Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bir zamanlar Mudanya Treni geçerdi: Bursa’nın en özel seyir ve bisiklet yolu

Köşe Yazısını Dinle

6 yıl önceydi… ANAP’lı yıllarda İl Gençlik Kolları Başkanı olarak gençlik siyaseti efsanesi haline gelen Şenol Kul sayesinde Taner Bayrak’ı tanıdık.

O dönem…

AK Parti Mudanya İlçe Başkan Yardımcısı olan Kul’un tanıştırdığı Bayrak da AK Parti Mudanya İlçe Gençlik Kolu Başkanı’ydı.

Sonrasında…

Taner Bayrak 31 Mart 2019 yerel seçiminde Bursa’nın en genç muhtarı olarak Mudanya Ülkü Köy Muhtarı seçildi.

Gümüşhane’den gelen ailelerin 1943 yılında kurdukları Ülkü Köy de en genç muhtar Taner Bayrak’la büyük bir değişim yaşamaya başladı

Örneğin…

Köy mezarlığı temizlendi, parseller arasına parke yollarla Bursa’nın en düzenli mezarlığı haline getirildi. Köy çevresindeki yollara stablize malzeme serildi. Mezarlığın altında, yol kenarına da Ihlamur Parkı kazandırıldı.

Yine…

Ülkü Köy’ün yanıbaşından geçen, son dönem taşınca çevresindeki ev, işyeri ve arazileri su altında bırakan dere ıslah edilip taşkınlar önlendi. Çim halı saha yanına basketbol ve voleybol sahasıyla çocuk parkı yapımı sürüyor.

Ayrıca…

Köye Kadınlar Lokali ve kurs binası kazandırıldı, imar planı çalışmaları son aşamaya geldi.

İşte…

Hem Büyükşehir Belediyesi, hem Mudanya Belediyesi’nden proje desteği ve hizmet alan Ülkü Köy Muhtarı Taner Bayrak’ın projesini 14 Haziran 2021 günü duyurduk.

Özellikle…

75 yıl önce Mudanya Treni’nin geçtiği Bademli-Mürsel-Ülkü Köy-Yiğitali güzergahında, pandemi döneminde Bademli’de yaşayan ailelerin hafta sonları bisiklet gezileri yaptıklarını görünce şunu düşünmüştü:

“Eski tren yolu, Bursa’nın en özel bisiklet ve seyir yolu haline gelebilir.”

Şu sıralar…

Büyükşehir Belediyesi iş makineleri  yolda yoğun şekilde çalışıyorlar. Kendi genişliğine kavuşturulan yola stablize dökülüyor, gelecek yaz da asfaltlanacak.

Ükü Köy Muhtarı Taner Bayrak’la birlikte köyde yapılanları, yol çalışmalarını gezip gördük.

Gerçekten de, Bursa’nın en özel yolu olacak.

 

Ülkü Köy’de farklı yapılaşma modeli

Ana yoldan… Köye inerken şunu fark ettik. Ülkü Köy, köyün ana caddesinin iki yanında yapılaşmış. Evlerin cephesi caddeye bakarken, arkada tarla ve bahçeler uzanıyor.

Büyükşehir Belediyesi Otobüsü günde 22 seferle Bademli-Mürsel-Ülkü Köy seferi yaparken, bölgede ortaokulu olan tek köy Ülkü Köy’e diğer köylerden öğrenci geliyor.

Ana ürün zeytin, ama bu bereketli topraklarda yetişmeyen ürün yok.

 

Bugüne kadar böyle kuraklık görülmedi: Gölet’teki su bir avuç kaldı!

Yemyeşil ortamda… Ülkü Köy Muhtarı Taner Bayrak’la gezerken, çevre köylerin de tarımsal sulama yaptıkları gölete gelince şaşırdık.

Gölet arazisindeki su hacmi küçülmüş, adeta bir avuç su kalmış. Suyun çekildiği seviyeler net şekilde izlenebiliyor.

Zaten…

Muhtar Bayrak da birbirine uzak yamaçları gösterip, o geniş açıklığı yüzerek geçtiklerini söyledi.

Göletin tabanında suyun çekildiği toprağın kuruyup çatlamasına da üzüldük.

Bir yanda…

Bursa kent merkezine susuzluk tehdidi olan kuraklık sürerken, Mudanya’nın verimli topraklarında bugüne kadar görülmemiş boyutta göletteki suyun çekilmesi ürkütücü.

Üzüldüğümüz bir şey daha oldu:

Göletin suyu çekilen bölümlerinde piknik yapanlar, geride pet şişe-naylon poşet atıklarını bırakıp gitmişler.

Açıkçası…

Doğayı keyfilikle katlettiğimizi kabul etmek gerekiyor.

 

Gagavuzya’da Bursa buluşması

Tartışmasız… Bursa tekstilinin yüz akı firması. Dünya devi markalara konfeksiyon üretimi yapan Yeşim Tekstil, farklı kentlerin yanı sıra yurt dışı yatırımlarıyla da büyüyor.

Yatırımlardan…

Gagavuzya’nın Kongaz kentinde 930 kişinin çalıştığı Asena Yeşim Tekstil fabrikasını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ziyaret etti ve Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya’ya Bursa’nın fethi tablosu armağan etti.

 

YÖK duyurdu: Bursa Teknik Üniversitesi rektörlük başvuruları başladı

YÖK mevzuatına göre… Üniversite rektörlerinin görev süresi 4 yıl. Süresi sona erenler iki dönem rektörlük yapabiliyorlar.

Bu doğrultuda…

11 Aralık 2014’te Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Arif Karademir’in görev süresi iki dönem ve toplam 8 yılı doldurması nedeniyle sona eriyor.

Bu nedenle…

YÖK, aralarında Bursa Teknik Üniversitesi’nin de bulunduğu 9 üniversite için görev süresi dolan rektörlerin yerine rektör adayları başvurularını başlattı.

7 Kasım Pazartesi günü başlayan rektör adayları başvuruları 18 Kasım Cuma akşamı sona erecek.

Mevzuat gereği…

Arif Hoca’nın yeniden aday olamayacağı BTÜ Rektörlüğü için hazırlık yaptığı söylenen pek çok isim kulislerde konuşuluyor. Öyle ki, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde görev yapan bazı hocaların adı bile BTÜ Rektörlüğü için geçiyor.

 

Dünya Demokrasi Forumu’na katıldı

Bir dönem… Kuzey Avrupa ülkelerinde bulundu, sosyal demokrasi siyaseti üzerine çalışmalar yaptı.

CHP İl Başkan Yardımcısı Av. Baran Güneş şu günlerde Strazburg’da Avrupa Konseyi Dünya Demokrasi Forumu toplantısında.

İyi bildiği platformlardaki çalışmalarda bu kez katılımcılık, çoğulculuk, sivil toplum yönetimi sürecine katılım gibi konular içeren paneller ve konferansları izleyip kendini geliştiriyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X