi açıkladı:

“Rus uçağı bir gece vakti düştü, Laleli’de dünya değişti. Mağazalarını kapatmak zorunda kalanlar oldu. Kabus gibi 1 yıl geçti. Düzeleceğine dair bir emare de yoktu, ama bir gece baktık ki ilişkiler yeniden başlamış.”

Sonra da Cavit Çağlar’a dönüp şunu söyledi:

“Sektörün size borcu var. Size duacı. İyi ki varsınız, iyi ki vardınız.”

Tekstilcilerin gecesinde, Adana tekstilinin teşekkürü için kürsüye çıkan eski ANAP Milletvekili Mehmet Ali Bilici, bir başka alanın teşekkürünü de iletti:

“Uçak düşünce benim memleketimdeki narenciye üreticileri çok zor duruma düştü. Şimdi Cavit Çağlar’a duacılar.”

Hepsi bu kadar değil elbette…

Daha fazla ayrıntıyı dün Olay’da okudunuz, arzu edenler olay.com.tr internet adresinden yine okuyabilirler.

İzlediğimiz toplantı, tören ve ortamlardan yansıyan ortak nokta ise şu:

Çağlar’ın elindeki sihirli değnek yalnızca diplomatik ilişkileri değil, çeşitli sektörlerin büyük rakamlara ulaşan ticaretini de kurtardı. Onun için de duacı olduklarını söylüyorlar.
 

“Konu devlet olunca her şey teferruat”

 

Gecede… Şenol Şankaya kısa adı UHKİB olan Uludağ Hazırgiyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı olarak kürsüye geldi, ama Cavit Çağlar’ın yeğeni olarak duygularını paylaştı.

Söze…

“Cavit abimle bir kez daha gurur duydum” diye başlayıp şunu söyledi:

“Bizim için Cavit Çağlar bir idoldür. Çalışkanlığıyla, iş adamlığıyla, aile büyüklüğü ve kısacası her şeyiyle bizim için örnek bir insandır.”

Ardından…

“Konu devlet olunca geride kalan her şeyi teferruat olarak görür” deyip yetişmesinde Çağlar’ın rolünü anlatıp ekledi:

“Böyle bir aile büyüğümüzün olması benim için de çok büyük şans. Ailemizi onurlandırdığı için bir kez daha teşekkür ediyor, iyi ki varsın Cavit Abi diyorum.”
 

Celal Sönmez’dan Ankara’ya çağrı

 

Çeşitli kentlerden gelen tekstil ailesini Bursa’da buluşturan gecede, Bursalı tekstilciler de kürsüye çıktı.

Örneğin…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay konuşmasında “Ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu anda bunca yıldır edindiği birikimi kullanabilmek siyasi bir dehayı gerektirir. Cavit ağabey Bursa’mızın siyasete kazandırdığı büyük değerdir” derken, Hüseyin Özdilek daha 17 yaşında tanıdığı Çağlar’ı anlatıp ekledi:

“Yaşasın Cavit Çağlar, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.”

18 yıl BTSO Başkanlığı yapan Celal Sönmez ise “Dirayet, tutarlılık denince akla Cavit Çağlar gelir. Sektörümüze ve ülkemize katkısı çok büyük” deyip Ankara’ya çağrı yaptı:

“Kendisine Moskova’da ödül verildi. Ankara’nın da benzer bir adım atmasını bekliyoruz.”
 

Duygusal gecede Çağlar’ın Bursa’ya ilk özel üniversite müjdesi 4.-yazi-icin-cavit-caglar.jpg

 

Duygusal bir gece oldu Cavit Çağlar için. Yıllarca omuz omuz mücadele verdiği, ticaret yaptığı büyük tekstil ailesi ile bir araya geldi. Bir bakıma, aile içi buluşma gibi oldu.

Konuşması da…

Kendi sektöründe, dostları arasında duygusal bir konuşma oldu.

Öyle ki…

Türkiye-Rusya ilişkilerini normalleşme sürecindeki ayrıntıları ilk kez anlattı.

Sonra da…

İplikten dokumaya, kumaştan konfeksiyon ve hazır giyime uzanan entegre tesisler yanında Bursaspor Başkanı, siyasetçi, Bakan olarak hizmet verdiği Bursa’ya yeni bir müjdeyi sıcak aile ortamında açıkladı:

“Organize Sanayi Bölgesi’nde, daha önce Sifaş ve Polylen tesislerimizin bulunduğu alanda ilk kez hazırlanan bir proje içinde Bursa’nın ilk özel üniversitesini kuracağız. Üniversitenin kampusu da Bademli’de evlerimizin bulunduğu bölge olacak.”

Yani…

Pek çok konuda olduğu gibi Çağlar özel üniversiteyle de Bursa’ya öncülük ediyor. Bu da heyecan verici bir başka konu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X